close

Diagnosticul histopatologic și imunohistochimic – esențial în strategia terapeutică a cancerului de sân

2020-06-09

Diagnosticarea corectă este mai mult decât importantă în războiul cu cancerul de sân. Acesta este motivul pentru care locul în care decide pacienta să se trateze trebuie să fie echipat corespunzător, iar specialiștii de acolo să știe să abordeze cele mai noi tehnici și soluții de tratament. Un alt criteriu esențial în alegerea celei mai potrivite variante pentru investigații și tratament este siguranța pe care o oferă unitatea spitalicească. În cadrul Ovidius Clinical Hospital, tratamentul pacienților este realizat în condiții de maximă siguranță din punct de vedere epidemiologic. Toate măsurile necesare contextului actual au fost implementate cu rigurozitate în conformitate cu prevederile noilor norme pentru siguranța pacientului.


Siguranța pacientului este pe primul loc și prevenția împotriva virusului SARS-CoV-2 începe încă de la programarea telefonică, care este de altfel și prima etapă a triajului epidemiologic. Următoarele etape sunt realizate la intrarea în spital și policlinică, iar pentru pacienții care urmează să fie internați se efectuează și analiza RT-PCR (exsudat faringian și nazal), precum și CT pulmonar. Toți pacienții trebuie să poarte masca de protecție în incinta spitalului și a policlinicii, să respecte distanțarea socială de minim 1,5 m între persoane, să își dezinfecteze mâinile la intrare, iar personalul medical este echipat în conformitate cu normele în vigoare pentru fiecare grad de intervenție.


În toate locațiile OCH a fost crescută frecvența de dezinfecție a tuturor suprafețelor și a zonelor medicale. Mai mult decât atât, pacienții trebuie să știe că aerul pe care îl respiră în OCH este necontamint, deoarece spitalul utilizează centrale de tratare a aerului cu filtre hepa, în zonele critice, și sterilizarea cu lămpi UV, căldură uscată și filtre de cărbune activ în toate celelalte incinte pentru sterilizarea și purificarea aerului.

Centrul de excelență OCH dedicat cancerului de sân a fost creat pentru a oferi cele mai bune soluții în prevenția și tratamentul acestei boli.


Din credința de nestrămutat că diagnosticat corect și la timp cancerul de sân poate fi vindecat printr-un tratament modern și eficient, în cadrul noului Centru OCH au fost dezvoltate metodele, au fost achiziționate echipamentele și s-a format cea mai bună echipă multidisciplinară care să aibă grijă de femeia diagnosticată, în orice punct s-ar afla pe parcursul ei către recâștigarea sănătății. De aceea, aici, diagnosticul histopatologic si imunohistochimic, atât de important în tratament, este realizat de medici anatomo-patologi cu experiență, ce folosesc echipamente și modalități de lucru moderne.


În patologia glandei mamare, medicul anatomo-patolog reprezintă unul dintre specialiștii importanți ai echipei multidisciplinare implicate în diagnosticul și terapia afecțiunilor cu această localizare. Conf. Univ. Dr. Mădălina Boșoteanu - medic primar anatomopatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital explică cum se realizează această diagnosticare:

„Orice intervenție chirurgicală la nivelul sânului, ce se finalizează cu recoltarea de țesut mamar, necesită realizarea examenului histopatologic. Practic, fragmentele de țesut prelevate de la nivelul sânului sunt prelucrate în etape succesive și examinate microscopic de către medicul anatomo-patolog.”


Acest examen poate fi de două feluri:
- examenul extemporaneu - efectuat în timpul operației, acesta este deosebit de important în cazul formațiunilor cu suspiciune de malignitate, care confirmă sau infirmă caracterul malign al leziunii mamare și orientează chirurgul asupra tipului de intervenție chirurgicală adecvat fiecărui pacient;
- examenul histopatologic la parafină - procedura se aplică pentru toate specimenele recoltate de la nivelul glandei mamare, fie prin puncție-biopsie, fie prin aplicarea unei proceduri chirurgicale.


„Diagnosticul histopatologic este elaborat într-un interval cuprins între 10-20 zile, în funcție de complexitatea cazului și de aplicarea metodelor suplimentare de diagnostic (teste imunohistochimice, de biologie moleculară) necesare pentru stabilirea unui diagnostic de înaltă acuratețe. Examenul histopatologic oferă un diagnostic de certitudine, pe care se bazează conduita terapeutică ulterioară. În cazul în care medicul anatomo-patolog stabilește faptul că leziunea mamară aparține categoriei afecțiunilor inflamatorii sau a tumorilor benigne, intervenția chirurgicală are rol curativ. În cazul în care diagnosticul histopatologic susține caracterul malign al formațiunii decelate la nivelul glandei mamare, raportul anatomo-patologic cuprinde elemente indispensabile tratamentului oncologic: tipul microscopic, gradul și stadiul evolutiv al neoplasmului. Examenul imunohistochimic, pe care tot noi îl realizăm, furnizează informații suplimentare referitoare la profilul celulei maligne, utile în alegerea protocolului terapeutic de către oncolog”, a detaliat Conf. Univ. Dr. Mădălina Boșoteanu.


Stabilirea certă a prezenței sau absenței malignității la nivelul glandei mamare orientează medicul curant în aplicarea terapiei specifice fiecărui caz. Astfel, se pot realiza terapii medicamentoase inovative – chimioterapie și anticorpi monoclonali, parte din programul de tratament multidisciplinar al cancerului de sân de la OCH. Toate acestea, sporind șansele către o soluționare mai rapidă și cu cât mai puține repercusiuni.


Pe lângă diagnosticul histopatologic și imunohistochimic, la OCH pacienții mai pot beneficia de:

Diagnosticarea corectă este mai mult decât importantă în războiul cu cancerul de sân.