close

Chirurgia minim invazivă a cancerului de sân, realizată la OCH cu Sentimag, o tehnologie care detectează tumorile nepalpabile și ganglionul limfatic santinelă

2020-06-08

Cancerul de sân poate fi tratat mult mai eficient dacă este diagnosticat într-o fază incipientă. Tocmai de aceea există OCH – Centrul de excelență dedicat Cancerului de Sân, singurul loc din regiune unde boala se poate trata minim invaziv, utilizând Sentimag. Acesta este singurul aparat din România care poate depista intraoperator tumorile nepalpabile și ganglionul limfatic santinelă, fără iradiere, fiind o tehologie care face parte din gama de echipamente de vârf achiziționate de spital pentru a oferi constănțenilor, și nu numai, posibilitatea de a se trata modern și eficient aproape de casă.


Tratamentul cancerului de sân necesită abord multidisciplinar

Cancerul de sân este un diagnostic pe care nimeni nu ar vrea să-l audă, dar totuși, nu înseamnă neapărat că este un verdict final. În plus, dacă acționăm preventiv și mergem la medic pentru screening-uri mamografice periodice, șansele de a depista un cancer de sân în stadii incipiente cresc automat, iar terapiile sunt mult mai puțin invazive.

Prof. Univ. Dr. Așchie Ion, medic primar chirurgie generală, coordonatorul echipei de chirurgie pentru cancerul de sân de la OCH explică:

Tratamentul cancerului de sân necesită un abord multidisciplinar complex asupra sânului, ganglionilor axilari și potențialelor micrometastaze. Și, în privința ganglionilor axilari, abordările pot diferi, de la excizia chirurgicală a ganglionilor axilari la toți pacienții, la recoltarea de mostre sampling și până la nonintervenție. Fiecare dintre aceste atitudini are argumente pro și contra. Dar, pentru determinarea prezenței sau absenței metastazelor ganglionare axilare, extinderea actului chirurgical pentru sampling a fost inițial imprecis definit ca amploare. Sampling-ul a devenit un procedeu precis odată cu introducerea tehnicii de biopsie a ganglionului limfatic santinelă.”


Biopsia ganglionului santinelă

Ca să fie mai bine înțeles rolul acestor ganglioni și importanța investigării lor corecte, Prof. Univ. Dr. Așchie adăugă:

Ganglionul limfatic santinelă este primul ganglion care primește limfatice de la tumora primară. (În medie sunt 2-3 ganglioni limfatici santinelă). Ganglionul limfatic santinelă are cea mai mare probabilitate de a prezenta metastaze dintre toți ganglionii limfatici axilari. Biopsia ganglionului limfatic santinelă este indicată în cancerul incipient al sânului: T1, T2, N0 (fără ganglioni limfatici axilari palpabili). În peste 95% dintre pacienții cu cancer al sânului în stadiu precoce, limfodisecția axilară arată că ganglionii nu sunt invadați. Evidarea ganglionară axilară standard se va face doar dacă ganglionul limfatic santinelă prezintă metastaze. În felul acesta se evită disecția axilară inutilă și posibilele sale complicații: disfuncțiile umărului, umăr dureros cronic, limfedemul membrului superior, tromboza venei axilare. Astfel, biopsia gaglionului limfatic santinelă a devenit standard în cadrul tratamentului cancerului incipient, permițând luarea unor decizii argumentate științific. Biopsia gaglionului limfatic santinelă realizează o chirurgie care cruță ganglionii pacientului și, ca urmare, are puține efecte secundare.”

Biopsia gaglionului limfatic santinelă efectuată în stadiile incipiente ale neoplasmului sânului și-a dovedit eficacitatea pentru o stadializare ganglionară axilară cu acuratețe, dacă se asociază cu o analiză histopatologică amănunțită sau cu studiul molecular al ganglionilor extirpați.

Procedeu standard pentru biopsia ganglionului santinelă

Procedeul standard pentru biopsia gaglionului limfatic santinelă folosește trasor radioizotop (99 mTh) și / sau colorant albastru sau colorant fluorescent. Însă lucrurile nu sunt deloc simple cu aceste proceduri:

– Radiotrasorul prezintă multiple dezavantaje: de la expunerea la radiații, la costuri crescute și până la faptul că nu se poate efectua în orice spital (necesită existența departamentului de medicină nucleară). Toți acești factori duc la creșterea listei de așteptare a pacienților și astfel nu toată lumea poate primi tratamentul la fel de repede pe cât îl au nevoie.
– Colorantul albastru este ușor de folosit, nu necesită instrumentar special, dar în 1-3% cazuri poate da reacții anafilactice.
– Trasorul fluorescent I.C.G. ( indocyanine-green) este dificil de folosit și presupune curbă de învățare lungă.

Acestea sunt motivele pentru care a apărut necesitatea descoperirii unui nou procedeu pentru biopsia gaglionului limfatic santinelă, la fel de eficient ca procedeul standard (cu radioizotop), dar nonradioactiv, la fel de ușor de folosit precum colorantul albastru, dar non-alergic, care să se realizeze într-o singură prezentare la medic, eventual în regim de ambulator. Așa că a fost conceput Sentimag.


Ce este Sentimag?

Tehnologia Sentimag, împreună cu Magseed și Magtrace, este un ajutor efectiv pentru medic, realizând detectarea magnetică a tumorilor nonpalpabile ale sânului și a ganglionilor limfatici santinelă. Procedeul poate fi aplicat pre și post incizie, cât și după chimioterapie neoadjuvantă.


Sentimag este folosit în peste 20 de țări din Europa, în peste 190 de unități. Cu ajutorul acestei tehnologii au fost explorați mai mult de 40.000 de pacienți, 30.000 pentru ganglionul santinelă și 10.000 pentru tumori nepalpabile ale sânului. Rata de detecție a ganglionului santinelă a fost între 94,4 % și 98%.


Cum acționează Sentimag?

La această întrebare, Prof. Univ. Dr. Așchie Ion răspunde astfel:

Unitatea Sentimag, împreună cu sonda exploratorie, produce un câmp magnetic care magnetizează temporar nanoparticulele super-paramagnetice de oxid de fier din Magseed sau din suspensia maro-închis Magtrace, iar prezența lor magnetică este receptată de sondă și tradusă numeric pe ecranul unității și prin semnal acustic. Astfel, sunt depistate tumorile nepalpabile ale sânului, cât și ganglionul limfatic santinelă. Magtrace este o suspensie brun închisă de nano-particule de oxid de fier superparamagnetice cu înveliș organic de carboxidextran care răspund în prezența unui câmp magnetic extern.

Avantajele Sentimag nu au precedent:

– unitatea este portabilă;
– sonda de manipulare este ușor de folosit atât pre- și postincizie;
– simplu de folosit, necesită doar o scurtă perioadă de familiarizare;
– are înaltă acuratețe (comparabilă cu procedeul standard radioactiv);
– variația semnalului sonor ajută medicul să se concentreze pe pacient și nu pe ecranul unității;

Administrarea se realizează cu cel puțin 20 minute și până la 7 zile înainte de biopsia gaglionului limfatic santinelă, realizând un beneficiu deosebit al flexbilități de lucru. Injecția este subcutanată, în țesutul interstițial, urmată de masajul locului de injectare timp de 5 minute (poate să și-l facă și pacienta). După aceea, suspensia Magtrace urmează calea drenajului limfatic la ganglionii axilari. Ganglionii limfatici axilari acționează ca un filtru, reținând fizic și concentrând particulele din Magtrace unde pot fi localizate de Sentimag. Sonda Sentimag generează un câmp magnetic care magnetizează temporar nanoparticulele de oxid de fier din Magtrace, apoi le detectează. Cu cât concentrația nanoparticulelor este mai mare, cu atât semnalul este mai puternic. Semnalul este prezent până la o profunzime de 3-3,5 cm”, detaliază Prof. Univ. Dr. Așchie.

Beneficiile Sentimag – Magtrace sunt de neegalat:

• are o înaltă acuratețe, ca și procedeul standard cu radiotrasor permițând detectarea și localizarea ultrasenzitivă a ganglionului santinelă sau a tumorii nepalpabile a sânului;
• elimină problema iradierii personalului, pacientului, mediului;
• nu mai este necesar un departament de medicină nucleară;
• oferă o mare flexibilitate a lucrului, putându-se efectua în orice spital, orice clinică de chirurgie, în orice moment;
• este ușor de folosit;
• poate fi folosit pre- și postincizie;
• este simplu de utilizat de către medic, după o scurtă perioadă de familiarizare;
• nu necesită pregătire preoperatorie deosebită, pacientul putând merge direct în sala de operație;
• posibil de efectuat în ambulator, nefiind nevoie ca pacientul să rămână peste noapte;
• nu s-a raportat anafilaxie la injectarea subcutanată interstițială;
• reduce stresul pacienților, mai ales al vârstnicilor;
• oferă posibilitatea tratării unui numar mai mare de pacienți.

Rata de succes terapeutic pentru cancerul de sân diagnosticat corect în stadii precoce și prin tratament multimodal este una foarte crescută, aceasta este convingerea echipei Centrului de excelență OCH dedicat Cancerului de Sân. Pe lângă chirurgia cu Sentimag, singura tehnologie din România care detectează intraoperator, fără iradiere, tumorile nepalpabile și ganglionul limfatic santinelă, la OCH pacienții mai pot beneficia de:


Cancerul de sân poate fi tratat mult mai eficient dacă este diagnosticat într-o fază incipientă.

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.

Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital. OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară.

Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

#AducemPerformanțaAcasă