close

Infiltrațiile intraarticulare și periaarticulare

2024-07-19

Infiltrațiile sunt metode adjuvante și terapeutice folosite în patologia inflamatorie și degenerativă articulară. Acestea au rolul de a scădea durerea și de a crește mobilitatea prin efectul local al substanței injectate, aleasă conform nevoilor pacientului și indicației medicului”, spune dr. George Nemeleac, medic specialist ortopedie și traumatologie la OCH.

Ortopedie – Traumatologie – Artroscopie la OCH

Infiltrațiile intraarticulare și periarticulare, în funcție de substanța injectată, sunt indicate în tratamentul afecțiunilor degenerative și inflamatorii. Substanțele utilizate frecvent în aceste infiltrații sunt corticosteroizii, acidul hialuronic și plasma îmbogățită cu trombocite”, mai spune dr. Nemeleac, care în articolul următor explică în amănunt această metodă adjuvantă și de tratament.

Infiltrațiile intraarticulare și periarticulare cu corticosteroizi

Corticosteroizii sunt substanțe care au ca efect scăderea durerii, prin inhibarea inflamației, atunci când se administrează local.

Infiltrațiile cu corticosteroizi pot inhiba eliberarea acidului arahidonic din fosfolipide, reducând astfel formarea prostaglandinelor, care contribuie la procesul inflamator.

Cele mai frecvente afecțiuni care au indicație de infiltrații cu corticosteroizi sunt:

– artroza articulațiilor mari (șold, genunchi, gleznă);
– artrita din diverse afecțiuni sistemice;
– tendinita cu diverse localizări (coafa rotatorilor umărului, tendonul achilean, epicondilita cotului);
– tendinopatia de Quervain;
– sindromul de tunel carpian / tarsian;
– sindromul de canal Guyon;
– bursita (trohanteriană, glenohumerală, olecraniană);
– capsulita adezivă a umărului (sau umărul înghețat).

Cum se efectuează infiltrațiile intraarticulare și periarticulare cu corticosteroizi?

Medicul injectează soluția direct în articulație sau în zona dureroasă / inflamată. Acest lucru livrează doza de corticosteroid exact acolo unde este nevoie.

Efectele sistemice, precum hipertensiunea sau hipoglicemia, sunt de obicei absente sau nesemnificative.

Efecte adverse locale sunt: durere la locul injectării, echimoză, depigmentarea locului injectării (1,5-4% din cazuri), atrofie grăsoasă la locul injectării. Totodată, predispun la ruptură ligamentară sau tendinoasă, prin infiltrații realizate necorespunzător.

Coxartroza – boala degenerativă a articulației șoldului


De reținut:

Aceste efecte adverse pot fi evitate, prin selectarea atentă a cazurilor care necesită infiltrații cu corticosterioizi și prin perfecționarea tehnicii de injectare.

Corticosteroizii (atenție, nu trebuie confundați cu steroizii anabolizanți folosiți de sportivi!) au un puternic efect antiinflamator și au capacitatea de a scădea durerea.

Infiltrațiile intraarticulare și periarticulare cu soluții vâscoelastice

Acidul hialuronic este o componentă esențială a lichidului sinovial din interiorul articulațiilor. Principalele sale funcții sunt lubrifierea articulațiilor, absorbția șocurilor și furnizarea / asigurarea de nutrienți cartilajului.

În osteoartrită, concentrația de acid hialuronic în articulații este redusă, ducând la deteriorarea progresivă a articulațiilor și, implicit, a pierderii funcției.

Acidul hialuronic este indicat pentru afecțiuni degenerative (osteoartrita) ale articulațiilor mari (genunchi, umăr, șold, gleznă), cât și a celor mici (pumn, cot, metatarso-falangiene sau interfalangiene).

Principalele beneficii ale acidului hialuronic sunt efectul analgezic și antiinflamator (scăderea durerii și inflamației), întârzierea progresiei osteoartritei și regenerare parțială a cartilajul articular. Acest lucru va duce și la o îmbunătățire a capacității funcționale a pacientului.


Acidul hialuronic are efect:

• mecanic – absoarbe șocurile mecanice din timpul locomoției și astfel protejează cartilajul articular, asigurând în același timp și lubrifierea articulației;
• trofic – hrănește cartilajul și întârzie progresia leziunilor existente, protejează membrana sinovială și poate avea un efect de filler pentru leziunile minore de menisc.

Nu are raportate efecte adverse.

Durerile osteoarticulare și tratamente de recuperare la OCH


Infiltrațiile intraarticulare și periarticulare cu PRP

Plasma bogată în trombocite (PRP) se obține din sângele propriu al pacientului, după centrifugare.

Această metodă are multe avantaje, întrucât nu există posibilitatea de respingere, reacție alergică sau sensibilitate la substanța injectată. PRP conține factori de creștere care promovează la locul injectării un răspuns biologic proinflamator, accelerând astfel procesul de vindecare a țesuturilor.

Aceste infiltrații cu PRP sunt indicate în afecțiuni inflamatorii ale ligamentelor și tendoanelor, bolilor degenerative de cartilaj articular sau rupturilor / leziunilor musculare.

Prin cantitatea crescută de plachete sangvine într-un volum mic de plasmă, PRP are efect antiinflamator și de regenerare asupra structurilor intraarticulare și periarticulare în care este injectat.

Nu are raportate efecte adverse.

De reținut:

Acest tip de infiltrații sunt utilizate pe scară largă și sunt pe deplin acceptate și admise la sportivii de performanță, întrucât nu reprezintă o metodă de dopaj.

Cât de des se fac infiltrații intraarticulare și periarticulare?

Nu există un consens în ceea ce privește infiltrațiile cu corticosteroizi, însă în patologia degenerativă articulară, în puseul inflamator, se recomandă repetarea la 6-12 săptămâni (în funcție de severitatea inflamației), iar în cazul tendinitelor / bursitelor, se recomandă o infiltrație la 7-10 zile, pentru nu mai mult de 3 ședințe.
Infiltrațiile cu acid hialuronic, în funcție de producător și de concentrația produsului, se fac în 2-3 ședinte sau monodoză, la 6-12 luni.

În funcție de patologie, infiltrațiile cu PRP se fac până la maximum 3, la distanță de o săptămână, cu repetare la un an.

Pregătirea pentru infiltrații intraarticulare și periarticulare

Infiltrațiile intraarticulare și periarticulare, în general, nu necesită pregătire prealabilă.

Totuși, în cazul infiltrațiilor cu PRP, pentru că e implicat un agent autolog, produs din propriul sânge, este indicat să se oprească orice medicație antiinflamatorie, cu o săptămână înainte, să se evite consumul de alcool și alimentele grase sau suplimentele cu vitamina E și A, cu ulei de pește, ori turmeric.

De reținut:

Un grup aparte de pacienți necesită atenție specială, respectiv cei sub tratament anticoagulant oral. Deși nu este general acceptat, riscul de sângerare locală după infiltrații este scăzut, mai ales la anticoagulantele de generație nouă. Dar, ca metodă de prevenție și siguranță, în unele cazuri, se poate trece temporar la medicație anticoagulantă injectabilă, cu 3-5 zile înainte și până la o zi după infiltrație.

Intervențiile de endoprotezare la OCH


Comportament post infiltrații intraarticulare și periarticulare

Este general acceptat că pacientul care a beneficiat de o infiltrație trebuie:

• să evite activități fizice intense în ziua infiltrației;
• să aibă un repaus funcțional relativ;
• să aplice local comprese reci;
• să evite băile fierbinți și expunerea locului de injectare la contaminare, timp de 24-48 de ore

Eventual, medicul poate recomanda un bandaj compresiv local.

Beneficiile pot fi resimțite imediat sau în câteva zile, în funcție de substanță și afecțiune.

Pot infiltrațiile intraarticulare și periarticulare să înlocuiască chirurgia?

Da, în cazul infiltrațiilor pentru afecțiuni articulare degenerative pot întârzia semnificativ momentul intervenției chirurgicale (de exemplu, artroplastia totală de genunchi). În afecțiuni inflamatorii locale, cum ar fi sindromul de tunel carpian, infiltrația poate chiar înlocui operația. În alte afecțiuni, precum rupturile musculare sau tendinoase parțiale, infiltrațiile pot grăbi recuperarea.

Rata de succes variază în funcție de afecțiune și tehnica utilizată. În general, infiltrațiile sunt eficiente în ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției articulare.

Contraindicații pentru infiltrații intraarticulare și periarticulare

Toate tipurile de infiltrații sunt contraindicate, dacă pacientul prezintă o stare septică, afecțiuni infecțioase ale pielii în zona locului de injectare, sau prezintă hipersensibilitate la produsul infiltrat sau la oricare din excipienții lui.
În mod particular, la pacienții oncologici este recomandată evitarea infiltrațiilor cu PRP. Folosite țintit în patologiile cu indicație corectă, infiltrațiile ameliorează simptomele acestora. Sunt însă și afecțiuni unde infiltrațiile nu sunt recomandate și nu aduc niciun beneficiu. În aceste cazuri, după epuizarea metodelor conservatoare de tratament – recuperare funcțională în cadru specializat, medicină alternativă, mijloace de protezare sau retenție etc. –, se ia în calcul intervenția chirurgicală
”, încheie dr. George Nemeleac, medic specialist ortopedie și traumatologie OCH.

Tehnici minim invazive în gestionarea durerii la nivel musculoscheletal


#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.

Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

La Ovidius Clinical Hospital, medici ortopezi experimentați efectuează infiltrații intraarticulare și periarticulare în condiții de siguranță.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.