och-loader

Sfatul medicului dermatolog: Ce impact au radiațiile ultraviolete asupra pielii

2020-09-09

Oricât te-ai bucura de bronz nu uita că el vine cu niște costuri pentru sănătatea pielii tale. Radiațiile ultraviolete nu își iau vacanță niciodată și cel mai bine este să știi exact cum îți afectează pielea pentru a te putea proteja în timp util. Dr. Mihaela Radu, medic specialist dermatologie în cadrul Policlinicii OCH din Constanța ne explică cum ne afectează razele ultraviolete pielea.


Ce anume sunt aceste radiații?

R: Razele ultraviolete (UV) sunt radiații electromagnetice emanate de soare care au o lungime de undă mai mică decât cea perceptibilă de ochiul uman. Ele sunt clasificate în funcție de lungimea de undă în UVA, UVB, UVC. Atât UVA ȘI UVB ajung pe pământ și afectează corpul uman, dar și obiectele de pe pământ.


Care este diferența dintre UVA si UVB?

R: Majoritea oamenilor sunt expuși la cantități mari de UVA în timpul vieții. Ele măsoară peste 95% din radiațiile ce ajung pe pământ. Chiar dacă au o intensitate mai scăzută față de UVB, UVA acționează cu aceeași putere pe toată durata zilei și pot trece prin nori sau geamuri. UVB sunt radiațiile UV care se intensifica la altitudini mari, se reflectă de anumite suprafețe cum este zăpada, gheața și astfel afectează pielea de două ori. Ele nu pătrund prin fereastră.


Cum afectează radiațiile pielea și în ce anotimp sunt mai active?

R: „La nivelul pielii, UVA penetrează mult mai profund față de UVB și joacă un rol major în procesul de îmbătrânire cutanata, a apariției ridurilor, deci fotoimbatranire. Unele studii relevă faptul că UVA nu distrug porțiunea superficială a pielii ci pătrund mai profund în straturile bazale ale epidermului afectând keratinocitele bazale, locul unde își au originea majoritatea tipurilor de cancer cutanat și aici mă refer la carcinoamele bazocelular și spinocelulare. Cu alte cuvinte, UVA sunt cele care declanșează procesul de bronzare al pielii iar UVB cauzează inrosirea pielii și arsurile solare cutanate dar prezintă de asemenea un rol important în declasarea cancerului cutanat. Aceste sunt UV care distrug straturile superficiale ale pielii și intensitatea lor variază în funcție de sezon, locație și timpul zilei. Cea mai mare cantitate de UVB este emisă în intervalul periculos de expunere la soare și anume 11-17.” ne explică Dr. Mihaela Radu.


Persoanele care se bronzează pronunțat vară de vară ce riscă?

R: Bronzul mult dorit de iubitorii de soare reprezintă un fenomen de apărare al organismului împotriva acțiunii nocive a radiațiilor ultraviolete. Pielea are astfel o capacitate de înmagazinare a soarelui.

„Cu alte cuvinte, toate razele solare încasate de organul cutanat se cumulează cu fiecare bronz iar cu trecerea anilor mecanismele de apărare ale pielii slăbesc, astfel că celulele pielii se modifică și pot genera apariția cancerelor cutanate”, completează Dr. Radu.


De ce este important să venim la consult dermatologic și la ce interval de timp ar trebui să venim la control?

R: Pentru că de cele mai multe ori ne este greu să cuantificăm expunerea la soare și, în consecință, să ne protejăm așa cum trebuie, examinarea pielii de către medicul deramtolog este foarte importantă în depistarea precoce a cancerelor cutanate.

„Consultul dermatologic cu verificarea alunițelor trebuie să fie făcut o dată pe an de orice individ și cu o frecvență mai mare în cazul depistării de leziuni suspecte premaligne, în cazul antecedentelor de cancer cutanat personal sau în cazul existenței de cancere cutanate la rude de gradul I și II. Orice leziune suspectă trebuie să fie verificată cu dermatoscopul întrucât simpla observare cu ochiul liber poate să omită existența unei cancer de piele în stadiile incipiente”, explică medicul specialist.


În cadrul Policlinicii OCH medicii dermatologi sunt specializați în dermatoscopia alunițelor și depistarea precoce a cancerului de piele. Fiecare medic folosește un instrument special de ultimă generație numit Dermatoscop care permite analiza completă și corectă a oricărei formațiuni cutanate, astfel încât orice leziune suspectă apărută pe piele să poată beneficia de tratament corespunzător evitând evoluția către un cancer cutanat. În acest mod, persoanele care doresc să își facă un control la medicul dermatolog au parte de servicii medicale de calitate, la cele mai înalte standarde, în condiții de siguranță deosebite.

Informații și programări la telefon 0241 480400.