Ce este cancerul?
Cancerul este creșterea necontrolată a celulelor anormale din organism. Cancerul se dezvoltă atunci când mecanismul normal de control al organismului nu mai funcționează. Celulele vechi nu mor și, în schimb, cresc necontrolat, formând celule noi, anormale. Aceste celule suplimentare pot forma o masă de țesut, numită tumoare.
Oamenii de știință au identificat peste 200 de tipuri diferite de cancer. Statisticile arată că ratele de cancer sunt în creștere. Dar, totodată, e de luat în calcul și faptul că oamenii trăiesc, de asemenea, mai mult. Potrivit Societății Canadiene de Cancer, aproximativ 1 din 2 canadieni va dezvolta cancer în timpul vieții.
Cauze care duc la apariția unei forme de cancer
Majoritatea profesioniștilor din domeniul medical spun că stilul de viață modern este de vină pentru rata tot mai crescută a cancerului în rândul populației lumii. La fel cum există o varietate de forme diferite de cancer, există o mare varietate de cauze. Cancerul poate fi cauzat de genele noastre și poate fi moștenit de la părinții noștri. Anumiți viruși pot provoca cancer. Un exemplu este virusul papiloma uman (HPV). Acesta a fost asociat cu cancerul de col uterin și cu alte forme de cancer.
Sfatul medicului: Când este infectarea cu Human Papilloma Virus (HPV) motiv de îngrijorare
Dar și simplul fapt că oamenii trăiesc mai mult înseamnă că șansele noastre de a dezvolta cancer cresc. Acest lucru se datorează faptului că, de multe ori, cancerele au nevoie de o perioadă de timp pentru a se dezvolta. În trecut, oamenii mureau adesea de altceva, înainte ca tumoarea malignă să aibă șansa de a se dezvolta.
De ce trăiesc oamenii mai mult? Acest lucru se datorează standardelor de viață mai bune și accesului la medicamente, vaccinuri și asistență medicală. Datorită progreselor din domeniul medicinei și al sănătății publice, este mult mai puțin probabil ca oamenii să moară din cauza unor boli care îi omorau pe oameni în trecut. Printre exemple se numără tifosul, tuberculoza și chiar gripa.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numai în 2020 au murit 10 milioane de persoane din cauza cancerului; România e pe lista țărilor afectate, cu 140 de decese / zi – adică peste 50.000 de persoane / an, 50% dintre cei care sunt diagnosticați cu această maladie. Un număr mai mare de bărbați români suferă de cancer, comparativ cu femeile; principalelor tipuri de cancer la bărbați sunt cel pulmonar (17%), de prostată (16%) și colorectal (15%), în timp ce în rândul femeilor cancerul mamar este tipul de cancer cu cea mai mare incidență (28%), urmat de cancerul colorectal (12%) și cancerul de col uterin (8%).
Cancer - factori de risc
Specialiștii în sănătate publică spun că aproape jumătate din totalul deceselor din România în ultimele decenii (iar trendiul este ascendent) pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, care includ:
Consumul de tutun
- inclusiv pasiv; 1 din 5 adulți români fumează și aproape o treime dintre tinerii cu vârste între 15 și 16 ani au acest obicei nesănătos,
Alimentația nesănătoasă
- consum ridicat de sare și zahăr; peste trei sferturi dintre adulții români au recunoscut că nu mănâncă cel puțin un fruct pe zi și o pondere similară dintre aceștia nu consumă legume
Activitatea fizică scăzută
Mai puțin de două cincimi dintre adulții români – 38% – mărturisesc că desfășoară săptămânal cel puțin activități moderate
Obezitate
Factorii de mediu (poluarea atmosferică, poluarea apelor)
Consumul de alcool
În medie, peste o treime dintre adulții din România au declarat că beau la alcool în exces cel puțin o dată pe lună, ceea ce reprezintă una dintre cele mai ridicate rate din UE – 35% comparativ cu 19%; aproape două cincimi dintre tinerii români cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani au recunoscut cel puțin un episod de consum excesiv de alcool în cursul lunii precedente),
Sistemul de sănătate subdezvoltat
În mediul rural și în orașele mici) și subfinanțat, o educație pentru sănătate a populației precară (oamenii ignoră prevenția și nu merg la medic la primele semne de boală, de aceea mulți ajung la spital când cancerul este deja în faze avansate.
Obezitatea, o problemă de sănătate a omului modern
Dincolo de acești factori de risc (pe care îi putem controla), unele cancere sunt moștenite, ceea ce înseamnă că se transmit din familie. Potrivit datelor Societății Americane de Cancer, aproximativ 5 până la 10 la sută din toate cancerele sunt moștenite din defecte genetice (mutații). În unele cazuri, cercetătorii au descoperit genele exacte care pot cauza cancerul și, astfel, pot oferi consiliere genetică. Dar alte tipuri de cancer sunt cauzate de mutații care apar la un individ de-a lungul timpului.
De reținut: o modalitate importantă prin care puteți eventual să depistați cancerul din timp, când este mai ușor de tratat, este să vă supuneți unui screening pentru cancer. Prin intermediul screening-urilor, medicii verifică persoane care nu au neapărat simptome de cancer. În funcție de vârstă, sex sau alți factori de risc, echipa medicală poate recomanda să vă supuneți unui control pentru anumite tipuri de cancer.
Când este recomandat screening-ul de cancer?
Sunteți un bun candidat pentru un screening pentru cancer dacă:– ați mai avut cancer înainte;
– aveți un membru al familiei care a fost diagnosticat cu cancer;
– sunteți / ați fost fumător sau ați lucrat cu anumite substanțe chimice;
– aveți în familie o mutație genetică știută legată de cancer;
– ați avut un cheag de sânge dezvoltat fără un motiv cunoscut;
– sunteți o persoană mai în vârstă.
Imaginea de ansamblu a cancerului nu este numai negativă. Există alegeri privind stilul de viață pe care orice persoană le poate face astăzi, pentru a reduce riscul de cancer.
Tehnicile de diagnosticare și metodele de tratament pentru cancer se îmbunătățesc constant. Cartografierea și explorarea genomului uman schimbă modul în care medicii fac screening-ul și evaluează riscul de a se dezvolta anumite tipuri de cancer. De exemplu, acum se poate testa mutația genei BRCA1 sau BRCA2, care indică faptul că persoana are un risc mai mare de cancer de sân sau ovarian, iar cineva cu rezultat pozitiv pentru aceste mutații genetice poate avea un program de screening mai intensiv.
Forme de tratament pentru cancer
Opțiunile de tratament depind de tipul de cancer, de stadiul în care se află, de gradul de răspândire a cancerului și de starea generală de sănătate a pacientului. Scopul tratamentului este de a distruge cât mai multe celule canceroase, reducând în același timp daunele aduse celulelor normale din apropiere. Progresele în tehnologie fac acest lucru posibil.
Cele trei abordări principale în cazul diagnosticării unui cancer sunt:
– chirurgia: îndepărtarea directă a tumorii;
– chimioterapia: utilizarea de substanțe chimice pentru a distruge celulele canceroase;
– radioterapia: utilizarea razelor X pentru a distruge celulele canceroase.
Același tip de cancer la un individ este foarte diferit de acel cancer la un alt individ. În cadrul unui singur tip de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cercetătorii descoperă subtipuri care necesită, fiecare, o abordare terapeutică diferită.Serviciile de îngrijire și de susținere oferă o gamă largă de terapii menite să combată efectele secundare și să mențină starea de bine a bolnavului de cancer. Tratarea cancerului necesită o abordare multidisciplinară, focusul nu este doar pe managementul tumorii, ci abordează, de asemenea, durerea, oboseala, depresia și alte efecte secundare care o însoțesc.
Nutriția românilor – motiv de îngrijorare pentru medici
• Terapia de nutriție ajută la prevenirea malnutriției și la reducerea efectelor secundare;
• Remediile homeopatice stimulează energia și reduc efectele secundare;
• Reabilitarea oncologică adoptă măsuri pentru a ajuta pacientul să își redobândească funcționarea fizică, psihicăși socială;
• Consilierea psihologică îmbunătățește starea emoțională prin consiliere, tehnici de gestionare a stresului și grupuri de sprijin.
Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.