close

Cancer hepatic sau cancerul de ficat

2023-05-12

Cancerul hepatic sau de ficat este o tumoare ce se dezvoltă în țesutul ficatului. Este o boală severă, care duce la afectarea funcțiilor esențiale ale acestui organ esențial pentru organism.


Există mai multe tipuri de cancer hepatic:

– carcinomul hepatocelular (cel mai frecvent tip, cca 80-90% dintre cazuri, începe în principalele celule ale ficatului – hepatocite);
– colangiocarcinomul (cca 10-20% dintre cazuri, se dezvoltă în celule care căptușesc canalul biliar);
– angiosarcomul sau hemagiosarcom (o formă rară – 1% dintre cazuri – cu evoluție rapidă; se dezvoltă în celulele vaselor de sânge ale ficatului);
– carcinomul hepatocelular fibrolamelar (foarte rar întâlnit, mai ales la pacienții tineri).

Hepatoblastomul este un cancer rar care apare mai ales la copiii sub 3 ani; depistat în timp util, are o rată de vindecare de 90%.

Cancerul hepatic secundar este reprezentat de tumorile care se dezvoltă în ficat, dar își au originea în alte organe (colon, stomac, ovare, pancreas, rinichi, plămâni, sân, esofag, melanom). Cancerele metastazate în ficat sunt mai des întâlnite decât formele primare (dezvoltate în ficat).

Statisticile arată că peste 800.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancer hepatic în fiecare an în întreaga lume. Este, de asemenea, o cauză principală a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, generând peste 700.000 de decese în fiecare an. Ratele de supraviețuire depind de mai mulți factori, inclusiv de stadiul bolii. Pentru 43% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu cancer hepatic într-un stadiu incipient, rata de supraviețuire la 5 ani este de 35%. Dacă însă cancerul s-a răspândit la țesuturile sau organele înconjurătoare și/sau la ganglionii limfatici regionali, rata de supraviețuire la 5 ani este de 12%.

Deși cancerul de ficat poate apărea la orice vârstă, este cel mai frecvent la persoanele în vârstă. Majoritatea persoanelor diagnosticate au peste 60 de ani. Cele mai mari rate sunt la persoanele cu vârsta cuprinsă între 85 și 89 de ani. Conform ESMO (European Society for Medical Oncology – Societatea Europeană pentru Oncologie Medicală), cancerele hepatice sunt a șasea cea mai frecventă formă de cancer din lume. În Europa, 10 din 1.000 de bărbați și 2 din 100 de femei vor dezvolta cancer de ficat la un moment dat.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH

Cei mai mulți pacienți care vor dezvolta cancer de ficat au înainte ciroză hepatică. Ciroza este o consecință a unei boli cronice de ficat; astfel, ciroza și cauzele acesteia sunt principalii factori de risc în dezvoltarea unui cancer hepatocelular.

Dacă în Africa de Vest și Asia de Sud-Est virusul hepatitei B este considerat ca fiind principala cauză a cancerului de ficat, în Europa și SUA, incriminat este mai ales virusul hepatitei C; jumătate dintre cazurile de hepatocarcinoame în lume sunt legate direct de virusul hepatitei B, iar de virusul hepatitei C 25% dintre cazuri.

Peste 80% dintre aceste infecții cu virusul hepatic se cronicizează, iar o treime vor dezvolta ciroză. Pe lângă ciroză (de cauză infecțioasă, dar și alcoolică sau medicamentoasă) și infecția cu virusul hepatitei B sau C, alte cauze ale apariției unui cancer hepatic sunt: fumatul, alcoolismul, diabetul zaharat, anumite afecțiuni genetice, steroizii anabolizanți, ficatul gras non-alcoolic, expunerea la aflatoxine (micotoxine cancerigene produse de către mucegaiuri, mai ales în culturi agricole stocate) sau la unele substanțe chimice (arsenic), obezitatea, vârsta, sexul.

Ce sunt hepatitele virale și cum ne ferim de ele

În majoritatea cazurilor, semnele și simptomele cancerului hepatic apar în stadiile avansate ale bolii. Printre manifestările frecvente (specifice și altor probleme hepatice) sunt:

– scădere accentuată și nejustificată în greutate;
– stare accentuată de oboseală;
– pierderea poftei de mâncare;
– senzația de sațietate după mese frugale;
– durere în abdomenul superior;
– greață sau vărsături;
– acumulare de lichid în abdomen;
– icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor);
– ficat și splină mărite;
– senzație de mâncărime;
– febră;
– vene mărite, vizibile pe abdomen.

Uneori, sunt produși hormoni care pot să ducă la creșterea colesterolului, a numărului de hematii din sânge sau a calciului, la mărirea în volum a sânilor sau la contracția testiculelor.

De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer

Diagnosticul cancerului hepatic primar presupune examen clinic (de exemplu la palpare se poate simți ficatul mărit sau se pot identifica formațiuni tumorale) și anamneză (de exemplu se verifică dacă pacientul știe să fi avut infecție cu virus hepatic B sau C, consumă frecvent alcool, ia medicamente), analize de laborator (inclusiv markeri tumorali), investigații imagistice (ecografie, CT, RMN), eventual biopsie. Tratamentul este bineînțeles personalizat, în funcție de condiția pacientului și de stadializarea bolii, urmărind încetinirea creșterii tumorale și îmbunătățirea stării generale a bolnavului.

Stadializarea presupune evaluarea dimensiunii tumorii, a numărului de formațiuni tumorale, a răspândirii celulelor canceroase în organele și țesuturile din apropiere ori îndepărtate.

• stadiul I: tumora e localizată în ficat, este o singură formațiune mai mică sau egală cu 2 cm, nu s-a răspândit;
• stadiul II: fie este o tumoare unică, fie mai multe, dar niciuna nu este mai mare de 5 cm și nu s-a răspândit;
• stadiul III A: una dintre tumorile prezente a trecut de 5 cm, dar nicio formațiune nu a ajuns încă în ganglionii limfatici;
• stadiul III B: cel puțin una dintre formațiunile tumorale a invadat vena portă a ficatului, însă nu a ajuns în sistemul limfatic;
• stadiul III C: una dintre tumori a crescut atât de mult încât e la nivelul învelișului ficatului sau s-a răspândit la un organ din apropiere, fără să fi ajuns în sistemul limfatic;
• stadiul IV: tumora s-a răspândit în ganglionii limfatici și/sau la organe aflate la distanță (de obicei plămâni și sistem osos).


Principalele opțiuni terapeutice implică o echipă multidisciplinară și presupun:

– abordarea chirurgicală, pentru îndepărtarea tumorii primare (dacă dimensiunile nu sunt foarte mari) și a țesutului care o înconjoară. Se poate recurge la extirparea unei părți din ficat sau la transplant hepatic, în condițiile în care cancerul nu a metastazat.
– tratamente locale prin radiofrecvență pentru ablația (înlăturarea sau distrugerea țesuturilor prin mijloace fizice sau chimice) tumorii (cu ajutorul căldurii).
– crioablația – tratament local cu ajutorul nitrogenului lichid.
– chimioterapie și chemoembolizare (care direcționează citostaticele direct în ficat).
– radioterapie locală (se poate aplica indiferent de numărul și dimensiunea nodulilor) și radioterapie cu radiații ionizante (mai ales pentru pacienții care nu pot beneficia de ablație sau nu evoluează favorabil după aceasta).
– injecția percutanată cu etanol (pentru arderea tumorii).
– imunoterapie (pentru stimularea sistemului imunitar).
– tratament paliativ (pentru pacienții în stadiu terminal).

Imagistică oncologică

Tratamentul pentru cancerul hepatic poate să ducă la complicații operatorii și postoperatorii (dacă se intervine chirurgical), pacientul dezvoltă frecvent (indiferent de varianta de tratament) anxietate, probleme cu somnul, depresie, deseori e nevoie de suport psihologic. Oboseala poate dura luni bune după tratament (6-12 luni). Între efectele adverse ale chimioterapiei sunt deficiențele de memorie, ori dificultățile de concentrare. Dacă face transplant, pacientul va lua toată viața medicamente care să suprime răspunsul sistemului imunitar, pentru a preveni respingerea organului transpalntat, devenind astfel vulnerabil la infecții și astfel fiind nevoie de măsuri de igienă stricte, care includ și distanță socială. Pacientul trebuie să efectueze vizite periodice la tratament și consult și să gestioneze ideea că oricând poate risca o recidivă. Bolnavul de cancer are nevoie de echipă multidisciplinară pentru tratament și de ajutorul și suportul familiei și prietenilor pentru a reuși să facă față acestei situații.

Consultați medicul pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară. 

Pentru informații și programări, ne puteți suna la telefon 0241480400.