close

Premieră deosebită la Ovidius Clinical Hospital: Un bărbat a fost operat laparoscopic de cancer de prostată

2018-11-14

Cancerul de prostată poate fi operat laparoscopic la Ovidius Clinical Hospital. Intervenția, denumită medical prostatectomie radicală laparoscopică, a fost făcută pentru tratarea cancerului de prostată la un pacient în vârstă de 72 ani, în premieră în Dobrogea.

Procedura a fost realizată de Ș.L. Univ. Dr. Ion Dragomirișteanu, medic primar urologie, Spitalul Clinic de Urologie ”Prof. Dr. Theodor Burghele” - București și Asist. Univ. Dr. Azis Olgun, medic primar urologie în cadrul unității private din Constanța. Dr. Azis ne-a explicat care sunt condițiile în care această intervenție deosebit de delicată poate fi realizată:

„Această intervenție presupune în primul rând un diagnostic, și aici discutăm despre boală canceroasă prostatică localizată, nu de cea metastazată, care trebuie să fie localizată la nivelul prostatei. Asta înseamnă că în primul rând trebuie să avem un diagnostic corect, o stadializare corectă, pentru a fi siguri că boala este localizată în prostată și doar acolo, și nu este metastazată în ganglioni sau în sistemul osos, pentru că atunci nu mai avem această indicație operatorie. Costurile sunt aproximativ aceleași cu ale unei intervenții deschise.”

Ovidius Clinical Hospital este singurul loc în Dobrogea și unul dintre puținele spitale din România în care se face această intervenție de prostatectomie radicală laparoscopică.

„Pe lângă beneficiile unei vize radicale oncologice, adică a unei vindecări de această boală canceroasă, aducem beneficiile intervenției laparoscopice, adică durere postoperatorie minimă, timp de recuperare scăzut, rată a complicațiilor scăzută și rezultate funcționale maxime”, a mai adăugat medicul.

Este o intervenție chirurgicală de o complexitate deosebită efectuată cu o tehnică ultramodernă care aduce beneficii maxime într-o patologie foarte gravă. Complicațiile sunt aceleași ca la orice intervenție laparoscopică, fără să depășească rata complicațiilor uzuale, iar durata este aceeași ca în cazul unei intervenții clasice. La Ovidius Clinical Hospital există toată aparatura necesară realizării acestei intervenții moderne, de actualitate absolută, dar și o echipă competentă condusă de Dr. Ion Dragomirișteanu.

„Recuperarea este de scurtă durată, durerea post-operatorie mult diminuată, perioada de spitalizare scăzută ( a stat aproximativ 5 zile în spital). Pacientul s-a putut da jos din pat de a doua zi”, a spus medicul constănțean.

Pacientul, N. E., în vârstă de 72 ani ne-a povestit prin ce a trecut înainte de operație, dar și cum se simte acum, când lucrurile încep să intre pe un făgaș normal.

„Cam de un an de zile vin la Ovidius Clinical Hospital la recomandarea unei cunoștințe comune. Am mai fost și la alți medici, însă fiind necesară o puncție, am fost îndrumat către OCH pentru că este mai bine echipat. După ce am făcut și RMN, ecografie, scintigrafie și puncție am venit cu toate rezultatele pentru a mă programa la intervenția chirurgicală.

Acum nu am nici o durere, în locul în care s-a intervenit chirurgical acum nu se mai cunoaște nimic, singurul disconfort pe care aș putea spune că îl am în acest moment ar fi o incontinență urinară care, în timp, mi s-a spus că se va ameliora deoarece vezica nu a funcționat vreo 3 săptămâni, și durează 3 luni, 6 luni, până își reia funcția normal.

Am fost foarte mulțumit de șederea la OCH, toți au fost foarte amabili, și infirmiere și asistente și medici. Nu am nimic de reproșat.

Sincer, înainte de a veni aici, m-am uitat foarte mult pe internet, am căutat multe soluții, mai multe clinici și singura variantă relativ interesantă, din punctul meu de vedere, ar fi fost Robotul da Vinci, doar că prețurile sunt extrem de mari.

Am ales această variantă laparoscopică pentru că dacă aș fi apelat la varianta clasică, deschisă, mi-ar fi încurcat toate treburile. Încep orele acum, în toamnă, și asta ar fi însemnat să pierd anul școlar. Mai am niște proiecte de serviciu pe care le-aș fi pierdut în cazul în care recuperarea ar fi fost mai lungă, așa că am pus în balanță și am ales varianta aceasta și mă bucur foarte tare că am ales așa, pentru că mă simt foarte bine. Recuperarea a fost foarte ușoară, sunt deja în rutina zilnică și predau la fel cum am făcut și până acum.”

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiuni urologice.