och-loader

Chirurgia spinală minim invazivă la Ovidius Clinical Hospital

2017-08-04

Dr. Constantin Sorin Crăciunaș, medic primar neurochirurgie, se alătură echipei de medici colaboratori ai spitalului.

Intervențiile chirurgicale minim invazive sunt o soluție pentru tot mai multe afecțiuni. Pacienții au de suferit mai puțin în urma unui astfel de tratament, iar vindecarea se face mult mai rapid. Tehnologia a avansat atât de mult, încât această abordare a fost adoptată de multe specialități, inclusiv chirurgia spinală. Unul dintre cei mai buni neurochirurgi din România, Dr. Constantin Sorin Crăciunaș, medic primar neurochirurgie, este cel care realizează la Ovidius Clinical Hospital astfel de intervenții în cadrul patologiilor specialității sale. Spitalul oferă astfel servicii de cea mai bună calitate și pacienților cu boli ale coloanei vertebrale.

Dr. Constantin Sorin Crăciunaș a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Constanța, iar rezidențiatul în neurochirurgie l-a urmat la Spitalul Bagdasar – Arseni din București. Apoi, și-a completat pregătirea cu un stagiu de neurochirurgie de 6 luni în Paris, doi ani de studii postdoctorale în SUA și un an de supraspecializare în chirurgie spinală în Canada. În acest moment, medicul operează între 800 și 1000 de pacienți pe an ca prim operator, atât în sistemul public, cât și cel privat.

Dr. Constantin Sorin Crăciunaș ne-a spus care sunt avantajele realizării intervențiilor chirurgicale minim invazive, atunci când vine vorba despre afecțiuni ale coloanei vertebrale:

„Beneficiile sunt foarte multe: durata mai mică a intervenției, incizii mai mici, implicit cicatrici de dimensiuni reduse, distrugerea mult mai mică a masei musculare din jurul coloanei, pierderea de sânge în timpul operației mult mai mică; risc mai mic de complicații post-operatorii și de re-spitalizare; durerea post-operatorie este redusă, pacientul se mobilizează mai rapid după operație, durata de spitalizare este și ea mai mică și, desigur, recuperarea post operatorie se produce mult mai rapid”.

În general, minim invaziv se poate aborda aproximativ toată patologia coloanei vertebrale. Există situații însă în care leziunile sunt foarte întinse (e.g. tumori, diformități vertebrale etc) unde maniera clasică de abordare este de preferat, oferind o expunere corespunzătoare a leziunii. De aceea, medicul este cel care alege abordarea chirurgicala corectă pentru pacient.

„Decizia clasic vs. minim invaziv trebuie să fie una echilibrată, adaptată leziunii ce trebuie tratată. Chirurgul trebuie să fie confortabil cu orice manieră de abordare a leziunii, astfel încât să fie capabil să ofere pacientului soluția potrivită pentru afecțiunea pe care o are. Mai exact, chirurgul trebuie să își moduleze tehnică după necesitățile pacientului”, a mai adăugat neurochirurgul.

Echipa chirurgicală, în cazul unei intervenții chirurgicale spinale minim invazive, este formată de obicei din doi neurochirugi, asistentă de instrumentar, asistentă circulantă, infirmieră de sală, alături de echipa de anestezie formată din medicul anestezist și asistenta de anestezie. Având în vedere faptul că procedurile de chirurgie minim invazivă necesită utilizarea unui aparat RX portabil, trebuie inclus în echipă și un asistent de radiologie. Toată această echipă, echipamentul, precum și condițiile pre-operatorii și post-operatorii sunt foarte bine susținute la OCH, motiv pentru care specialistul a ales să colaboreze cu spitalul.

„În 2011 am început prima colaborare cu mediul privat, cu un operator de servicii de sănătate din București. Practica medicală a crescut și, până la momentul actual, pot spune că am avut colaborări cam cu tot mediul privat de servicii de sănătate din București. Pot afirma deci, în cunoștiință de cauză, că această ‚zonă’ a serviciilor private de sănătate îmi este foarte cunoscută.

Spitalul OCH m-a impresionat atât prin dotare și organizare, cât și prin calitatea umană și profesională a personalului medical. OCH are tot ceea ce îi trebuie pentru a acomoda cu succes un serviciu de chirurgie a coloanei vertebrale, care să poată satisface tratamentul chirurgical al oricărei afecțiuni spinale.

Apariția unui astfel de serviciu într-un spital din zonă înseamnă în primul rând o accesibilitate mai bună pentru pacienții cu astfel de probleme din Constanța și județele limitrofe. În felul acesta, pacienții din regiune nu mai trebuie să se deplaseze în București pentru rezolvarea unor probleme ale coloanei vertebrale. În timpul scurt de la începerea colaborării cu acest spital, au fost operați atât pacienți din Constanța, cât și pacienți din Galați, Tulcea, Brăila și chiar din București.

În ceea ce privește colaborarea cu OCH, aceasta se anunță stabilă și pe termen lung. Deja, numărul de zile dedicate intervențiilor chirurgicale s-a extins de la una pe săptămână la trei pe săptămână, în mai puțin de o lună de când am început să lucrăm împreună”, a detaliat Dr. Crăciunaș.

Prin noile colaborări, serviciul de neurochirurgie al Ovidius Clinical Hospital este mai mult decât capabil să servească pacienți cu multiple afecțiuni ale coaloanei vertebrale, în cele mai bune condiții de spitalizare, prin medici specialiști extraordinari și echipament medical la cele mai înalte standarde europene.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile neurochirurgicale.