close

Diferența dintre radioterapie și chimioterapie

2023-08-17

Atât chimioterapia, cât și radioterapia sunt tratamente pentru cancer – creșterea necontrolată și răspândirea celulelor la țesuturile înconjurătoare, apoi la distanță.

În chimioterapie, sau „chimio”, se folosesc medicamente speciale (citotoxice) pentru a se micșora sau pentru a se ucide celulele canceroase. În radioterapie, sau „radiație”, aceste celule se distrug cu fascicule de înaltă energie, cum ar fi raze X sau protoni.

Cancer: semne de alarmă


De reținut:

planul de tratament al fiecărui pacient oncologic este personalizat, în funcție de tipul și localizarea cancerului, de stadiu, de starea generală de sănătate a pacientului, de obiectivele pe care echipa medicală le propune, de efectele adverse, de opțiunea celui cu neoplazie etc. La OCH, planul complet de tratament este stabilit de Comisia Oncologică, în urma analizei dosarului medical, iar pacientul beneficiază de o multitudine de beneficii și gratuități.

La Ovidius Clinical Hospital, pacientul cu cancer poate accesa comisia oncologică iar rezultatul este gata în 72 de ore


Obiectivele în radioterapie și chimioterapie

Ambele tipuri de terapie împărtășesc aceleași obiective:

• vindecare: eliminarea celulelor canceroase și împiedicarea reapariției cancerului;
• control: micșorarea sau încetinirea creșterii tumorile canceroase, ori oprirea răspândirii celulelor maligne în alte părți ale corpului (metastazarea);
• ameliorare a simptomelor și creștere a calității vieții pacientului, respectiv micșorarea tumorilor, doar cu scopul de a reduce durerea și alte simptome dificile ale cancerului (îngrijire paliativă).

Îngrijiri paliative la OCH


Cum acționează cele două abordări terapeutice

Chimioterapie sau radioterapie, ambele variante terapeutice atacă celulele canceroase, dar funcționează în moduri diferite.

Medicamentele pentru chimioterapie sunt administrate oral sau intravenos, aceasta din urmă fiind calea cea mai uzitată. Citostaticele ucid sau micșorează celulele canceroase oriunde în corp, nu doar la locul unde începe prima tumoare canceroasă (primară). Deoarece aceste medicamente trec prin întregul sistem sangvin, ele se numesc „sistemice”.

De reținut: în chimioterapie, neintenționat, dar inevitabil, medicamentele administrate vor acționa și asupra celulelor sănătoase, distrugându-le. Astfel, apar și efectele secundare în chimioterapie.

Tipuri de tumori: îndreptar pentru pacientul cu cancer

În radioterapie, se folosesc explozii invizibile de energie în loc de medicamente. În plus, de regulă, radioterapia este un tratament „local”, care presupune bombardarea celulelor canceroase cu fascicule de energie doar în zona în care cresc (unde e localizată tumoarea).
H3: De reținut: Chiar dacă este o țintită, nici în radioterapie pacientul nu este scutit de efecte adverse.

Radioterapia: îndreptar pentru pacientul cu cancer


Care dintre terapii este indicată?

Persoanele diagnosticate cu cancer, în funcție de starea generală de sănătate și de tipul și stadializarea tumorii, vor avea recomandare de tratament chirurgical, chimioterapie, radioterapie și imunoterapie, într-o combinație specifică fiecăruia în parte.


Situațiile comune în care se recomandă combinarea celor două abordări terapeutice – chimioterapie și radioterapie – sunt:

– tumoarea nu poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală;
– există un risc mare de răspândire a tumorii în organism;
– cancerul nu răspunde doar la una dintre cele două terapii.

Chirurgie oncologică la OCH


Ce presupune administrarea de chimioterapie și cea de radioterapie

Ambele terapii au loc, de obicei, pe o perioadă de câteva săptămâni, în vizite regulate la spital, conform planului de tratament personalizat convenit cu medicii curanți.

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.

La OCH Constanța suntem pregătiți să luptăm cu orice formă de cancer, utilizând cele mai noi tehnologii, în echipă multidisciplinară completă. Facilităm diagnostic rapid și precis, tratament oncologic personalizat și îngrijiri paliative, suport psihologic și terapia durerii. Ai acces rapid și aproape de casă la toate terapiile oncologice avansate (chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie), intervenții chirurgicale, imagistică de înaltă performanță, radioterapie modernă și comisie oncologică. 

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH Constanța

Solicitați o programare pentru serviciile noastre la telefon 0241480400

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. La OCH, #AducemPerformanțaAcasă.