close

Vești bune pentru navigatori: Ovidius Clinical Hospital înființează Centrul de Medicină Maritimă

2022-07-07

Personalul navigant român și internațional are de acum posibilitatea de a efectua examinările pentru Medicina Maritimă în cadrul Ovidius Clinical Hospital.


În noul Centru de Medicină Maritimă, OCH asigură serviciile medicale pentru navigatori, la standarde medicale moderne, deja recunoscute în regiunea de Sud-Est a României.

Toate procedurile medicale necesare îmbarcării vor fi realizate de navigatori în cadrul Centrului de Medicină Maritimă OCH, centru special conceput pentru a acoperi nevoile specifice ale acestei categorii profesionale. Navigatorii vor fi evaluați în cadrul Centrului de o echipă multidisciplinară cu experiență de peste 15 ani în medicină maritimă.

Personalul navigant are acces la servicii medicale performante în specialitățile: medicină internă, chirurgie generală, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie și psihologie. Pe lângă acestea, toate celelalte specialități din cadrul OCH pot fi accesate cu ușurință, deoarece fiecare persoană beneficiază de abordarea multidisciplinară pentru care spitalul nostru este deja recunoscut. Nu mai puțin de 150 de medici specialiști sunt la dispoziția tuturor pacienților, acoperind o gamă variată de servicii medicale.

Ce este Centrul de Medicină Maritimă OCH și care este rolul său?

Pentru a avea drept de practică, toți profesioniștii din domeniu care își desfășoară activitatea la bordul unei nave trebuie să treacă printr-o serie de investigații medicale specifice. Rezultatele investigațiilor sunt notate în fișe medicale standard, folosite la nivel internațional. În cadrul noului Centru de Medicină Maritimă OCH, navigatorii au parte de servicii medicale integrate pentru întocmirea și completarea fișelor de îmbarcare și de pavilion.

Tot aici, la Centrul de Medicină Maritimă OCH, se pot întocmi și rapoarte medicale pentru personalul debarcat din motive medicale de la bordul navelor la cererea companiilor de shipping și a societăților de asigurări.

Serviciile medicale dedicate navigatorilor, din cadrul Ovidius Clinical Hospital, sunt realizate de personal medical calificat, în conformitate cu legislația internațională ILO (Organizația Internațională de Muncă), MLC 2006 (Convenția pentru Muncă Maritimă) și IMO (Organizația Internațională Maritimă) - STCW 1978.
Personalul navigant poate obține aici fișa medicală Pre-employment sau Re-employment, precum și fișa tip Siguranța Transporturilor, examinare obligatorie impusă prin legea română și internațională.Tipurile de fișe realizate în cadrul Departamentul de Medicină Maritimă OCH

TIPURI DE FIȘE / ACREDITĂRI / INVESTIGAȚII MEDICALE

Fișa medicală standard este Certificatul Medical pe care trebuie să îl obțină toți navigatorii și include: examenul clinic general de medicină maritimă, audiometrie, Snellen test-+Test Ishihara, electrocardiogramă EKG, radiografie, precum și urină biochimie și sediment.

Pe lângă această fișă standard pentru navigatori, aici mai pot fi realizate diferite tipuri de acte sau fișe precum:
• Carnet de Marinar (acreditat de către Ministerul Transporturilor / ANR pentru efectuarea vizitei medicale);
• Medicină de călătorie (include consiliere și suport, imunizare);
• Carnetul Internațional de Vaccinare, precum și vaccinări internaționale obligatorii și / sau recomandate, profilaxie pentru malarie;
• Testare RT-PCR-SARS COV2 / Testare Rapidă Antigen / Test anticorpi;
• Certificat COVID-19 - Fit to travel;
• Testare Drog & Alcool (eliberat și în limba engleză).

Centrul de Medicină Maritimă OCH mai pune la dispoziția personalului navigant și alte investigații suplimentare, precum electrocardiogramă, audiometrie, spirometrie, impedanțiometrie, radiografie, ecocardiogramă și testarea cu ergovision-Rodatest, precum și accesul la echipamente pentru imagistică hi-tech.

Este important de menționat că Ovidius Clinical Hospital oferă posibilitatea ca personalul navigant sau companiile din domeniu să poată efectua prelucrarea analizelor în regim de urgență, cu eliberarea rezultatelor în aceeași zi.

Investigațiile medicale sunt efectuate în Centrul de Medicină Maritimă OCH aflat pe Strada Flămânda nr. 19, într-un spațiu nou amenajat, lângă Policlinica OCH Constanța.


Programări, informații suplimentare și accesul la diverse servicii medicale se pot realiza oricând, Spitalul OCH fiind deschis 24/7.