Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH deschis în aprilie 2023 în cadrul spitalului nou Ovidius Clinical Hospital are în dotare echipament de ultimă generație și o echipă de medici tineri, perfecționați în Vest. Încă de la primele intervenții, Centrul de Cardiologie Intervențională OCH și-a dovedit utilitatea și valoarea pentru pacienții dobrogeni.
În luna mai, dr. Sebastian Vasilescu, coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională OCH, împreună cu dr. Valentin Leica, coordonatorul secției medicale de Cardiologie OCH și echipa lor medicală, au efectuat o coronarografie cu un grad înalt de dificultate care s-a finalizat și cu recanalizarea cu succes a arterei coronare.
Infarct miocardic acut cu ocluzia totală a coronarei drepte
Pacientul Ștefan N., din Tulcea, în vârstă de 76 de ani, s-a prezentat la Ovidius Clinical Hospital după ce suferise un infarct miocardic acut cu patru săptămâni înainte, iar încercarea de recanalizare a arterei coronare eșuase.
„Pacientul a fost diagnosticat cu boală coronariană cu infarct miocardic acut, în urmă cu patru săptămâni, cu ocluzie totală a arterei coronare drepte, ce nu a putut fi recanalizată la momentul respectiv”, a declarat dr. Vasilescu. „Deși a urmat terapia antianginoasă inițiată în urmă cu patru săptămâni, pacientul a resimțit în continuare dureri retrosternale zilnice. Indicația noastră terapeutică a fost de coronarografie, pentru evaluarea statusului coronarian, și tentativă de recanalizare a arterei coronare drepte, având în vedere că la examenul ecocardiografic s-a putut vedea un teritoriu miocardic viabil, fără semne de cicatrice transmurală”, a mai precizat cardiologul OCH.
OCH – prima opțiune de diagnostic și tratament
Pacientul nu era la prima experiență la OCH, ci mai avusese în trecut consult și tratament la gastoenterologie și amintirea acelei experiențe benefice a fost decisivă în hotărârea luată – în cercetarea pe care a întreprins-o împreună cu soția sa pentru a găsi variante de diagnostic și tratament, OCH s-a evidențiat ca fiind prima opțiune de urmat. OCH era în apropiere de Tulcea, domiciliul său permanent, experiența din trecut fusese una extrem de mulțumitoare, nevoia sa actuală cerea soluții rapide și inovatoare.
„Doctorii aceștia tineri, învățați prin Germania, m-au cucerit încă de la început. Era limpede că sunt competenți, că știu ce fac și ce au de făcut în cazul meu, că au curajul necesar și răbdarea necesară să intervină. Apoi, mi-au explicat și mie și soției ce înseamnă riscurile asociate cu încercarea de recanalizare a arterei coronare drepte după patru săptămâni de când s-a înfundat și mi-au ajustat în același timp tratamentul medicamentos”, spune pacientul cu care am stat de vorbă a doua zi după intervenție. Era bine, era optimist și profund recunoscător echipei medicale OCH.
Coronarografia (angiografia coronariană)
Un doctor „cu mâini de aur și suflet de argint”
Pe dr. Vasilescu, pacientul îl caracterizează plastic, drept:
„Doctor cu mâini de aur și suflet de argint. A avut curaj să abordeze cazul meu, a avut încredere în ceea ce poate, a vorbit și cu soția mea, înainte și imediat după coronarografie, a plâns și de bucurie și recunoștință că m-a salvat, dar și pentru că nu s-a simțit dată la o parte, dorindu-și să primească vești la timp despre mine – a fost cel mai frumos gest pe care l-a făcut cineva din exterior pentru soția mea.”
Nu îl uită pe dr. Leica, pe care îl caracterizează drept „un tip isteț, care este foarte sigur de cunoștințele sale”.
Vorbește în termeni superlativi și despre „fetele din secție” care l-au pregătit pentru intervenție și care i-au insuflat optimism și ideea de normalitate. În sala de cateterism, de altfel, a stat de vorbă cu medicii și a avut senzația că „parcă eram la un meci de fotbal”. Ca ofițer în rezervă, adept al ideii de competență și profesionalism, pacientul a punctat exact aceste atribute ca fiind esențiale în ceea ce a fost „varianta mea salvatoare”.
Domnul Nistor este entuziasmat, ar vrea ca toată lumea să îi afle povestea și să știe de Centrul de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară OCH.
„E extraordinar felul în care am fost tratat, în care am fost informat, sunt impresionat de tot ce am trăit aici. Mereu mi s-a explicat ce se întâmplă, ce urmează să se întreprindă, a fost un moment incredibil de emoționant pentru mine și care mi-a sedimentat pe veci recunoștința pentru doctorul Sebastian Vasilescu atunci când mi-a arătat pe ecran cum arăta artera înainte și cum era după intervenția asta a mea care a necesitat răbdare și insistență”.
Dr. Vasilescu ne spune:
„Intervenția a decurs foarte bine, artera coronară dreaptă a putut fi recanalizată și predilatată, ulterior implantându-se trei stenturi active farmacologic, cu un rezultat final excelent. Într-adevăr, cazul a fost de o dificultate înaltă, având în vedere că ocluzia arterei coronare drepte nu era recentă, ci se petrecuse în urmă cu patru săptămâni, acest lucru făcând mult mai grea trecerea cu ghidurile speciale de recanalizare. În plus, ca un alt beneficiu pentru pacientul nostru este și faptul că am putut realiza această recanalizare și angioplastie, cu o doză mică de radiație, comparativ cu media pentru astfel de tipuri de proceduri, lucru permis de angiograful nostru, Artis Icono Floor, vârf de gamă în materie, deocamdată unic în România, dar pe care eu și dr. Leica am lucrat deja în clinicile din Germania unde am profesat înainte de a ne reîntoarce acasă, ca urmare a deschiderii Centrului de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară OCH”.
Pacientul a plecat din spitalul OCH a doua zi zi după coronarografie și angioplastie, cu indicațiile dr. Vasilescu pe care are de gând să le urmeze cu conștiinciozitate. „I-am prescris pacientului tratamentul medicamentos necesar și desigur am oferit indicația de controale cardiologice regulate, la douăsprezece luni, inclusiv ecocardiografie și testarea la efort”, a precizat coordonatorul Laboratorului de Cardiologie Intervențională OCH.
Caz complex de angioplastie prezentat de Dr. Sebastian Vasilescu
Sfatul medicului cardiolog pentru pacienți
Pentru prevenirea infarctului miocardic, Dr. Vasilescu oferă și câteva sfaturi generale:
„Infarctul se previne prin adaptarea stilului de viață la unul sănătos, prin tratamentul corect al hipertensiunii arteriale, în cazul în care aceasta este diagnosticată, prin controlarea strictă a valorilor LDL colesterol, inițial cu ajutorul regimului alimentar și ulterior cu ajutorul medicamentelor, atunci când regimul alimentar nu mai este suficient. În cazul în care deja apar simptome tipice de angină pectorală sau sugestive pentru o boală coronariană ischemică, e indicată realizarea unei coronarografii, planificată înainte, cu scopul de a detecta leziuni semnificative pe arterele coronare, înainte ca aceste artere să se ocluzioneze și în consecință să provoace infarctul miocardic acut”.
Pacienții cu afecțiuni cardiace e bine să știe că această intervenție, coronarografia diagnostică, este o investigație cu riscuri minime, contraindicațiile pentru aceasta fiind extrem de rare, ca de exemplu cazurile de pacienți paliativi, în care informațiile obținute după coronarografia diagnostică nu au nicio consecință terapeutică, angioplastia pentru acești pacienți nefiind o opțiune.
OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale centrate pe pacient, cu scopul unui diagnostic rapid și a unor tratamente moderne. #AducemPerformanțaAcasă
Pentru programări și informații sunați chiar acum la 0241480400.