close

Examen cu ultrasunete Doppler venos

2023-10-16

O ecografie Doppler venoasă este un test de diagnostic utilizat pentru a verifica circulația în venele mari ale picioarelor (sau uneori ale brațelor). Acest examen arată orice blocaj în vene, datorat unui cheag de sânge („trombus”).

Circulație normală

Venele returnează sângele la inimă. Există trei seturi de vene în picioare:

– vene profunde (care se află între mușchii picioarelor);
– vene superficiale (care sunt chiar sub suprafața pielii);
– vene perforate (care conectează venele superficiale cu cele profunde).

Venele profunde se continuă cu vena cavă (cea mai mare venă a corpulu) care duce sângele direct la inimă. Când corpul uman se află „în picioare”, sângele din venele de la picioare trebuie să urce către inimă, împotriva gravitației. Când mușchii de la gambe se contractă, venele se comprimă, și, în același timp, valvele venoase, care acționează ca niște supape unidirecționale, se deschid. Astfel, sângele este împins în sus. Când mușchii gambelor se relaxează, valvele venoase se închid și împiedică scurgerea înapoi, către picioare, a sângelui. Acest mecanism complex de transport a sângelui către inimă poartă denumirea de „pompă venoasă”.

Boala arterială periferică

Tromboflebita

Tromboflebita superficială este un cheag care s-a format în venele de lângă suprafața pielii, o afecțiune de tip inflamator a venelor. Tromboflebita superficială răspunde de obicei foarte bine la tratamentul local.

Tromboza venoasă profundă (uneori numită flebită) este un cheag de sânge într-o venă profundă, care are ca rezultat blocarea parțială sau completă a fluxului sangvin în vena respectivă. Simptomele trombozei venoase profunde pot fi vagi. De obicei, apar durerea, umflarea și roșeața.

Spre deosebire de tromboflebita superficială, o tromboză venoasă profundă (TVP) este o problemă serioasă de sănătate, deoarece este posibil ca cheagul să se rupă și să ajungă la plămâni (apare embolia pulmonară). Riscul de embolism pulmonar este scăzut, dacă tromboza venoasă profundă se recunoaște și tratează în timp util.
Dacă medicul curant suspectează o tulburare venoasă, va solicita un examen de diagnostic, care presupune efectuarea unui doppler venos.

Tromboembolismul venos

Pregătirea pentru Doppler venos

Un examen Doppler venos nu implică ace, catetere sau substanță de contrast, ci o ecografie. Ultrasunetele sunt folosite pentru a asculta fluxul de sânge din vene. Examinarea pacientului durează circa 30-45 de minute.

Ce simte pacientul în timpul unui examen Doppler venos

Testul Doppler venos este complet nedureros și nu are efecte secundare. Pacientul va sta întins pe o masă, fără îmbrăcăminte în zona picioarelor (brațelor). Înregistrările fluxului de sânge se fac cu ajutorul unei sonde mici și netede, care trece peste diferite părți ale membrelor, peste care s-a aplicat un gel conductor. Acest lucru va arăta dacă există blocaj în venele mari și va determina totodată structura venelor de la picioare.

La finalul examinării Doppler venos, medicul va înmâna pacientului un raport medical cu imaginile ecografice obținute și cu recomandările terapeutice (dacă este cazul).

Doppler-ul venos nu este o procedură invazivă sau dureroasă și nu implică riscuri. Poate fi repetată de câte ori este nevoie. După efectuarea ecografiei Doppler venos, pacientul poate pleca acasă și, în mod normal, nu are nevoie de însoțitor.

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH

Programați-vă pentru Doppler venos la Ovidius Clinical Hospital la telefon 0241480400


OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă