och-loader

Osteoporoza, inamicul tăcut al oaselor noastre

2020-08-12

Bolile silențioase pot fi tratate din timp mai greu. Cu cât cunoaștem mai mult despre ele, cu atât aflăm dacă suntem predispuși sau nu și mai ales cum să acționăm la momentul potrivit. Osteoporoza este una dintre aceste boli, care este diagnosticată cel mai des în urma unei fracturi de fragilitate, deci după ce deja a produs daune corpului. Dar trebuie subliniat că depistarea osteoporozei precoce este posibilă și tratamentul ei determină o reducere importantă a riscului de fractură și îmbunătățirea calității vieții. Dar ce este osteoporoza și cum putem trata această afecțiune povestește Dr. Georgiana Suliman - medic specialist reumatolog în cadrul Policlinicii OCH.


„Osteoporoza este afecțiunea scheletului caracterizată prin scăderea rezistenţei osoase, fiind asociată cu un risc crescut de fractură. Acestea se pot produce la un traumatism minor, considerate astfel fracturi de fragilitate. Sunt mai multe tipuri ale acestei boli:

- Osteoporoză primară, cea mai frecventă osteoporoză, întâlnită mai mult la femei decât la bărbați.
- Osteoporoză secundară unor boli (mielom multiplu, limfom malign hodgkinian, leucemie limfatică cronică, sindrom Cushing, hiperparatiroidism, malnutriție, artrită reumatoidă, spondilita anchilozantă, lupus eritematos sistemic, imobilizare prelungită, consumul exagerat de glucocorticosteroizi etc).
- Osteogeneză imperfectă rar întâlnită, caracterizată prin imposibilitatea genetică de a sintetiza colagen calitativ și cantitativ normal.
- Osteoporoză juvenilă idiopatică întâlnită destul de rar, în rândul ambelor sexe”


Spre deosebire de alte boli, osteoporoza nu doare decât în situația în care se produc fracturi, în special cele de fragilitate. În osteoporoză cele mai frecvente fracturi sunt întâlnite la nivel vertebral, șold, antebraț distal și la nivelul extremității distale ale humerusului. Fracturile vertebrale pot provoca durere, impotență funcțională, tulburări neurologice, dar pot fi și asimptomatice. Persoanele afectate de osteoporoză pot constata scăderea în înălțime, cifoză dorsală, reducerea volumului cutiei toracice cu afectarea funcționalității pulmonare și apariția refluxului gastroesofagian.


„Factorii de risc ai osteoporozei sunt numeroși. Putem vorbi de vârstă, sex, rasă, istoricul familial de osteoporoză și fracturi de fragilitate, sedentarismul, consumul redus de calciu, indicele de masă corporală scăzut, bolile endocrine, digestive, hematologice, reumatologice, tratamentele îndelungate cu cortizon, inhibitori de pompă de protoni, sedative, anxiolitice, neuroepileptice, antidepresive și chiar și fumatul excesiv, consumul de alcool”, a enumerat Dr. Suliman.


Osteoporoza se poate diagnostica printr-o serie de investigații și teste. Acestea sunt:
1. Osteodensitometria DXA (dublă absorbtiometrie cu raze X) care se realizează prin măsurarea densității minerale osoase la nivelul coloanei lombare și șoldurilor.
2. Radiografia osoasă care evidențiază fracturile de fragilitate
3. Analize de laborator uzuale
4. Markeri ai metabolismului osos
5. Tomografia computerizată cantitativă
6. Evaluarea riscului de osteoporoză


„Evaluarea riscului de osteoporoză se poate face cu ajutorul algoritmului FRAX care cuprinde o serie de parametri: vârstă, sex, IMC, istoricul familial de osteoporoză, existența unei fracturi anterioare, fumatul excesiv, consumul de alcool sau de corticosteroizi, artrită reumatoidă”, a detaliat medicul din cadrul Policlinicii OCH.


Odată diagnosticată boala, pacientul cu osteoporoză trebuie își schimbe stilul de viață pentru a-și putea îmbunătăți șansele la un trai de zi cu zi cât mai normal.


„Este foarte important ca pacientul să efectueze un efort fizic susținut cu scopul de a reduce riscul de cădere, să aibă o alimentație bogată în Calciu și vitamina D, cu evitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat. Se recomandă reducerea alimentelor care scad cantitatea de calciu din organism precum alimentele sărate, conservele, carnea prelucrată, consumul de cafea în exces”, ne sfătuiește medicul specialist.


Osteoporoza se poate trata medicamentos, dar se poate interveni și chirugical, dacă este cazul. Importantă este însă diagnosticarea la timp. 

Programări pentru un consult reumatologic în cadrul Policlinicii OCH se pot face la numărul de telefon 0241 480 400.