close

Specialități

Radioterapie

Radioterapia face parte din tratamentul multimodal al cancerului, alături de chirurgie și terapia sistemică (chimioterapie, imunoterapie, terapii țintite, hormonterapie) și joacă un rol decisiv în tratamentul diverselor tipuri de neoplazii. Radioterapia este un tratament loco-regional, în care se folosesc radiațiile ionizante, cu scopul de a distruge celulele tumorale. Se utilizează frecvent în asociere cu chirurgia, pre- sau post-operator, precum și în asociere concomitentă sau secvențială cu terapia sistemică.

La OCH, folosim atât tehnici noi de iradiere, precum IMRT și VMAT/RapidArc, cât și 3D. Tehnicile înalt conformaționale, precum IMRT și VMAT/RapidArc, permit iradierea unor formațiuni tumorale cu forme complexe, folosindu-se doze mai mari, cu o distribuție cât mai omogenă a acestora la nivelul volumului țintă, alături de reducerea dozelor în organele la risc, respectându-se astfel constrângerile de doză și reducându-se efectele secundare.

Noua tehnologie permite administrarea unui tratament cât mai sigur, rapid, eficient și precis, îmbunătățind astfel controlul tumoral local, supraviețuirea generală și calitatea vieții pacienților oncologici. Dacă tehnica 3D este folosită cu precădere în cazul metastazelor, tehnicile IMRT și VMAT/RapidArc au aplicabilitate mai mare în cazul cancerelor cu următoarele localizări: col uterin, corp uterin, vagin, vulvă, sân, rect, canal anal, prostată, gastric, SNC, sfera ORL, pulmonar, precum și a recidivelor din zone anterior iradiate printr-o metodă convențională.

Acceleratorul liniar Halcyon de la Varian, din dotarea Centrului de Oncologie și Radioterapie OCH este o platformă de tratament revoluționară, concepută pentru a răspunde provocării globale a cancerului, prin care simplifică și îmbunătățește practic toate aspectele radioterapiei pentru tratamente oncologice avansate ale prostatei, sânilor, plămânilor, capului și gâtului, prin tehnici de radioterapie ghidată de imagine (IGRT), radiochirurgie extracraniană (SBRT) și hipofracționare a tratamentelor cu radiații.


Acest serviciu medical este disponibil în regim de spitalizare de zi, spitalizare continuă și ambulatoriu.