close

Prevenția cu Alprevia la Ovidius Clinical Hospital include screening-ul cancerului de sân

2020-06-02

România este din păcate printre țările codașe atunci când vorbim de prevenție. În țara noastră, 1 din 10 femei poate dezvolta cancer de sân în decursul vieții. Singura metodă prin care tratarea acestei suferințe se poate face complet, este diagnosticarea bolii într-un stadiu incipient. Cancerul de sân descoperit în stadii incipiente, când dimensiunea tumorii este mică, până în 15 mm, poate fi tratat radical și conservativ.

Ovidius Clinical Hospital face parte din instituțiile spitalicești dedicate educării pacienților în a avea grijă de sănătatea lor înaintea apariției unei probleme greu de rezolvat, cum este și cancerul de sân. De aceea, pentru că prevenția trebuie să facă parte din stilul de viață al oricărei femei, OCH pune la dispoziția doritorilor Cardul OCH cu Algoritm de prevenție personalizată – Alprevia, parte și din programul noului Centru de excelență OCH dedicat cancerului de sân. Pacientele au parte astfel de un examen anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate, dar și acces prioritar la consultațiile, analizele și investigațiile necesare.

Investigațiile imagistice sunt partea esențială a screening-ului pentru cancerul de sân. Acestea sunt realizate la OCH cu toată gama de aparatură necesară, modern și eficient, în condiții de maximă siguranță. Astfel, pacientele pot beneficia de ecografie, mamografie, rezonanță magnetică și computer tomografie.

„La OCH, prin Centrul dedicat pe care tocmai l-am deschis, venim cu un aparat mamograf nou, care reduce doza de iradiere, venim cu dubla citire a mamografiei, adică doi medici independent unul de altul care interpretează fiecare mamografie, pentru a nu scăpa nimic. Acest aparat nou are și tomosinteză.

Necesitatea unui screening mamografic în zonă, în țară noastră, este imperativă, având în vedere că incidența cancerului de sân este din ce în ce mai mare. Cancerul de sân este o boală care omoară, femeile mor de cancer de sân, și ar putea trăi dacă acesta ar fi depistat în timp util. Trebuie descoperit în stadiu cât mai mic pentru că atunci poate fi tratat, dacă este depistat în stadiu avansat nu mai putem face nimic”, subliniază importanța prevenției Ș.L. Dr. Carmen Ciufu - medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital.

Tipul de examinare în screening se adaptează la vârsta femeii, fiecare examen fiind realizat cu echipamente moderne, de personal cu mare experiență. Pentru că la OCH există tot lanțul de diagnostic, femeia va putea face investigațiile personalizat, adaptate patologiei ei. Toate investigațiile sunt realizate urmând proceduri riguroase, implementate după ultimele norme în vigoare din punct de vedere epidemiologic, pentru deplina siguranță a pacienților și a personalului medical.

Screening-ul mamografic este recomandat să fie făcut la 2-3 ani pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani. Femeile până în 40-45 ani care vor să se asigure că sunt sănătoase, sau care au o suspiciune, pot veni la medic pentru un screening ecografic.

„Este importantă efectuarea unei examinări prin rezonanță magnetică la toate femeile la care se descoperă un nodul, în urma unei ecografii sau a unei mamografii, pentru multifocalitate, înainte de a face orice altfel de biopsie, înainte de operație. Uneori există tumori simultane și pe sânul drept și pe sânul stâng, pot exista 5 - 20 de tumori într-un singur sân și obligatoriu se face o examinare pentru stadializare. Mamografia este un prim pas”, a mai adăugat Ș.L. Dr. Carmen Ciufu.

În cadrul OCH – Centrul de excelență dedicat Cancerului de Sân au fost dezvoltate metodele, au fost achiziționate echipamentele și s-a format cea mai bună echipă multidisciplinară care se poate ocupa de tratarea completă a femeii afectată de cancerul de sân, de la diagnostic, tratament și până la recuperarea postoperatorie. De la intrarea în spital și până la ieșire, toate suprafețele și zonele medicale sunt dezinfectate frecvent. Mai mult decât atât, aerul respirat de pacienți este necontaminat pentru că la nivelul unităților OCH sunt utilizate metode certificate pentru purificarea și sterilizarea aerului. De asemenea, personalul medical este echipat corespunzător gradului de intervenție asupra pacienților, se păstrează distanță socială de 1,5 metri și toți pacienții trebuie să poarte masca de protecție. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile implementate de OCH pentru a oferi cele mai sigure condiții de prevenție, diagnostic și tratament pacienților săi.

Cancerul de sân diagnosticat corect și la timp poate fi vindecat printr-un tratament modern și eficient.


În cadrul Centrului, pacienții pot beneficia de:

Prevenție cu Alprevia
Diagnostic imagistic complet (Mamografie, Ecografie, Rezonanță magnetică, Computer tomografie)
Puncție - biopsie a tumorilor de sân sub ghidaj ecografic și analgo-sedare
Marcarea preterapeutică ecoghidată a tumorilor infraclinice de sân
Diagnostic histopatologic și imunohistochimic
Chirurgie minim invazivă - Ganglionul Santinelă cu Sentimag
Terapii medicamentoase inovative
Testare genetică prin Roche România
Specialiști oncologi de TOP din Constanța și New York
Consiliere psihologică pre și postoperatorie
Recuperarea postoperatorie

Cancerul de sân diagnosticat corect și la timp poate fi vindecat printr-un tratament modern și eficient.