close

Durerile osteoarticulare și tratamente de recuperare la OCH

2017-12-06

Durerile de spate și de oase devin o problemă comună odată cu venirea frigului. În sezonul rece suntem predispuși la sedentarism, un inamic al omului modern. Absența activității fizice este asociată cu un risc crescut de anxietate, tulburări de somn, izolare socială sau probleme ale metabolismului.

Cercetările au demonstrat faptul că oamenii care petrec mai mult de șase ore pe zi la birou au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, ateroscleroză si rigidizarea arterelor, angină pectorală, tromboză profundă și formarea de cheaguri de sânge la nivelul membrelor inferioare, precum și boli coronariene.

Un semnal de alarmă în plus este că sezonul rece afectează persoanele meteodependente prin: creșterea iritabilității, anxietate, depresie, apatie, oboseală, lipsă de concentrare, tulburări de somn, cefalee, dureri reumatice.

Sezonul rece este un anotimp inevitabil și pentru a trece mai ușor peste disconfortul cauzat de temperaturile scăzute, este indicată urmarea unor tratamente de recuperare și reabilitare specializate, în cadrul unei baze de tratament complexe, ce oferă servicii medicale personalizate în funcție de afecțiunile fiecărui pacient.

Dr. Tatiana Tulea, medic primar recuperare și reabilitare medicală la Ovidius Clinical Hospital, explică despre alternativele de tratament pe care le oferă hidrokinetoterapia.

„Căldura apei este utilă în reducerea durerii și spasmelor musculare, creșterea fluxului sanguin de asemenea, dacă terapia se face în apă caldă (31-33° C). Circulația se îmbunătățește și acest lucru ajută durerea să se estompeze, căldura ridică pragul durerii prin producerea unei forme de  relaxare generală a mușchilor, stabilitatea termică  permite menținerea temperaturii corporale aproape constante, iar mișcarea are efecte în creșterea și menținerea sistemului imunitar. În plus, apa caldă creează un mediu confortabil pentru mușchi iar exercițiile de mobilitate se efectuează cu ușurință. La noi tratamentul este adaptat exclusiv nevoilor pacientului pentru a obține cel mai bun nivel de reabilitare posibil”, a spus Dr. Tulea.

Terapia cu apă poate fi soluția pentru persoanele care suferă de afecțiuni osteoarticulare, neurologice, reumatologice, ortopedice, neurochirurgicale etc. Fiecare pacient beneficiază la OCH de un tratament individualizat. Afecțiunile care pot fi tratate prin hidrokinetoterapie sunt: 

  • Dureri de spate, instabilitate lombară;
  • Dureri la nivelul coloanei cervicale;
  • Leziuni sportive;
  • Tendinopatia;
  • Tulburări de echilibru/ coordonare;
  • Dureri ale umărului și brațului;
  • Osteoartrita;
  • Artrita reumatoidă și fibromialgia;
  • Spondilită anchilozantă;
  • Reabilitarea după fracturi osoase, înlocuirea articulațiilor sau repararea tendoanelor.


„ La baza de tratament din cadrul Ovidius Clinical Hospital se pot trata toate persoanele care nu prezintă o contraindicație la tratamentul de recuperare, chiar și copiii, pentru afecțiuni osteoarticulare: tulburări de statică vertebrală, post-traumatici, dar numai la indicația medicului ortoped”, menționeaza Dr. Tulea.   

Baza de tratament OCH oferă terapia Yumeiho și Aqua Energy

Terapia Yumeiho constă în aplicarea metodică a unui set complex de proceduri manuale și exerciții fizice menite să restabilească echilibrul funcțional al organismului uman, astfel o gamă variată de tulburări care pot provoca atât afecțiuni acute cât și cronice sunt eliminate sau ameliorate.

„Deși Yumeiho este o metodă concepută pentru a fi în principal aplicată profilatic, ea se mai numește ‚terapie’ datorită faptului că scopul principal este tratarea sau reducerea cauzelor tulburărilor funcționale care, în timp, pot duce la suferințe cronice, precum și pentru a îmbunătăți sănătatea mentală și fizică”, detaliază medicul despre terapia manual-posturală. 

Durerile de spate, scolioza, asimetriile de bazin, probleme articulare și tensiune musculară, tulburări de somn, acestea sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care pot fi tratate cu succes cu terapia Yumeiho. Pacienții care utilizează această terapie au parte de un beneficiu suplimentar: sentimentul de relaxare și rejuvenare totală.

Terapia Yumeiho cuprinde între 10 și 30 de ședințe, iar  cele mai bune rezultate pot fi obținute dacă sesiunile sunt efectuate continuu. În cadrul OCH, după finalizarea unui plan de terapie, se recomandă terapia Yumeiho lunar ca și tratament relaxant și preventiv. 

Baza de tratament și recuperare medicală din cadrul Ovidius Clinical Hospital oferă soluții de reabilitare medicală pacienților, în funcție de afecțiuni și de recomandările medicale, pentru a-i sprijini pe aceștia în menținerea stării de sănătate pe perioada sezonului rece.

Ovidius Clinical Hospital oferă pacienților tratamente și programe specializate, ultramoderne, de reabilitare medicală, în cadrul bazei de tratament și recuperare, dotată la cele mai înalte standarde de performanță tehnologică. Personalul medical specializat coordonează activitățile de recuperare medicală în cadrul bazinului de hidrokinetoterapie, în sala de kinetoterapie (dotată cu aparatură de ultimă generație) și de fizioterapie, unde se poate efectua toată gama de proceduri specifice.