Radioterapia utilizează raze de mare energie pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta distruge celulele canceroase din zona în care se administrează tratamentul, afectând cât mai puțin posibil celulele normale.
Este adesea administrată în combinație cu chimioterapia pentru cancerul rectal (chimioradioterapie). Chimioterapia poate face ca celulele canceroase să fie mai sensibile la radioterapie.
De reținut: La Ovidius Clinical Hospital, radioterapia și chimioterapia sunt gratuite pentru pacienții asigurați.
Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH Constanța
Când se administrează radioterapia în cancer rectal
• Radioterapia poate fi utilizată în locul intervenției chirurgicale, dacă pacientul nu poate fi operat.
• Radioterapia este uneori administrată înainte de operație.
Poate fi un tratament scurt, în săptămâna dinaintea operației (de luni până vineri) și are ca scop:
– să micșoreze tumoarea canceroasă, astfel încât să fie mai ușor de îndepărtat prin intervenție chirurgicală, și să păstreze funcția sfincteriană;
– să reducă riscul de reapariție a cancerului.
Sau poate să fie un ciclu lung de radioterapie care durează până la 6 săptămâni, iar pentru a contribui la creșterea eficacității iradierii, tratamentul este de obicei administrat împreună cu chimioterapia. După o cură lungă de radioterapie, pacientul așteaptă cel puțin 6 săptămâni înainte de a fi supus unei intervenții chirurgicale. În acest timp, radioterapia sau chimioterapie va continua să acționeze, micșorând cancerul.
• Radioterapia după operație
Dacă radioterapia nu a fost administrată înainte de operație, este posibil să se administreze după aceea. Este posibil ca recomandarea medicală să fie de radioterapie cu chimioterapie (chimioradioterapie). Radioterapia externă se administrează de obicei de luni până vineri, timp de 4 până la 5 săptămâni.
• Radioterapia pentru cancerul avansat
Radioterapia externă poate fi utilizată pentru a trata cancerul rectal care s-a răspândit sau a revenit după tratament. Este cel mai probabil să fie utilizată pentru a trata cancerul din pelvis (zona dintre oasele șoldului). Scopul este de a micșora cancerul și de a ajuta la ameliorarea simptomelor (precum sângerarea sau durerea).
Tratamentul chirurgical al cancerului colorectal
Planificarea tratamentului de radioterapie în cancer rectal
Pacientul va urma un plan de tratament propus și discutat de Comisia Oncologică. Pentru a urma radioterapia, va avea o programare la spital pentru o scanare CT a zonei care urmează să fie tratată.
Echipa de radioterapie folosește informațiile de la această scanare pentru a planifica:
• doza de radioterapie;
• zona care urmează să fie tratată.
Este posibil ca pacientului să i se facă niște marcaje mici și permanente pe piele; semnele sunt de mărimea unui vârf de ac. Acestea ajută specialiștii în radioterapie să se asigure că pacientul este în poziția corectă pentru fiecare ședință de iradiere.
De reținut: la OCH Constanța, iradierea se efectuează cu ajutorul sistemului Halcyon, o platformă de radioterapie cu intensitate modulată sau terapie cu arc volumetric ghidată prin imagine, de până la patru ori mai rapidă decât tehnologia standard. Este un accelerator liniar revoluționar, centrat pe om, care oferă o calitate ridicată a îngrijirii pacientului și excelență operațională.
În fiecare zi de tratament, un radioterapeut va ajuta pacientul să se așeze pe masa de tratament, în poziția corectă (conform simulării). Pregătirea poate dura câteva minute. În timpul iradierii, pacientul rămâne singur în camera de tratament, dar va fi urmărit (video) în permanență de asistentul de radioterapie și se va putea comunica cu el (prin interfon). Dacă este necesar, tratamentul poate fi întrerupt oricând. Iradierea durează câteva minute, pacientul nu va vedea sau resimți fasciculul de radiație, dar va auzi aparatul funcționând.
Pacientul va efectua controale intraterapeutice periodice, i se va monitoriza starea generală, răspunsul la tratament și în ce fel este afectat de efectele secundare ale terapiei.
Chirurgie oncologică la OCH
Efectele secundare ale radioterapiei în cancerul rectal
Există pacienţi care suportă radioterapia fără efecte secundare, alţii se pot simţi mai puţin confortabil, mai ales în partea a doua a tratamentului.Efectele secundare în cancerul rectal încep, de obicei, la o săptămână sau două după începerea tratamentului. Acestea pot continua să se agraveze timp de câteva săptămâni după tratament, înainte de a începe să se amelioreze. Efectele secundare se ameliorează de obicei treptat, în următoarele câteva săptămâni sau mai mult. Uneori, unele efecte secundare nu dispar complet, ori apar luni sau ani mai târziu după tratament. Acestea se numesc efecte pe termen lung sau tardive.
Este important ca pacientul să spună echipei sale medicale dacă resimte efecte secundare ale radioterapiei.
Membrii acestei echipe multidisciplinare sunt în măsură să dea sfaturi despre cum să se gestioneze efectele adverse și pot prescrie tratamente care ajută. Recuperarea poate dura ceva timp, în special după cure mai lungi de radioterapie sau chimioterapie.
De reținut: Pacienții care urmează să facă radioterapie pentru cancer rectal se vor odihni suficient și vor crește treptat nivelul de activitate fizică (acestea ajută la recuperare). Se vor asigura că se hidratează suficient (2 până la 3 litri de apă pe zi). Fumatul poate înrăutăți efectele secundare, de aceea este indicat să se renunțe la acest obicei.
Cele mai comune efecte secundare în timpul tratamentului de radioterapie în cancerul rectal sunt:
– oboseală;
– reacții cutanate (pielea din zona care este tratată poate să se înroșească,
să se pigmenteze, să se inflameze sau să mânânce)
– diaree, crampe abdominale;
– pierderea apetitului;
– iritație rectală sau a vezicii urinare (afectarea rectului se numeşte rectită radică, iar cea a vezicii urinare cistită radică);
– greață și vărsături (ocazional).
De reținut: Majoritatea pacienților care fac radioterapie în cancerul rectal își pierd părul pubian. Acesta ar trebui să crească la loc după terminarea tratamentului, deși, uneori, pierderea părului poate fi permanentă.
Cancerul colorectal – cel mai adesea începe cu un polip, depistabil la colonoscopie
Efecte secundare suplimentare în radioterapia cancerului rectal la femei
• Modificări la nivelul vaginului (vagin mai îngust, apariția uscăciunii vaginale); radioterapia poate face ca mucoasa vaginului să fie inflamată și dureroasă. Este posibil să se se recomande să nu existe contact sexual în timpul tratamentului și pentru câteva săptămâni după. Dacă totuși pacienta întreține relații sexuale în timpul tratamentului, este foarte important să folosească un mijloc de contracepție eficient, pentru a preveni o sarcină – radiațiile pot provoca daune unui copil conceput în timpul sau la scurt timp după radioterapie.
• Menopauză timpurie; radioterapia în zona pelviană va induce menopauza în cazul femeilor care au menstruație.
Efecte asupra fertilității; radioterapia în cancerul rectal poate afecta ovarele și mucoasa uterină. Acest lucru înseamnă adesea că pacienta nu poate să rămână însărcinată sau să poarte o sarcină după tratament. Este posibil să existe opțiuni pentru a se păstra fertilitatea, iar echipa medicală poate oferi toate informațiile.
Cancerul de col uterin - prevenție, diagnosticare și tratament
Efecte secundare suplimentare în radioterapia cancerului rectal la bărbați
• Sex și concepție – este important ca pacientul să nu se reproducă în timpul radioterapiei și câteva luni după terminarea acesteia. Sperma produsă în timpul tratamentului și pentru o perioadă de timp după poate fi deteriorată. Acest lucru poate afecta dezvoltarea normală a unui copil, dacă apare o sarcină în acest moment. Pentru a preveni o sarcină, medicii pot recomanda metode contraceptive în timpul tratamentului și pentru o perioadă de timp după. Radioterapia poate cauza probleme în obținerea sau menținerea unei erecții (disfuncție erectilă). Este posibil ca pacientul să resimtă o durere ascuțită atunci când ejaculează. Acest lucru se datorează faptului că radioterapia poate irita uretra. Durerea ar trebui să se amelioreze la câteva săptămâni după terminarea tratamentului.• Efecte asupra fertilității
Radioterapia poate duce la infertilitate. Pacientul poate vorbi cu echipa medicală pentru a obține amănunte și pentru a vedea dacă și cum este posibil să se stocheze sperma înainte de începerea tratamentului.
Premieră deosebită la Ovidius Clinical Hospital: Un bărbat a fost operat laparoscopic de cancer de prostată
Progamați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.
OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.
Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.
Informații și programări la telefon 0241480400.