Anatomia patologică este ramura medicinei care se ocupă cu diagnosticul bolilor pe baza studierii schimbărilor macroscopice și microscopice a celulelor și a țesuturilor diferitelor organe din corpul uman, suferite în urma unei stări patologice.
Anatomia patologică are drept obiect de activitate prelucrarea etapizată a pieselor operatorii și bioptice, ori a materialului obținut din puncții efectuate în diverse regiuni ale corpului, în vederea obținerii preparatelor necesare evaluării microscopice și elaborării raportului histopatologic. Protocolul terapeutic aplicat fiecărui caz în parte este în strictă corelație cu rezultatul histopatologic.
În diagnosticul cancerului, anatomia patologică este considerată un „standard de aur”. După recoltarea fragmentelor de țesut, proba este trimisă la Laboratorul de Anatomie Patologică, unde urmează o serie de procese complexe care se finalizează cu interpretarea patologică, respectiv cu un diagnostic de certitudine. Diagnosticul definitiv de cancer este dat doar în urma examinării unei probe de țesut care specifică tipul acestuia (limfom, carcinom, melanom, sarcom), subtipul (de exemplu limfom Hodgkin / non-Hodgkin, carcinom scuamos / adenocarcinom pulmonar etc.), stadializarea histopatologică a tumorii, markeri cu semnificație prognostică și predictivă, mutațiile unor gene în vederea terapiilor personalizate etc.
Echipa de medici anatomo-patologi OCH are o experiență notabilă în domeniu, evaluând până în prezent sute de mii de cazuri de probe, din arii patologice vaste, precum sistem digestiv, glandă mamară, aparat genital feminin și masculin, rinichi și căi urinare, părți moi, piele, sistem osteo-articular etc.