close

Ganglionul santinelă – procedura care stadializează un posibil cancer și salvează extirpări inutile și complicații

2022-09-07

Ganglionul santinelă este primul ganglion limfatic în care limfa transportă celule canceroase desprinse din tumoarea primară. Biopsia ganglionului santinelă implică injectarea unui material trasor care ajută medicul să localizeze ganglionul (ganglionii) santinelă în timpul intervenției. Ganglionul santinelă este îndepărtat și analizat în laborator.


Dacă ganglionul santinelă nu prezintă celule canceroase, este puțin probabil ca boala să se fi răspândit, iar eliminarea ganglionilor limfatici regionali este inutilă.

Dacă biopsia ganglionului santinelă dezvăluie cancer, medicul poate recomanda îndepărtarea mai multor ganglioni limfatici.

Nodulii limfatici sunt organe de dimensiuni mici, rotunde, parte a sistemului limfatic. Sistemul limfatic reprezintă totalitatea țesuturilor, vaselor și glandelor care servesc pentru trecerea limfei din țesuturi în circuitul sângelui, cu rol în sistemul imunitar al corpului. Limfa este un lichid transparent, incolor sau gălbui, care circulă prin vasele și ganglionii limfatici și în spațiile intercelulare ale organismului. Celulele sangvine albe care circulă în sistemul limfatic caută şi distrug invadatorii străini (agenţi patogeni sau toxine). Ganglionii limfatici filtrează limfa, pentru a îndepărta invadatorii identificaţi şi pentru a bloca pătrunderea acestora în circulaţia sangvină. Există aproximativ 100 de ganglioni limfatici în organism şi sunt uşor de observat la nivelul axilei, inghinal şi al gâtului.

Unele tipuri de cancer sunt răspândite în organism prin sistemul limfatic, iar nodulul limfatic cel mai apropiat este susceptibil de a fi primul invadat, arătând prezența sau absența metastazelor în ganglionii regionali. Ganglionul santinelă este o procedură standard în spitale de top, dotate cu tehnologia necesară, pentru cancerul mamar și pentru melanom.

Extirparea și examinarea ganglionilor santinelă în cancerul de sân în stadiu incipient (T1, T2, N0) evită, așa cum precizează prof. dr. Ion Așchie, „disecția axilară inutilă și posibilele sale complicații: disfuncțiile umărului, umăr dureros cronic, limfedemul membrului superior, tromboza venei axilare. (…) Biopsia gaglionului limfatic santinelă realizează o chirurgie care cruță ganglionii pacientului și ca urmare are puține efecte secundare.

Prevenția și depistarea precoce a cancerului de sân – impactul asupra terapiilor și vieții pacientului

Procedeul de ultimă oră, eficient și nonreactiv, nonalergic, ușor de folosit și dând posibilitatea ca investigația să se realizeze într-o singură prezentare, eventual în regim ambulator, este Sentimag. Tehnologia se găsește în cadrul Ovidius Clinical Hospital, tumorile nonpalpabile ale sânului și ganglionilor limfatici santinelă realizându-se prin detectare magnetică.

Citește mai multe despre procedeu aici:

Chirurgia minim invazivă a cancerului de sân realizată în condiții de maximă siguranță la OCH cu Sentimag, o tehnologie care detectează tumorile nepalpabile și ganglionul limfatic santinelă


Biopsia ganglionului santinelă, folosită acum la scară largă în cancerul de sân și în cel cutanat, este studiată pentru utilizarea și în alte tipuri de cancer, cum ar fi: cancer de colon; cancer esofagian; cancer la cap și gât; cancer pulmonar fără celule mici; cancer la stomac; cancer tiroidian.

Dacă ganglionii santinelă nu prezintă cancer, pacientul nu va avea nevoie de altă evaluare a ganglionilor limfatici. Dacă este necesar un tratament suplimentar, medicul va folosi informațiile obținute din biopsia ganglionului santinelă pentru a dezvolta planul de tratament.


Dacă oricare dintre ganglionii santinelă conține celule canceroase, medicul poate recomanda îndepărtarea mai multor ganglioni limfatici pentru a determina câți sunt afectați.

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.