Varicocelul se caracterizează prin prezența venelor dilatate la nivelul testiculelor. Riscul de varicocel este mai mare la pacienții cu dimensiunea mai mare a venei spermatice stângi. Într-o primă fază, varicocelul poate fi asimptomatic, ca mai apoi să prezinte simptome asemănătoare herniei inghinale.
Afecțiunea afectează fertilitatea (crește temperatura la nivelul testiculelor, afectând astfel calitatea spermei), fiind cea mai importantă cauză de afectare a reproductivității masculine. Netratat, varicocelul mai poate duce la edem scrotal și hidrocel.
Hidrocelul – o umflătură caracteristică testiculelor
Stadiile clinice ale varicocelului
Cea mai sigură metodă de diagnosticare și stadializare a varicocelului este consultul de specialitate.– Stadiul 0: varicocelul nu poate fi depistat la examinare fizică, dar poate fi fi detectat la ecografie;
– Stadiul 1: medicul poate simți varicocelul la palpare (prin efectuarea unei manevre specifice, Valsalva);
– Stadiul 2: varicocelul poate fi simțit la palpare, fără să fie încă vizibil;
– Stadiul 3: varicocelul este palpabil (chiar de către pacient) și vizibil cu ochiul liber.
Abordarea terapeutică a varicocelului
Varicocelul poate fi abordat chirurgical (clasic sau minim invaziv) sau se poate efectua embolizarea lui.Embolizarea varicocelului este cea mai modernă tehnică de tratament a acestei anomalii venoase, implicând o serie de avantaje:
• este o alternativă minim invazivă, pacientul își reia activitatea curând după intervenție;
• nu necesită anestezie generală (ci una cutanată), se practică o sedare ușoară;
• nu necesită incizie la nivelul scrotului;
• nu implică cicatrici;
• reduce anxietatea pacientului;
• riscul de infecție este extrem de redus.
De reținut:
Varicocelul de mici dimensiuni și anumite particularități anatomice pot împiedica realizarea procedurii de embolizare.
Radiologie intervențională
Intervenția de embolizare a varicocelului
Procedura aparține radiologiei intervenționale și se efectuează sub control radioscopic în sala de angiografie.Durează circa 60 de minute, acestea incluzând și perioada de examinare imagistică (circa 10-12 minute).
Specialistul în radiologie intervențională introduce o teacă la nivelul canalului inghinal și va folosi catetere pentru a ajunge la nivelul vaselor dilatate. Se va injecta mai întâi substanța de contrast necesară vizualizării clare a venelor afectate, apoi substanța sclerozantă care conține mici dispozitive („coil”) cu rolul de a bloca venele varicoase și de a devia fluxul de sânge de la varicocel.
Post-intervenție, pacientul poate resimți, în unele cazuri, durere locală (la locul puncției), dar dispare în 2-3 zile. În cazuri izolate, se pot înregistra dureri de cap, sângerare la locul puncției, febră sau reacție la anestezic. Pacientul rămâne sub supraveghere medicală câteva ore, iar de a doua zi își poate relua activitățile obișnuite, fără însă a depune efort fizic intens. În circa 90% dintre situații, simptomele varicocelului și dilatația vaselor dispa în circa 12 săptămâni. Rar, e posibil ca varicocelul să recidiveze și să fie necesară încă o intervenție.
De reținut:
Între avantajele embolizării varicocelului e faptul că include posibilitatea ca acesta să poată fi tratat la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții.
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a afecțiunilor urologice, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
Procedura de embolizare a varicocelului este efectuată de medici cu experiență în radiologie intervențională, în săli moderne de tratament, dotate cu aparatură de înaltă performanță.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.