De cele mai multe ori, durerea este singurul motiv care determină o persoană să se gândească la faptul că ar fi ceva în neregulă cu sănătatea sa. Asociația Internațională pentru Studiul Durerii definește durerea că fiind o experiență senzorială și emoțională neplăcută, asociată unei leziuni actuale sau potențiale sau datorate unui astfel de proces.
Durerea nu este numai un simptom, ci o adevărată experiență fiziologică, cu impact asupra psihicului.
Durerea este aproape întotdeauna cauzată de un proces patologic, de aceea, orice plan de tratament trebuie direcționat atât către soluționarea cauzei, cât și către controlul durerii, prin terapie specifică.
Gestionarea durerii în cancer este parte integrantă din planul general de tratament al pacientului. Durerea poate fi efect secundar al neoplaziei și al tratamentelor oncologice și necesită evaluare comprehensivă și tratament adecvat.
Tratarea durerii poate implica îndepărtarea sursei durerii, modificarea percepției durerii, modificarea semnalelor de durere transmise către creier, fiind un ansamblu de proceduri de al cărui management se ocupă o echipă multidisciplinară de medici.
La OCH, Centrul de Oncologie și Radioterapie are în componență Compartiment de Îngrijiri Paliative și Terapia Durerii, cu paturi dedicate.
Acest serviciu medical este disponibil în regim de spitalizare de zi, spitalizare continuă și ambulatoriu.