close

Tulburări de creștere la copii

2024-02-26

Creșterea în înălțime și greutate a copiilor este un subiect important pentru părinți și orice tulburare de creștere este un motiv de îngrijorare.

„De regulă, părintele este cel care observă întârzieri în dezvoltarea copilului, iar varianta evidentă și recomandată este să se consulte medicul. Acesta va evalua copilul, va recomanda testele necesare și poate emite o părere competentă despre ce tip de afecțiune este vorba sau dacă este o evoluție normală pentru cazul respectiv”, spune dr. Monica Mailat, medic specialist endocrinolog.

Specialistul OCH oferă câteva informații importante pentru părinți, răspunzând unor întrebări frecvente ale acestora, despre tulburările de creștere a copilului.

Endocrinologie la OCH


De ce este determinată creșterea?

Creșterea este un proces complex, influențat de multiple variabile. Factorii genetici reprezintă un fundament esențial, iar influența hormonilor, în special a hormonului de creștere secretat de glanda hipofizară, joacă un rol crucial. Aspecte precum nutriția adecvată, activitate fizică regulată și mediul înconjurător pot, de asemenea, contribui la determinarea ritmului de creștere a unui individ.

Când se consideră că un copil prezintă tulburare de creștere?

Se consideră că un copil prezintă tulburare de creștere atunci când ritmul său de creștere este sub așteptările normale pentru vârsta și sexul său. Spre exemplu:

• un copil cu înălțime mică încă de la naștere,
• un copil care crește în limite normale, dar a cărui creștere stagnează la un moment dat,
• sau pur și simplu prin compararea înălțimii copilului cu cea a colegilor săi de grădiniță/scoală de aceeași vârstă.


Evaluarea se face de către un medic specialist endocrinolog, luând în considerare standardele de creștere specifice (o valoare sub -2,5 deviații standard sub media pentru vârstă și sex indică un potențial diagnostic de tulburare de creștere).

De reținut:

Totodată, în procesul de evaluare, endocrinologul poate realiza calcule pentru a determina înălțimea prognozată a copilului, luând în considerare și înălțimea părinților. Aceasta implică factori genetici și poate oferi o estimare a înălțimii anticipate a copilului, în funcție de caracteristicile genetice ale familiei.

Genetică medicală


Cauze și factori de risc în tulburările de creștere

Cauzele și factorii de risc în tulburările de creștere sunt variate. Printre acestea se numără deficiențele hormonale, precum deficitul de hormon de creștere sau hipotiroidismul, anomalii genetice, anumite boli cronice (cum ar fi boala celiacă, insuficiența renală, diabetul zaharat de tip 1, boala Crohn, astmul bronșic, fibroza chistică, artrita reumatoidă juvenilă), malnutriția, stresul emoțional și factorii de mediu.

De reținut:

Un ghid esențial pentru prevenirea tulburărilor de creștere include promovarea unei nutriții echilibrate, asigurarea unei sănătăți generale bune și gestionarea stresului la copii.

Tulburări endocrine și tulburări genetice în creștere

În cadrul tulburărilor endocrine se încadrează: deficitul de hormon de creștere, hipotiroidismul, sindromul Cushing, pseudohipoparatiroidismul, rahitismul, deficitul de IGF1 etc.

În plus, există tulburări genetice, cum ar fi sindromul Turner, sindromul Noonan, sindromul Silver-Russel, sindromul Prader-Willi, care pot influența în mod direct înălțimea. Identificarea acestor condiții într-un stadiu precoce și începerea tratamentului adecvat sunt cruciale pentru gestionarea creșterii. În această privință, analiza atentă a istoricului familial și a caracteristicilor genetice poate ajuta la identificarea posibililor factori de risc și la personalizarea planului de tratament.

Cum se tratează tulburările de creștere?

Tratamentul tulburărilor de creștere variază în funcție de cauza specifică. Terapia cu hormon de creștere recombinant este adesea folosită pentru copiii cu deficiențe hormonale. În cazurile în care tulburarea este legată de o altă afecțiune, tratamentul acelei afecțiuni este, de asemenea, esențial. În paralel, promovarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și activitate fizică regulată, este esențială pentru o dezvoltare optimă.

Dieta mediteraneană – stil de viață sănătos


Ce pot face părinții?

Părinții au un rol vital în gestionarea tulburărilor de creștere ale copiilor lor. Monitorizarea atentă a dezvoltării copilului și consultarea regulată cu medicul sunt esențiale. Respectarea tratamentelor prescrise, precum și adoptarea unui stil de viață sănătos, contribuie la promovarea creșterii și dezvoltării adecvate. Implicarea emoțională și sustinerea constantă sunt, de asemenea, aspecte esențiale ale sprijinului părintesc în gestionarea tulburărilor de creștere.

Momentul în care se începe tratamentul unui copil cu întârziere de creștere este la fel de important precum diagnosticul corect, ce presupune și depistarea cauzei care a dus la acest lucru. Dacă se așteaptă prea mult și tratamentul începe târziu, e posibil ca șansele de corectare a întârzierii în dezvoltare să fie diminuate și să apară și alte complicații”, mai avertizează dr. Mailat.

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a persoanelor cu probleme endocrinologice de orice natură, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în spital, cât și la Policlinica OCH Constanța. Medici cu experiență națională și internațională asigură diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.