Instabilitatea sau laxitatea gleznei este o afecțiune în care ligamentele aceastei articulații sunt slăbite și nu îi mai controlează mecanica, la activități zilnice (mers) sau sportive (alergat, sărit). Astfel, glezna este predispusă la luxații sau entorse repetate, iar persoanele afectate au o senzație de nesiguranță la nivelul articulației (glezna alunecă în exterior, „fuge”).
Instabilitatea gleznei poate fi acută (după un traumatism recent) sau poate fi cronică (persistentă sau recurentă, după entorse multiple).
Ortopedie – traumatologie – artroscopie
Cauze și factori de risc în instabilitatea gleznei
Instabilitatea gleznei poate fi cauzată de:– entorse repetate (care slăbesc ligamentele sau duc chiar la ruptura acestora);
– leziuni ale ligamentelor;
– probleme musculare (musculatură slabă, necoordonată);
– biomecanică deficitară (probleme de aliniere sau de mișcare a piciorului și gleznei).
Între factorii de risc sunt: obezitatea, practicarea unor sporturi de performanță (baschet, volei, dans) sau purtarea de încălțăminte care suprasolicită glezna.
Rezonanță magnetică
Semne și simptome în instabilitatea gleznei
Între manifestările gleznei instabile sunt:• disconfort / sensibilitate / dificultatea de a păși (alerga);
• umflături locale;
• durere;
• mobilitate redusă;
• senzația că glezna nu susține greutatea corpului.
Diagnostic și tratament pentru glezna instabilă
Diagnosticul instabilității gleznei presupune evaluarea simptomelor pacientului de către medicul ortoped, efectuarea unui examen fizic și aflarea istoricului medical (numărul, frecvența și contextul în care apar entorsele). Sunt recomandate investigații imagistice (radiografii, ecografie musculoscheletală, RMN).Tratamentul pentru instabilitatea gleznei poate să fie conservator, respectiv indicație de repaus și gheață, purtare de orteze sau bandaje pentru susținerea gleznei, medicație antiinflamatoare, fizioterapie (incluzând exerciții de întărirea musculaturii și ligamentelor gleznei, plus corecția posturii, coordonării și mersului), scădere în greutate dacă este cazul.
Dacă este necesar, în cazurile cronice sau severe, medicul propune intervenție chirurgicală – artroscopie, urmată de ligamentoplastie pentru reconstrucție / întărire ligamentară.
Recuperare și reabilitare medicală la OCH
#AducemPerformanțaAcasă
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.Pacienții cu afecțiuni de ortopedie și traumatologie, la OCH beneficiază de experiența echipei medicale și de tehnici moderne de investigație și tratament. Serviciul de ortopedie-traumatologie, precum și cel de investigații imagistice sunt linii de gardă la OCH, la dispoziția pacienților 24/7.
La OCH se efectuează Terapia durerii, iar pentru recuperare și reabilitare, pacienții pot apela la baza de fiziokinetoterapie a spitalului și la specialiștii acesteia.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot accesa serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.