close

Chirurgia minim invazivă a cancerului de sân realizată în condiții de maximă siguranță la OCH cu Sentimag, o tehnologie care detectează tumorile nepalpabile și ganglionul limfatic santinelă

2020-06-08

Cancerul de sân poate fi tratat mult mai eficient dacă este diagnosticat într-o fază incipientă. Tocmai de aceea a apărut OCH - Centrul de excelență dedicat Cancerului de Sân. Singurul loc din regiune unde boala se poate trata minim invaziv utilizând Sentimag, singurul aparat din România care poate depista intraoperator tumorile nepalpabile și ganglionul limfatic santinelă, fără iradiere. Această tehologie face parte din gama de echipamente de vârf achiziționate de spital pentru a oferi constănțenilor, și nu numai, posibilitatea de a se trata modern și eficient aproape de casă.

Tratamentul se realizează în condiții de maximă siguranță în OCH - Centrul de excelență dedicat cancerului de sân. Măsurile implementate de unitatea spitalicească sunt adoptate în conformitate cu prevederile noilor norme pentru securitatea pacientului, astfel:

 • Triaj epidemiologic;
 • Echipare corespunzătoare a personalului și a pacienților ce urmează să fie internați;
 • Respectarea distanțării sociale între persoane de minim 1,5 m;
 • Igienizarea frecventă a mâinilor cu soluții dezinfectante;
 • Restricționarea accesului vizitatorilor și aparținătorilor în incinta spitalului OCH;
 • Creșterea frecvenței de dezinfecție a suprafețelor și a zonelor medicale,
 • Adaptarea intervalului de consultații astfel încât să fie evitate aglomerarea zonelor de așteptare.


Pentru siguranța pacienților, înainte de internare și ca parte din triajul epidemiologic, sunt efectuate investigații speciale: RT-PCR (exsudat faringian și nazal conform procedurii privind prelevarea și transportul probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2) și CT pulmonar. Mai mult decât atât, saloanele pacienților internați au fost reamenajate pentru a avea cel puțin 2 metri distanță între paturi sau pentru a rămâne doar un singur pat în salon.

Cancerul de sân este un diagnostic pe care nu ar vrea să-l audă nimeni, dar nu înseamnă neapărat ca este un verdict final dacă acționăm preventiv și mergem la medic pentru screening-uri mamografice periodice. Putem în continuare să ne protejăm viața împotriva acestei boli, cu respectarea măsurilor de prevenție impuse în vederea prevenirii infectării cu Covid-19. În acest sens, OCH a făcut eforturi pentru a dezvolta un nou concept care are ca scop atât prevenția, cât și tratarea la standarde cum nu s-au mai atins până acum în regiunea de sud-est a țării noastre.

Prof. Univ. Dr. Așchie Ion - medic primar chirurgie generală- coordonatorul echipei de chirurgie pentru cancerul de sân de la OCH ne explică:

“Tratamentul cancerului de sân necesită un abord multidisciplinar complex asupra: sânului, ganglionilor axilari și potențialelor micrometastaze. Și în privința ganglionilor axilari abordările pot diferi: de la excizia chirurgicală a ganglionilor axilari la toți pacienții, la recoltarea de mostre sampling și până la nonintervenție. Fiecare dintre aceste atitudini are argumente pro și contra. Dar, pentru determinarea prezenței sau absenței metastazelor ganglionare axilare extinderea actului chirurgical pentru sampling a fost inițial imprecis definit ca amploare. Sampling-ul a devenit un procedeu precis odată cu introducerea tehnicii de biopsie a ganglionului limfatic santinelă.”

Ca să înțelegem mai bine rolul acestor ganglioni și importanța investigării lor corecte, Prof. Univ. Dr. Așchie a mai adăugat:
„Ganglionul limfatic santinelă este primul ganglion care primește limfatice de la tumora primară. (În medie sunt 2-3 ganglioni limfatici santinelă). Ganglionul limfatic santinelă are cea mai mare probabilitate de a prezenta metastaze dintre toți ganglionii limfatici axilari. Biopsia ganglionului limfatic santinelă este indicată în cancerul incipient al sânului: T1, T2, N0 ( fără ganglioni limfatici axilari palpabili). În peste 95% dintre pacienții cu cancer al sânului în stadiu precoce limfodisecția axilară arată că ganglionii nu sunt invadați. Evidarea ganglionară axilară standard se va face doar dacă ganglionul limfatic santinelă prezintă metastaze. În felul acesta se evită disecția axilară inutilă și posibilele sale complicații: disfuncțiile umărului, umăr dureros cronic, limfedemul membrului superior, tromboza venei axilare. Astfel biopsia gaglionului limfatic santinelă a devenit standard în cadrul tratamentului cancerului incipient, permițând luarea unor decizii argumentate științific. Biopsia gaglionului limfatic santinelă realizează o chirurgie care cruță ganglionii pacientului și ca urmare are puține efecte secundare.”
Biopsia gaglionului limfatic santinelă efectuată în stadiile incipiente ale neoplasmului sânului și-a dovedit eficacitatea pentru o stadializare ganglionară axilară cu acuratețe dacă se asociază cu o analiză histopatologică amănunțită sau cu studiul molecular al ganglionilor extirpați.


Procedeul standard pentru biopsia gaglionului limfatic santinelă folosește trasor radioizotop (99 mTh) și / sau colorant albastru sau colorant flourescent. Însă lucrurile nu sunt deloc simple cu aceste proceduri:

- Radiotrasorul însă prezintă multiple dezavantaje: de la expunerea la radiații, la costuri crescute, până la faptul că nu se poate efectua în orice spital (necesită existența departamentului de medicină nucleară). Toți acești factori duc la creșterea listei de așteptare a pacienților și astfel nu toată lumea poate primi tratamentul la fel de repede pe cât îl au nevoie.

- Colorantul albastru este ușor de folosit, nu necesită intrumentar special, dar în 1-3 % cazuri poate da reacții anafilactice.

- Trasorul flourescent I.C.G. ( indocyanine-green) este dificil de folosit și presupune curbă de învățare lungă.


Acestea sunt motivele pentru care a apărut necesitatea descoperirii unui noi procedeu pentru biopsia gaglionului limfatic santinelă la fel de eficient ca procedeul standard ( cu radioizotop) dar nonradioactiv, la fel de ușor de folosit precum colorantul albastru, dar non-alergic, care să se realizeze într-o singură prezentare la medic,eventual, în regim de ambulator. Așa că a fost conceput Sentimag.


Ce este Sentimag?

Tehnologia Sentimag, împreună cu Magseed și Magtrace, este un ajutor efectiv pentru medic, realizând detectarea magnetică a tumorilor nonpalpabile ale sânului și a ganglionilor limfatici santinelă. Procedeul poate fi aplicat pre și post incizie, cât și după chimioterapie neoadjuvantă.

Sentimag este folosit în peste 20 de țări din Europa, unde există peste 190 de unități. Cu ajutorul acestei tehnologii au fost explorați mai mult de 40.000 de pacienți, 30.000 pentru ganglionul santinelă și 10.000 pentru tumori nepalpabile ale sânului. Rata de detecție a ganglionului santinelă a fost între 94,4 % și 98%.


Cum acționează Sentimag?

La această întrebare ne răspunde din nou Prof. Univ. Dr. Așchie Ion:
„Unitatea Sentimag împreună cu sonda exploratorie produce un câmp magnetic care magnetizează temporar nanoparticulele super-paramagnetice de oxid de fier din Magseed sau din suspensia maro-închis Magtrace, iar prezența lor magnetică este receptată de sondă și tradusă numeric pe ecranul unității și prin semnal acustic. Astfel sunt depistate tumorile nepalpabile ale sânului cât și ganglionul limfatic santinelă. Magtrace este o suspensie brun închisă de nano-particule de oxid de fier superparamagnetice cu înveliș organic de carboxidextran care răspund în prezența unui câmp magnetic extern. ”


Avantajele Sentimag-ului nu au precedent:
- unitatea este portabilă
- sonda de manipulare este ușor de folosit atât pre și post incizie
- simplu de folosit, necesită doar o scurtă perioadă de familiarizare
- are înaltă acuratețe ( comparabilă cu procedeul standard radioactiv)
- variația semnalului sonor ajută medicul să se concentreze pe pacient și nu pe ecranul unității


„Administrarea se realizează cu cel puțin 20 minute și până la 7 zile înainte de biopsia gaglionului limfatic santinelă realizând un beneficiu deosebit al flexbilități de lucru. Injecția este subcutanată în țesutul interstițial, urmată de masajul locului de injectare timp de 5 minute (poate să și-l facă și pacienta). După aceea, suspensia Magtrace urmează calea drenajului limfatic la ganglionii axilari. Ganglionii limfatici axilari acționează ca un filtru reținând fizic și concentrând particulele din Magtrace unde pot fi localizate de Sentimag. Sonda Sentimag generează un câmp magnetic care magnetizează temporar nanoparticulele de oxid de fier din Magtrace, apoi le detectează . Cu cât concentrația nanoparticulelor este mai mare cu atât semnalul este mai puternic. Semnalul este prezent până la o profunzime de 3-3.5 cm”, detaliază Prof. Univ. Dr. Așchie.


Beneficiile Sentimag – Magtrace sunt de neegalat:

 • are o înaltă acuratețe ca și procedeul standard cu radiotrasor permițând detectarea și localizarea ultrasenzitivă a ganglionului santinelă sau a tumorii nepalpabile a sânului.
 • elimină problema iradierii personalului, pacientului, mediului
 • nu mai este necesar departamentul de medicină nucleară
 • oferă o mare flexibilitate a lucrului, putându-se efectua în orice spital, orice clinică de chirurgie, în orice moment
 • este ușor de folosit
 • poate fi folosit pre și post incizie
 • este simplu de utilizat de către medic după o scurtă perioadă de familiarizare
 • nu necesită pregătire preoperatorie deosebită, pacientul putând merge direct în sala de operație
 • posibil de efectuat în ambulator, nefiind nevoie ca pacientul să rămână peste noapte
 • nu s-a raportat anafilaxie la injectarea subcutanată interstițială
 • reduce stresul pacienților, mai ales al vârstnicilor
 • oferă posibilitatea tratării unui numar mai mare de pacienți

Rata de succes terapeutic pentru cancerul de sân diagnosticat corect în stadii precoce și prin tratament multimodal este una foarte crescută, aceasta este convingerea echipei Centrului de excelență OCH dedicat Cancerului de Sân. Pe lângă chirurgia cu Sentimag, singura tehnologie din România care detectează intraoperator, fără iradiere, tumorile nepalpabile și ganglionul limfatic santinelă la OCH pacienții mai pot beneficia de:

Cancerul de sân poate fi tratat mult mai eficient dacă este diagnosticat într-o fază incipientă.