close

Radioterapie paliativă

2023-07-05

Radioterapia (terapia cu radiații / iradierea / terapia cu raze X) este o procedură medicală utilizată pentru distrugerea celulelor canceroase. Radioterapia face parte din abordarea multidisciplinară a cancerului, alături de chirurgie și terapia sistemică și joacă un rol decisiv în tratamentul diverselor tipuri de cancere.

De reținut: La Ovidius Clinical Hospital, radioterapia este gratuită pentru pacienții asigurați.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH Constanța

Radioterapia este importantă în reducerea dimensiunii tumorale și împiedică apariția recidivelor tumorale loco-regionale

Radioterapia este un tratament loco-regional, bazat pe radiațiile ionizante care distrug ADN-ul celulelor tumorale, limitând astfel capacitatea acestora de a se mai reproduce. În mod frecvent, radioterapia se asociază cu chirurgia, fie pre-, fie postoperator, precum și cu administrarea concomitentă sau secvențială a terapiei sistemice (tratamentul care are acțiune în întregul corp și prin care se urmărește încetinirea creșterii și eliminarea celulelor canceroase).

Chiar dacă tumoarea a fost eliminată printr‑o intervenţie chirurgicală (operaţie), radioterapia este importantă pentru că reduce riscul apariţiei unei recidive loco-regionale. Celulele canceroase sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber în timpul operaţiei, iar iradierea va distruge orice celulă sau grup de celule maligne care ar putea să rămână în zona operată şi care ar putea duce la reapariţia tumorii (recidiva).

Îngrijiri paliative la OCH


Radioterapia se administrează fracționat

Tratamentul pacientului cu cancer este atent planificat și efectuat, după stabilirea cu certitudine a diagnosticului, a tipului de tumoare, a localizării și a stadiului bolii maligne, a stării generale de sănătate a pacientului.

În timpul radioterapiei, un fascicul (sau mai multe) de radiaţie, calculat într-o anumită doză, este direcţionat în zona tumorii şi a ţesuturilor din jurul acesteia. Radioterapia se face fracţionat, administrându-se zilnic în doze de radiaţie mici, 5 zile pe săptămână, pentru o perioadă de câteva săptămâni (în funcţie de doza totală planificată).

Radioterapia se poate administra în:

scop curativ (când intenția este de vindecare a cancerului și stoparea recidivei);
scop paliativ (când intenția nu mai este vindecarea, ci ameliorarea simptomelor).

La OCH Constanța, radioterapia externă este efectuată cu acceleratorul Halcyon, tehnologie de ultimă generație de la Varian. Pacienții sunt conduși în sala de iradiere de către personalul care va efectua tratamentul și sunt poziţionați pe masa de iradiere, conform simulării. Pregătirea poate dura câteva minute, timp în care lumina în camera de tratament se poate stinge pentru o scurtă perioadă, permiţând tehnicianului de radioterapie să vadă mai bine laserele de poziţionare. În timpul iradierii, pacienții vor rămâne singuri în camera de tratament şi vor încerca să mentina poziţia de tratament; asistentul de radioterapie îi va urmări permanent, prin intermediul unei camere video şi va putea comunica cu ei prin interfon; tratamentul se poate întrerupe în orice moment, dacă situaţia o cere. Întreaga şedinţă de iradiere durează câteva minute; în tot acest timp pacienții vor rămâne pe masa de iradiere, în poziţia deja stabilită. În timpul iradierii, pacienții nu vor vedea sau simţi fasciculul de radiaţie, dar vor auzi aparatul de radioterapie funcţionând.

De reținut: sistemul Halcyon oferă pacienților cu cancer radioterapie de până la patru ori mai rapidă decât tehnologia standard, fapt care reduce timpul total petrecut la tratament, timp in care pacientul trebuie sa mentina pozitia de tratament, reducand astfel si erorile date de miscarile pacientului in timpul respiratiei.

Primul Centru de referință Siemens Healthineers din România la OCH


Tratamentul în scop paliativ

Acest tip de tratament urmărește creșterea calității vieții, nu vindecarea. În radioterapia paliativă, iradierea are ca scop ameliorarea unor simptome, cum ar fi durerea, dispneea, sângerarea de la nivelul tumorii sau obstrucția (de exemplu tumoarea nu lasă pacientul să consume lichide / alimente, ori predispune la blocaje intestinale).

Opțiunea de radioterapie paliativă apare atunci când intenția curativă a tratamentului a fost depășită, obiectivul principal fiind cel de ameliorare a simptomelor asociate bolii și îmbunătățirea calității vieții pacientului. Unele cancere sunt descoperite în stadiu mult prea avansat sau evoluează mult prea rapid și nu mai au indicatie de tratament cu viză curativă. Totuși, această etapă nu exclude posibilitatea medicilor de a crește calitatea vieții pacientului cu cancer avansat și metastaze simptomatice care pot provoca dureri, fracturi osoase sau alt tip de disconfort. Radioterapia va duce la micșorarea tumorii și în această etapă.

Radioterapia paliativă oferă pacientului cu cancer demnitate, ajută la reducerea durerii și presupune o doză totală de radiații mai mare / ședință, dar mai mică totală, tocmai pentru a-și atinge scopul cât mai rapid.

Terapia durerii la OCH

Progamați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.

OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

Informații și programări la telefon 0241480400

#AducemPerformanțaAcasă