och-loader

Prostatectomie radicală: o premieră chirurgicală în sud-estul țării efectuată la Ovidius Clinical Hospital

2015-12-18

În cadrul Ovidius Clinical Hospital a fost realizată, cu succes, în premieră, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală. Din echipa medicală au făcut parte Șef Lucrări Dr. Ion Dragomirișteanu, medic primar urolog de la Spitalul Clinic de Urologie “Prof. Dr. Theodor Burghele” din București și Dr. Azis Olgun, medic specialist urolog, din cadrul Ovidius Clinical Hospital.  Intervenția chirurgicală de mare amploare, efectuată pentru prima dată în Dobrogea, a constat în îndepărtarea chirurgicală totală a glandei prostatice, a glandelor seminale și ganglionilor limfatici din vecinătate, tratament necesar pentru vindecarea cancerului de prostată diagnosticat în stadii incipiente.

Incidența cancerului de prostată crește exponențial cu vârsta după 50 ani, unul din 1.500 bărbați din țara noastră suferind de această afecțiune. Cel mai important factor de risc pentru cancerul de prostată este ereditatea. În momentul în care pacientul are rude de gradul întâi care au suferit de această afecțiune, riscul de a face cancer de prostată este mult mai mare. De asemenea, pacienții cu o dietă bogată în lipide, în special grăsimi animale, hiperproteică, cu condimente, prezintă un risc crescut de cancer de prostată. În ultimii ani, limita de vârstă pentru apariția cancerului de prostată a scăzut de la 50-55 de ani la 40–45 de ani,  fiind cel mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani și reprezentând a doua cauză de deces la barbati, după cancerul pulmonar.

Pacientul, în vârstă de 67 ani, s-a prezentat la un consult urologic în ambulatoriul OCH acuzând tulburări de micțiune și dureri pelvine. În urma investigațiilor clinice și paraclinice (analize de laborator și investigații imagistice de inaltă performanță), bărbatului i-a fost pus diagnosticul de cancer de prostată.

Opțiunea terapeutică de elecție, în acest caz, a fost prostatectomia în limite oncologice de siguranță care s-a realizat prin abord clasic. Este o intervenție chirurgicală complexă ce necesită prezența unei echipe medicale cu mare experiență în abordarea patologiei neoplazice, cu o colaborare și sincronizare perfectă.

“Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă  șansa vindecării totale și rapide, redându-i în același timp calitatea vieții pacientului”, declară Dr. Azis Olgun.

“Prostatectomia radicală este o premieră importantă în viața medicală  constănțeană și dobrogeană.  Pacienții din această regiune a țării beneficiază datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Ovidius Clinical Hospital, de un act medical complex pentru care pâna acum erau îndrumați spre capitală. Este bine cunoscut faptul ca apropierea căminului și suportul familiei sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului”, declară S.L. Dr. Ion Dragomirișteanu.

Evoluția pacientului imediat postoperator a fost favorabilă, nefiind marcată de apariția vreunei complicații, recuperarea acestuia a fost rapidă, cu reintegrare optimă în viața socială și profesională. Pe baza rezultatului examenul histopatologic efectuat din țesutul prelevat în timpul operației, medicul oncolog va stabili oportunitatea unui tratament oncologic adjuvant.

Pentru mai multe detalii, consultați medicul specialist OCH.

Incidența cancerului de prostată crește exponențial cu vârsta după 50 ani, unul din 1.500 bărbați din țara noastră suferind de această afecțiune. Cel mai important factor de risc pentru cancerul de prostată este ereditatea. În momentul în care pacientul are rude de gradul întâi care au suferit de această afecțiune, riscul de a face cancer de prostată este mult mai mare.