close

Radioterapia în cancer de prostată. Efecte secundare

2023-07-05

Radioterapia utilizează raze sau particule de mare energie pentru a distruge celulele canceroase.

De reținut: La Ovidius Clinical Hospital, radioterapia este gratuită pentru pacienții asigurați.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH Constanța

În funcție de stadiul cancerului de prostată și de alți factori, radioterapia se poate utiliza:

• ca prim tratament pentru cancerul care se află încă doar în glanda prostatică și este de grad scăzut;
• ca parte a tratamentului (împreună cu terapia hormonală) pentru cancerele care au crescut în afara glandei prostatei și în țesuturile din apropiere;
• în cazul în care cancerul nu este îndepărtat complet sau revine (recidivează) în zona prostatei după operație;
• în cazul în care cancerul este avansat, pentru a ajuta la menținerea cancerului sub control cât mai mult timp posibil și pentru a ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor (ca tratament paliativ).

Te preocupă sănătatea prostatei? Află ce presupune un control urologic complet de la Dr. Azis, Ovidius Clinical Hospital

Tipuri de radioterapie

Principalele tipuri de radioterapie utilizate pentru cancerul de prostată sunt:

– radiațiile cu fascicule externe (folosind fascicule de fotoni);
– brahiterapia interstiţială (radiații interne – folosind surse radioactive introduse în tumoarea prostatică);
– produse radiofarmaceutice (medicamente care conțin radiații și care sunt injectate în organism).

Premieră deosebită la Ovidius Clinical Hospital: Un bărbat a fost operat laparoscopic de cancer de prostată

Cancer de prostată – cauze, simptome, diagnostic, tatament

Conform estimărilor Centrului Comun de Cercetare bazate pe tendințele de incidență din anii anteriori, în România au fost estimate aproximativ 95.000 de noi cazuri de cancer și aproximativ 54.000 de decese cauzate de cancer în 2020. Principale tipuri de cancer preconizate la bărbații români (conform Profilului de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea) sunt cel pulmonar (17%), de prostată (16%) și colorectal (15%).

Mutațiile genetice din celulele prostatice și ereditatea se pot pune în legătură cu apariția cancerului de prostată. Printre factorii de risc în apariția acestui tip de cancer sunt: vârsta înaintată (cca 60% dintre cancerele de prostată apar la bărbați cu vârsta de peste 65 de ani), istoricul de familie, obezitatea, hormonii (testosteronul ajută organismul să se dezvolte și să păstreze funcția sexuală, dar poate provoca și o creștere anormală a prostatei).

Cancerul de prostată se dezvoltă lent, de regulă, simptomele apar târziu și se pot confunda cu alte afecțiuni. În fazele incipiente, cancerul de prostată nu provoacă semne și simptome, dar pe măsură ce avansează, apar manifestări precum: flux slab / întrerupt de urină, nevoia imperioasă de a urina, urinare frecventă (mai ales noaptea), dificultatea de a goli complet vezica, dificultatea de a porni fluxul de urină, dureri / usturimi la urinare, prezența sângelui / spermei în urină, disfuncție erectilă, dureri de spate / șolduri / pelvis, deprecierea stării generale de sănătate (pierdere în greutate, oboseală, anemie).

Diagnosticul în cancer de prostată presupune anamneza pacientului, examinare clinică, investigații paraclinice și imagistice. Se va determina nivelul PSA (antigen prostatic) din sânge și se va face examinarea rectală digitală (tușeu rectal). Cel mai probabil, medicul va cere efectuarea unei ecografii transrectale, a unui RMN și prelevarea de țesut biologic (pentru examenul histopatologic).

Metodele de tratament în cancerul prostatei includ:

• chirurgia – elimină tumora (prostatectomie) +/‑ testiculele (orhiectomie);
• radioterapia externă;
• brahiterapia interstiţială;
• hormonoterapia, chimioterapia (tratamente sistemice).

Prostatectomie radicală: o premieră chirurgicală în sud-estul țării efectuată la Ovidius Clinical Hospital

Radioterapie cu fascicule externe

Este cel mai frecvent tip de radioterapie și este un tratament nedureros. Înainte de iradiere, echipa medicală va folosi tomografii computerizate (CT) și scanări prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a cartografia locația prostatei și a celulelor tumorale. În timpul fiecărei ședințe de tratament, fasciculele de raze X sunt focalizate pe zonele canceroase vizate. Doza totală de iradiere va fi fracționată în mai multe ședințe.

Există pacienţi care suportă radioterapia fără efecte secundare, în timp ce alţii se pot simţi mai puţin confortabil, mai ales în partea a doua a tratamentului. Efectele secundare acute apar în timpul iradierii și pot persista 2-3 luni după finalizarea radioterapiei. Efectele tardive apar după circa 6 luni de la finalizarea tratamentului, pot persista și afecta calitatea vieții pacientului.

De reținut: la OCH Constanța, iradierea se efectuează cu ajutorul sistemului Halcyon, o platformă de radioterapie cu intensitate modulată sau terapie cu arc volumetric ghidată prin imagine, de până la patru ori mai rapidă decât tehnologia standard. Este un accelerator liniar revoluționar, centrat pe om, care oferă o calitate ridicată a îngrijirii pacientului și excelență operațională.

În fiecare zi de tratament, un radioterapeut va ajuta pacientul să se așeze pe masa de tratament, în poziția corectă (conform simulării). Pregătirea poate dura câteva minute. În timpul iradierii, pacientul rămâne singur în camera de tratament, dar va fi urmărit (video) în permanență de asistentul de radioterapie și se va putea comunica cu el (prin interfon). Dacă este necesar, tratamentul poate fi întrerupt oricând. Iradierea durează câteva minute, pacientul nu va vedea sau resimți fasciculul de radiație, dar va auzi aparatul funcționând. Pacientul va efectua controale intraterapeutice periodice, i se va monitoriza starea generală, răspunsul la tratament și în ce fel este afectat de efectele secundare ale terapiei.

Radioterapie la OCH

Efecte secundare ale radioterapiei în cancer de prostată

Cele mai frecvente efecte secundare ale iradierii înregistrate în acest tip de cancer sunt:

• înroşirea tegumentului în zona iradiată (modificări similare arsurilor solare);
• diaree, crampe abdominale;
• pierderea apetitului;
• iritaţie rectală (scaune frecvente, rar cu sânge) sau a vezicii urinare (urinare frecventă sau dureroasă, urinare cu sânge);
• incontinenţă urinară (rar);
• impotenţă (efect secundar posibil în urma oricărui tratament în cancerul prostatic, nu numai în urma radioterapiei, caz în care riscul de apariție a unor modificări ale potenţei sunt minime).

Efectele secundare sunt, în general, uşor de controlat cu medicaţie simptomatică şi majoritatea dispar în câteva săptămâni / luni de la iradiere.

Chirurgie oncologică la OCH


Progamați-vă la medic pentru orice problemă medicală și efectuați controale de rutină în mod regulat.

OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

Informații și programări la telefon 0241480400.

#AducemPerformanțaAcasă