La nivel mondial, peste 400 de milioane de oameni sunt afectați de hepatitele virale iar o bună parte din ei nu știu că sunt infectați. Pentru că situația este gravă peste tot în lume, în 2016, 194 de guverne au adoptat „Strategia globală a OMS privind hepatitele virale, 2016-2021”. Unul dintre obiectivele strategiei este eliminarea hepatitei B și C până în 2030 și atingerea unei rate de diagnosticare de 30% până în 2020. Din păcate, doar o o parte din țări sunt pe cale să atingă aceste obiective.
„Hepatitele virale sunt afecțiuni ale ficatului provocate de virusurile hepatice. Acestea produc o inflamație la nivelul ficatului apărută atât prin agresiunea directă a virusului, cât și prin reacția imună a organismului activată de către virus. Virusurile hepatotrope sunt de mai multe tipuri, denumite după literele alfabetului: A, B, C, D, E, G. La noi în țară, se întâlnesc frecvent virusurile A, B și C. Hepatita A are o evoluție auto-limitantă - nu se cronicizează niciodată. Hepatitele B și C au manifestări multiple, de la forme asimptomatice până la forme severe, fulminante cu icter, insuficiență hepatică severă, encefalopatie, ducând până la deces”, spune Dr. Raluca Caraivan - medic specialist gastroenterologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital din Constanța.
Cum ne putem infecta cu virusurile hepatice
Fiecare hepatită poate fi dobândită altfel, de aceea este foarte important să știm cum se transmite fiecare tip. Dr. Caraivan detaliază:
„Hepatita A prezintă o transmitere fecal-orală, de unde și denumirea de boala "mâinilor murdare". Ceea ce înseamnă că nerespectarea regulilor de igienă poate determina infectarea cu acest virus. Hepatita B și C se transmite pe cale sanguină, sexuală sau materno-fetală (la naștere). Pentru a împiedica infectarea cu acest tip de virus trebuie să acordăm o atenție sporită salonului unde ne facem manichiura, cabinetului stomatologic sau saloanelor de tatuaje. Aceste locuri trebuie alese cu mare atenție, în special la modul cum se practică sterilizarea instrumentelor.”Odată ce am aflat care sunt împrejurările care sporesc riscul infectării, este esențial să știm că pentru unele hepatite virale există vaccin.
„Foarte importantă în profilaxia primară a hepatitelor virale mi se pare vaccinarea. Pentru hepatitele A și B există vaccin, însă pentru hepatita C nu există. Pentru a preveni infectarea trebuie să evităm contactul sexual neprotejat și/sau orice contact cu sânge sau produse de sânge cu potențial de infectare. În cazul hepatitei A, igiena riguroasă a mâinilor este una dintre cele mai importante metode de prevenire. Vaccinul pentru Hepatita A îl facem când există un focar de îmbolnăvire sau când urmează să călătorim într-o țară endemică, cu igienă precară, cum ar fi spre exemplu țările din Africa. Vaccinul pentru Hepatita B în ultimii ani se face încă de la naștere, fiind inclus în schema de vaccinare obligatorie. Pentru persoanele nevaccinate, se face pentru membrii familiei în care este o persoană infectată. De asemenea, se mai recomandă și persoanelor care lucrează în mediul cu risc mare de infectare, cum ar fi cadrele medicale. Vaccinarea se face în 3 doze consecutive - la 0, 1 și 6 luni”, ne informează medicul OCH.
Simptomele hepatitelor virale
După infectare, urmează o perioadă de incubație a virusului, destul de lungă, de la 2 până la 6 săptămâni, chiar 8, în funcție de tipul de virus. După această perioadă poate urma o perioadă simptomatică a bolii - hepatita acută.
„Apar simptome precum oboseală, manifestări pseudo-gripale, cu febră, dureri articulare, musculare. Manifestări digestive, cu dureri abdominale, greață și vărsături. Icter, urini hipercrome, până la simptome de insuficiență hepatică, sângerări ale nasului (epistaxis), ale gingiilor (gingivoragii), alterarea stării de conștiință, iritabilitate etc. Un alt tablou clinic este cel al hepatitei cronice, în care pacientul este asimptomatic o lungă perioadă de timp, de peste 6 luni, diagnosticul făcându-se întâmplător. În acest caz, nu de puține ori, diagnosticul se pune în stadiul de ciroză hepatică, când în depistarea etiologiei cirozei se descoperă o infecție virală”, subliniază medicul specialist.
Tratamentul hepatitelor virale
Din păcate, diagnosticarea și tratamentul sunt mai mult decât esențiale. Daca nu tratăm inflamația cronică de la nivelul ficatului determinată de acțiunea virusului, aceasta va duce în timp la ciroza hepatică. Acesta este stadiul final al afectării hepatice, un stadiu ireversibil.
„Tratamentul diferă în funcție de tipul hepatitei. În cazul Hepatitei A, fiind o boală auto-limitantă, tratamentul este unul de susținere hepatică și cu medicamente simptomatice în funcție de acuzele fiecărui pacient.
În cazul Hepatitei B, în funcție de anumite criterii care să ateste cronicizarea bolii, încărcătură virală și altele, pacienții pot beneficia de tratament antiviral, din clasa analogilor nucleozidici. Tratamentul Hepatitei B este de lungă durată, ajungând uneori și până la 5 ani.
Pentru Hepatita C, în ultimii ani, pacienții pot beneficia de o terapie nouă, tratamentul “free Interferon”. Este un tratament de scurtă durată, de 2-3 luni, cu rezultate foarte bune (97-98 % dintre pacienți se vindecă)”, a detaliat Dr. Caraivan.
Regimul de viață pentru o persoană infectată HVB sau HVC
Persoanele care au astfel de infecții trebuie să evite oricare alt toxic hepatic.
„Este logic să ne referim aici la: alimente bogate în grăsimi, prăjeli, alcool, medicamente hepato-toxice. De regulă, acest lucru trebuie să producă schimbări în comportamentul zilnic al pacienților, în regimul lor anterior de viață – vrei să îți “faci ficatul bine”... atunci trebuie să îl protejezi, cu atât mai mult cu cât virusul deja îl “atacă”!”, a concluzionat medicul de la Ovidius Clinical Hospital.
Pentru programări la un consult la medicul gastroenterolog sunați la
0241 480 400.