Sfera de afecțiuni neurologice pentru care pacientul se poate adresa medicului neurolog este extrem de cuprinzătoare și variată, iar sistemul nervos este în continuare atent studiat pentru progrese medicale.
Medicii neurologi din cadrul Ovidius Clinical Hospital ne vorbesc despre patologia neurologică și explică implicațiile afecțiunilor ce vin în detrimentul stării generale de sănătate.
“În neurologie există patologie acută, subacută și cronică. Adresabilitatea la medicul neurolog este pentru toate tipurile de patologie, cu câteva mențiuni importante: pentru cazurile acute, pacientul trebuie îndrumat către o unitate sanitară cu profil de urgență. Afecțiunile de urgență cele mai frecvente ar fi: accidentele vasculare cerebrale, crizele de pierdere ale conștienței (crizele epileptice cu toate formele lor, sincope, lipotimii), vertijul acut, miastenia (agravare, criza miastenică), puseele de scleroză multiplă, poliradiculonevrita, durerile cu caracter acut (cefaleea, dureri ale coloanei vertebrale), criza hiperpertensivă, sindroamele de hipertensiune intracraniană și altele. Însă pentru afecțiunile neurologice post-acute sau cronice, care nu au caracter de urgență, pacienții se pot adresa serviciilor de neurologie din ambulator sau din unități spitalicești precum Ovidius Clinical Hospital, unde pot fi primiți bolnavii care au nevoie de recuperare motorie după accident vascular cerebral, intervenții neurochirurgicale pentru discopatii, tumori, hematoame cerebrale, dar și alte afecțiuni”, explică medicii neurologi.
Indicațiile medicilor neurologi pentru menținerea unui echilibru al stării de sănătate includ monitorizarea pacienților cu afecțiuni post-acute sau cronice în funcție de specificul medical al fiecărui caz în parte. Pentru bolnavii în stadiu post-acut, ce au suferit un accident vascular cerebral, se impun 2-3 controale lunare după externare, apoi de 2-3 ori anual, iar pacienții care au suferit intervenții neurochirurgicale vor fi examinați atât de neurolog cât și de neurochirurg, în funcție de evoluția clinică și imagistică post-operatorie.
Cele mai comune cazuri întâlnite în patologia neurologică ar fi: hernia de disc post-operatorie, hematoame cerebrale, tumori cerebrale post-operatorii, anevrisme și alte malformații cerebrale post-operatorii. Bolnavii vor fi examinați clinic și imagistic în funcție de patologie de 2-3 ori lunar post-operator, și apoi de cel puțin 2 ori pe an, sau în funcție de statusul medical al bolnavului.
Patologiile ce necesită spitalizarea continuă ar fi cazurile acute și unele cazuri cronice, care impun reevaluare clinică și imagistică, precum sechelele în urma accidentelor vasculare cerebrale, hematoamele și tumorile cerebrale post-operatori, recuperare motorie post-accident vascular cerebral, precum și alte intervenții neurochirurgicale pentru hernia de disc.
Afecțiunile mai puțin comune sau situațiile speciale în patologia neurologică pot indica o boala neurologică cronică ce s-ar putea decompensa printr-o afecțiune intercurentă (infecții respiratorii, urinare, digestive și traumatisme), precum și bolile genetice rare care pun probleme dificile de diagnostic și tratament.
Informarea pacientului cu privire la factorii de risc în patologia neurologică este esențială pentru eliminarea factorilor secundari ce pot modifica statusul fiecărei afecțiuni în parte. Cel mai important factor de risc este cel genetic, ce nu poate fi influențat, precum și factorii de risc vasculari, foarte importanți pentru accidentele vasculare cerebrale, și pentru bolile cronice binecunoscute ca hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, boli cardiace precum fibrilația atrială, printre cele mai frecvente. Aceste afecțiuni nu se pot vindeca, dar pot fi ținute sub control prin diete și prin tratamentul indicat de medicul specialist. O serie de factori favorizanți ai bolilor vasculare ce trebuie evitați de către pacient sunt fumatul, obezitatea, sedentarismul, consumul de băuturi alcoolice și stresul.
Medicul neurolog poate impune și anumite interdicții, în funcție de afecțiunea neurologică. În cazul epilepsiei, se interzice consumul de alcool, cafeină, tutun, iar în cazul altor boli cronice (boala Parkinson, scleroza multiplă, miastenia) se solicită evitarea exceselor de orice fel, expunerea la frig și la umezeală, precum și respectarea unui program echilibrat de activitate zilnică și odihnă, și a unei alimentații adecvate.
Cele mai des întâlnite cazuri legate de patologia neurologică ar fi: accidentul vascular cerebral, crizele epileptice și alte crize de pierderii de conștiență, vertijul acut și cronic, cefaleea, durerile lombare, decompensările din scleroza multiplă, miastenia, precum și afecțiunile intercurente care pot agrava o boală neurologică deja existentă. Printre meseriile cu risc ce trebuie evitate de către pacientul cu afecțiuni neurologice ar fi cele care presupun eforturi fizice mari, ortostatism prelungit, și, cel mai important, stresul.
Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numarându-se și afecțiuni neurologice.