Îngrijirea paliativă este o abordare care are ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor acestora atunci când se confruntă cu probleme asociate cu o boală care amenință viața.
Îngrijirea paliativă previne și ameliorează suferința pacientului prin identificarea timpurie, evaluarea corectă și tratamentul durerii, precum și al altor probleme, fie ele fizice sau psihice. Paliația ameliorează sau înlătură simptomele pentru o perioadă de timp, fără a putea suprima cauza suferinței. Este o măsură temporară pentru a sprijini pacienții și îngrijitorii acestora, oferind un sistem de sprijin pentru a ajuta pacienții cu boli cronice / incurabile să trăiască cât mai activ posibil, cu confort și demnitate.
Îngrijirea paliativă este recunoscută în mod explicit în cadrul dreptului omului la sănătate. Aceasta ar trebui să fie furnizată prin intermediul unor servicii de sănătate integrate și centrate pe persoană, care să acorde o atenție deosebită nevoilor și preferințelor specifice ale indivizilor.
Concret, paliația alină durerea și alte simptome de disconfort, integrează aspectele psihosociale și spirituale în îngrijire, oferă pacientului și familiei sprijin pentru a accepta boala și decesul, permite unei echipe multidisciplinare să se ocupe de nevoile pacientului, îmbunătățește calitatea vieții și influențează pozitiv parcursul bolii.
La OCH, pacientul oncologic sau cu boli cronice grave are la dispoziție 6 paturi dedicate internării continue și găsește acea echipă de specialiști pregătiți și obișnuiți să gestioneze îngrijirea paliativă și terapia durerii Intervențională.
Acest serviciu medical este disponibil în regim de spitalizare continuă.