Multe afecțiuni neurologice încep cu simptome ușoare, aparent banale, dar care nu trebuie ignorate.
Printre cele mai frecvente semnale de alarmă se numără:
• tulburările de memorie recente;
• amețeala sau dezechilibrul la mers;
• durerile de cap persistente sau atipice;
• furnicături, amorțeli sau slăbiciune în membre;
• tremor sau mișcări necontrolate;
• tulburări de somn sau de atenție.
Aceste manifestări pot indica afecțiuni precum boala Parkinson, demențe incipiente, neuropatii sau chiar accidente vasculare minore (AVC-uri tranzitorii).
De reținut:
Consultul neurologic de rutină permite identificarea din timp a acestor boli, într-un stadiu în care tratamentele sunt mai eficiente, iar evoluția poate fi încetinită sau controlată. Evaluarea timpurie înseamnă timp câștigat pentru sănătate.
Timp câștigat în neurologie
Multe afecțiuni neurologice nu se vindecă, dar pot fi stabilizate, ținute sub control sau chiar regresate parțial, dacă pacientul ajunge la timp la medic.Fie că e vorba despre epilepsie, neuropatii, tulburări de memorie sau boala Parkinson, intervenția timpurie poate însemna:
– un tratament mai simplu,
– mai puține efecte adverse,
– o calitate crescută a vieții, conservată pentru mai mult timp,
– o amânare a dependenței sau dizabilității.
De reținut:
„Un consult neurologic efectuat la timp, alături de un tratament specific sunt esențiale, beneficiul cel mai semnficativ fiind în cazul demențelor, când inițierea timpurie a tratamentului poate încetini semnificativ ritmul declinului cognitiv, cazurile de miastenia gravis ușoare și moderate în care capacitatea de a vorbi clar, dificultățile la înghițirea alimentelor și forța gâtului și a porțiunii superioare a membrelor pot fi recâștigate prin alegerea principiilor terapeutice corecte. Există nenumărate cazuri de boală Parkinson cu simptome moderate, dar totuși supărătoare pentru pacient, în care beneficiul tratamentului în controlul tremorului și lentorii mișcărilor este evident chiar în câteva ore de la prima doză.
Alte situații clare sunt discopatiile lombare necomplicate, în care administrarea precoce de antiinflamator, antialgic, miorelaxant si neurotrofic precoce poate duce la dispariția durerii și recuperarea mobilității și bineînțeles diversele forme de epilepsie, ameliorarea clinică fiind fie reducerea frecvenței crizelor și a duratei lor fie dispariția lor completă”, explică Dr. Andrei Motoc, medic specialist neurologie la OCH.
Afecțiunile neurologice ce pun în pericol sănătatea — aflați sfaturile medicului specialist
Spitalizarea de zi – alternativă modernă
„Spitalizarea de zi este o opțiune potrivită pentru pacienții neurologici stabili care necesită investigații sau monitorizări, fiind ideală în cazurile care necesită bilanțuri imagistice complexe, reevaluarea pacienților cu migrene sau epilepsie cu răspuns bun la tratamentul inițial”, spune dr. Motoc. Totul într-un mediu integrat, fără timpi pierduți și fără nopți de spitalizare inutile.Această formă de spitalizare permite în doar câteva ore:
• efectuarea unui RMN cerebral și spinal;
• testare neurocognitivă; „În cazul suspiciunii de demență, spitalizarea de zi permite realizarea unor teste cognitive cu scopul ghidării optime a terapiei”, arată specialistul OCH;
• bilanț pentru migrenă, epilepsie, AVC sau boala Parkinson;
• monitorizarea tratamentului și ajustarea medicației;
• consult interdisciplinar, dacă e nevoie (cardiologie, psihiatrie, reabilitare fizică).
De reținut:
„Totuși, în patologia acută — accidente vasculare cerebrale, cefalee cu semne de alarmă, tulburări de conștiență sau crize epileptice recent debutate — internarea continuă rămâne indispensabilă”, atrage atenția dr. Andrei Motoc.
Rezonanță magnetică
Colaborare multidisciplinară
„Neurologia este o specialitate extrem de vastă, în care manifestările clinice sunt uneori consecința unor alte patologii subiacente”, punctează dr. Motoc.Pentru un diagnostic complet, neurologul colaborează cu departamente precum imagistică, neurochirurgie, cardiologie, psihiatrie, recuperare medicală. În patologii complexe, contează fiecare unghi de abordare a pacientului. Abordarea integrată este o componentă esențială a medicinei moderne și își arată valoarea în afecțiuni des întânite:
– accidente vasculare cerebrale;
– demențe;
– diabet zaharat;
– tulburări autoimune și post-traumatice;
– scleroză multiplă;
– tumori cerebrale.
De reținut:
„Bolile cardiovasculare, de exemplu, sunt principala sursă de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, un grup al lor fiind bolile cerebrovasculare.
În cazul unui pacient cu accident vascular ischemic există două mari posibilități de producere a leziunii cerebrale.
În primul caz este vorba despre fibrilația atrială, situație în care datoria medicului neurolog, alături de medicul cardiolog, o reprezintă depistarea precoce a fibrilației atriale fie prin EKG, fie prin înregistrare Holter EKG pentru 24 sau 48 de ore, fiind necesară ulterior introducerea tratamentului anticoagulant.
Beneficiul colaborării cu medicul cardiolog se concretizează, de asemenea, prin controlul oprim al valorilor tensiunii arteriale și al colesterolului.
Mult mai frecvent, dar mai puțin periculos din punct de vedere al riscului de recidivă, ischemia cerebrală este cauzată de depozite de colesterol la nivelul arterelor carotide interne, după evenimentul acut, chirurgul cardio-vascular, în colaborare cu neurologul, fiind în măsură să ia decizia de a elimina chirurgical placa de aterom.
Sistemul nervos periferic este o structură pe care o întâlnim în tot organismul, afectarea sa fiind consecința unor alte patologii asociate. De exemplu, ani de control precar al diabetului pot să ducă la neuropatie periferică, situație în care controlul manifestărilor clinice, cum ar fi senzațiile de căldură sau de rece, arsurile la nivelul palmelor și al picioarelor prin tratament trofic pentru nervul periferic se asociază cu un control optim al glicemiei, pe baza recomandărilor furnizate de medicului diabetolog.
Foarte frecvent, din păcate, pacienți tot mai tineri prezintă tumori cerebrale. În acest caz neurologul controlează eventualele crize convulsive și presiunea intra-craniană prin măsuri farmacologice, oncologul fiind în măsură să stabilească un regim de tratament prin chimioterapie și radioterapie, în funcție de caracterul tumorii – primară la nivel cerebral sau metastază, soluția chirurgicală sau biopsia fiind în sarcina neurochirurgului.
Atât în cazul accidentului vascular, fie ischemic, fie hemoragic, cât și al tumorilor cerebrale, al bolilor autoimune cum ar fi scleroza multiplă, diagnosticul imagistic este vital, motiv pentru care colaborarea dintre departamentele de neurologie și de radiologie este o piatră de temelie pentru un act medical eficient, personalizat pentru patologia pe care o prezintă pacientul.
Cum sistemul nervos este singura structură din corpul uman căruia îi sunt dedicate trei ramuri medicale, colaborarea dintre ele este vitală. Am amintit deja necesitatea abordării atât din perspectiva farmacologică și chirurgicală a tumorilor cerebrale, însă multe patologii neurologice au un beneficiu clar în urma procedurilor neurochirurgicale. Cele mai clare dintre ele sunt evacuarea hemoragiilor intracerebrale, sau chiar a accidentelor vasculare ischemice care duc la creșterea masivă a presiunii intracraniene, trecând apoi la corectarea extrem de meticuloasă pe care o impune tratamentul operator al herniei de disc, iar cele mai avansate proceduri includ implantarea la nivel cerebral a diverselor dispozitive menite să reducă intensitatea manifestărilor Bolii Parkinson.
Psihiatrul face parte din acest trio dedicat sistemului nervos, contribuția sa semnificativă în cazul pacienților cu tulburări cognitive avansate, în care fie agitația și agresivitatea, fie depresia sunt accentuate, contribuind de asemenea la gestionarea cazurilor de anxietate pe care patologiile neurologice cronice invalidante cum ar fi scleroza multipla sau formele bolii de neuron motor le produc.
De foarte multe ori, după stabilizarea din punct de vedere clinic, reducerea riscului de recurență și alegerea unui tratament care să întrerupă cercul vicios din punct de vedere fiziopatologic care a dus la apariția afecțiunii neurologice, pacienții prezintă deficite motorii restante, tulburări ale tonusului muscular, tulburări de mișcare reziduale motiv pentru care este necesară elaborarea unui plan de recuperare pentru a reduce morbiditatea, acest lucru fiind posibil prin intermediul colaborării cu departamentul de medicina fizică și de reabilitare”, detaliază dr. Andrei Motoc.
Recuperare și reabilitare medicală
#AducemPerformanțaAcasă
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
La OCH Constanța, pacienții cu simptome neurologice beneficiază de avantajul spitalizării de zi și a serviciilor medicale integrate. Nu amânați consultul neurologic, dacă aveți simptome persistente sau neobișnuite.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.