close

Radioterapie în cancer de sân

2023-07-05

Radioterapia folosește doze de raze ionizante controlate care ajută la distrugerea celulele canceroase pe parcursul tratamentului în cancee de sân.

De reținut: La Ovidius Clinical Hospital, radioterapia este gratuită pentru pacienții asigurați.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH Constanța

Cum acționează radioterapia

Fasciculul de raze X de înaltă energie duce la lezarea nucleului celulelor canceroase care se divid haotic; aceste leziuni create de fasciculul ionizant sunt letale prin ele însele sau prin cumul de mai multe leziuni care vor avea ca efect incapacitatea celulei maligne de a se mai reproduce. Efectul letal al fasciculului de raze se produce la nivelul celulelor maligne și la cel al celulelor sănătoase din jur.

Tehnologia modernă folosită azi în tratamentul local al tumorilor maligne prin radioterapie oferă siguranță, precizie și eficiență mult crescute, cu doze scăzute de radiații asupra țesuturilor sănătoase.

De reținut: la OCH, sistemul Halcyon oferă pacienților cu cancer de sân radioterapie de până la patru ori mai rapidă decât tehnologia standard.

Pacientul oncologic OCH are o multitudine de beneficii:

– investigare, diagnosticare și tratare într-un singur loc;
– tratament și monitorizare gratuite;
– diagnostic rapid, tratament modern, medici cu experiență în oncologie, hematologie, radioterapie și îngrijiri paliative, în anatomo-patologie și chirurgie oncologică;
– spital multidisciplinar și suport gratuit în toate specialitățile conexe;
– cazare asigurată de spital pacienților din zonele limitrofe Ovidiu-Constanța.

OCH – Centrul de excelență dedicat cancerului de sân

Când se administrează radioterapia în cancer de sân

Radioterapia este recomandată în toate stadiile de cancer de sân și folosește radiații ionizante administrate din exteriorul corpului, în doze zilnice (timp de cinci zile, cu pauză în weekend). Astfel, se face radioterapie:

• în stadiile incipiente de cancer de sân, când urmează intervenției chirurgicale, pentru a se combate eventuale recidive locale;
• în stadiile avansate, când acoperă atât zona sânului, cât și ganglionii limfatici din proximitate, pentru a combate riscul de recidivă loco-regională;
• după efectuarea unei mastectomii radicale care a afectat și ganglionii limfatici sau când tumoarea este de dimensiuni mari sau prezintă alți factori de risc pentru recidiva loco-regională.
• în scop paliativ, în tratamentul metastazelor;
• extrem de rar (3% dintre cazuri) se va iniția terapia neoadjuvantă (înainte de tratamentul primar în cancer de sân, intervenția chirurgicală), cu scopul de a se reduce tumoarea.


Tratamentul radioterapic se inițiază de regulă la 1-2 luni după intervenția chirurgicală (după ce plaga s-a vindecat). În mod obișnuit, radioterapia în cancer de sân durează 5-6 săptămâni, dar numărul exact de ședințe va fi stabilit de către medicul radioterapeut, de la caz la caz.

Mamografia- examenul preventiv care îți poate salva viața

Stabilirea indicației de radioterapie

Schema terapeutică în orice cancer se stabilește în cadrul unei echipe multidisciplinare (oncolog, chirurg, anatomopatolog, imagist, radioterapeut, alți specialiști). După stabilirea indicației de radioterapie de către medicul specialist radioterapeut, pacienta va fi programată la CT, pentru a se trasa planul de tratament. Pacienta este consultată de medicul radioterapeut atât în timpul radioterapiei (controale intraterapeutice) cât şi după terminarea radioterapiei (controale postterapeutice, parte a urmăririi pacientului cu cancer).

Radioterapie la OCH

Radioterapia externă

La OCH tratamentul este efectuat cu acceleratorul Halcyon. Pacienta este condusă în sala de iradiere de către personalul care va efectua tratamentul – este poziţionată pe masa de iradiere conform simulării; pregătirea poate dura câteva minute, timp în care lumina în camera de tratament se poate stinge pentru o scurtă perioadă, permiţând tehnicianului de radioterapie să vadă mai bine laserele de poziţionare. În timpul iradierii, pacienta va rămâne singură în camera de tratament şi va încerca să nu schimbe poziţia; asistentul de radioterapie o va urmări permanent, prin intermediul unei camere video şi va putea comunica cu ea prin interfon; tratamentul se poate întrerupe în orice moment, dacă situaţia o cere.

Întreaga şedinţă de iradiere durează câteva minute; în tot acest timp pacienta va rămâne pe masa de iradiere, în poziţia deja stabilită. În timpul iradierii, pacienta nu va vedea sau simţi fasciculul de radiaţie, dar va auzi aparatul de radioterapie funcţionând.

Iradierea se administrează în şedinţe zilnice, 5 zile pe săptămână (cu pauză sâmbăta şi duminica); este posibil să existe şi 2 fracţiuni (şedinţe) într‑o zi sau mai puţin de 5 fracţiuni pe săptămână.

În timpul tratamentului, medicul radioterapeut va efectua controale intraterapeutice, foarte importante, în care va aprecia efectul radioterapiei şi efectele secundare acute ale tratamentului și care vor permite recomandarea unor tratamente de susţinere şi simptomatice, asigurând, totodată, comunicarea medic – pacient.

Oncologie medicală la OCH

Iradierea ganglionilor în tratamentul cancerului de sân. Efecte secundare în cancer de sân

Pe aceste subiecte – iradierea ganglionilor în tratamentul cancerului de sân și efecte secundare, Dr. Petruța Mutescu, medic specialist radioterapie OCH, răspunde întrebărilor pacientelor:

1. Este obligatorie iradierea ganglionilor?

Iradierea ariilor ganglionare nu este obligatorie, indicația stabilindu-se de către medicul radioterapeut, în funcție de factorii de risc asociați bolii și în funcție de statusul pacientei, după explicarea efectelor adverse asociate iradierii lor și de comun acord cu pacienta”.

2. Ce grupe de ganglioni și când se iradiază?

Grupele de ganglioni care pot fi iradiate sunt cele axilare, interpectorale, subclaviculare, supraclaviculare și mamare interne. Însă indicația de iradiere și nivelele ganglionare iradiate sunt stabilite de către medicul curant radioterapeut, individual pentru fiecare pacient în parte”.

3. Apar efecte secundare suplimentare / permanente?

Radioterapia în cancer de sân este relativ uşor de tolerat, iar efectele secundare se limitează doar la zona tratată (singurul efect asupra întregului organism fiind oboseala, dar şi aceasta apare inconstant) și se controlează ușor, cu medicație. În plus, aceste efecte secundare dispar în câteva săptămâni / luni după iradiere.

Cele mai frecvente efecte secundare acute ale radioterapiei în cancer de sân sunt:

• senzaţie de tensiune, greutate, uşor edem al sânului;
• înroşirea tegumentului în zona iradiată (ca în cazul arsurilor solare);
oboseală;
• tegument care rămâne îngroșat (la unele paciente) sau hiperpigmentat;
• edem al brațului (dacă s-a iradiat aria ganglionară din axilă)
”.

Ce presupune un tratament complet al cancerului de sân

Recomandări de îngrijire în timpul iradierii

Înainte de radioterapie, zona se spală cu apă și săpun. După iradiere, teg-umentul afectat se îngrijește cu creme / loțiuni recomandate de medicul curant. Se evită expunerea pielii la orice iritant (termic sau chimic) și se recomdană folosirea lenjeriei din materiale naturale (bumbac), comodă, fără întărituri, care să nu irite zona tratată (în special șanțul submamar).

Dieta din timpul radioterapiei în cazul cancerului de sân se recomandă să fie echilibrată, iar hidratarea corespunzătoare (2 litri de lichid pe zi). Se vor evita alimentele condimentate, foarte fierbinți/ foarte reci sau dure (care fa-vorizează apariția unor simptome digestive).

Stilul de viață, alimentația și neoplasmul sânului


Progamați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.

OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

Informații și programări la telefon 0241480400.

#AducemPerformanțaAcasă