„Bolile inflamatorii intestinale reprezintă un grup de afecțiuni digestive ce se manifestă prin inflamația peretelui intestinal și pot avea diverse localizări și un grad variat de severitate”, spune dr. Georgiana Bajdechi, medic specialist gastroenterologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. „Tipurile principale sunt reprezentate de boala Crohn și colita ulcerativă”.
Gastroenterologie - ERCP la OCH
Cauze și factori de risc pentru bolile inflamatorii intestinale
Dr. Bajdechi atrage atenția că există un cumul de factori care pot duce la apariția bolilor inflamatorii intestinale, precum:– cauze genetice;
– boli autoimune;
– microbiomul;
– alimentația nesănătoasă, bogată în glucide și grăsimi;
– fumatul;
– stresul.
Semne și simptome în bolile inflamatorii intestinale
„Manifestările acestor patologii”, spune specialistul gastroenterolog OCH „depind de localizarea și severitatea bolii”.De exemplu, pacienții cu boala Crohn pot avea durere abdominală, diaree cronică, scădere ponderală, oboseală.
În colita ulcerativă simptomele sunt reprezentate de diaree, durere abdominală și scaune cu sânge.
În formele severe de boală, pot apărea febră, frisoane sau manifestări extraintestinale, precum spondilartrite, artropatie periferică, osteoporoză, eritem nodos, manifestări oculare sau colangită sclerozantă primitivă.
Chirurgie generală la OCH
Diagnostic în bolile inflamatorii intestinale
„Diagnosticul clinic al bolilor inflamatorii intestinale”, declară dr. Bajdechi, „se bazează pe semnele și simptomele specifice enumerate anterior. Diagnosticul paraclinic presupune analize de laborator, unde urmărim anemia, sindromul inflamator, electroliții și funcția renală, iar calprotectina fecală ne arată activitatea inflamatorie. Colonoscopia este investigația de bază pentru diagnostic, întrucât putem evalua atât colonul în întregime, cât și ultima parte a intestinului subțire. Se pot vizualiza modificările specifice precum hiperemie, ulcere, sângerare spontană la atingere și se pot preleva biopsii ce sunt interpretate de către medicul anatomopatolog și avem astfel diagnosticul de certitudine”.Tratament în bolile inflamatorii intestinale
Dr. Bajdechi spune că, din fericire, există numeroase variante de tratament pentru bolile inflamatorii intestinale, în funcție de extensia și severitatea lor.• „Pentru boala Crohn, ca tratament de inducție a remisiunii bolii, putem folosi corticosteroizii, cu scăderea progresivă a dozei, sau tratament biologic, cu anticorpi anti TNF-alfa, anticorpi anti-integrine sau anticorpi anti-IL12/IL23. Pentru menținerea remisiunii, putem utiliza tratamente imunosupresoare, precum azatioprina sau tratament biologic.
• Pentru colita ulcerativă, pentru inducția remisiunii, putem utiliza antiinflamatoare de tipul aminosalicilaților, corticosteroizi, sau agenți biologici.
• În cazuri refractare la tratament se apelează la terapie chirurgicală”.
Colonoscopia de rutină - metodă de prevenție a cancerului de colon
De reținut:
„Avantajele preparatelor cortizonice și a tratamentelor biologice sunt reprezentate de o inducție rapidă a remisiunii bolii și de ameliorarea semnificativă a simptomelor. Dezavantajele sunt reprezentate de reacțiile adverse, precum scăderea semnificativă a imunității, predispoziția spre infecții și riscul mai mare de a dezvolta diferite cancere, în special hematologice”, precizează medicul OCH.
„Dacă nu este tratată adecvat, poate avea o evoluție nefavorabilă. Pot să apară stenozele intestinale, megacolonul toxic, perforația, hemoragia digestivă inferioară severă, complicațiile infecțioase, precum abcesele intraabdominale, complicații tromboembolice, osoase, renale sau cancerul colorectal”, mai atrage atenția doctorul gastroenterolog.
Prevenție în bolile inflamatorii intestinale
„Nu putem preveni boala inflamatorie intestinală”, mai spune dr. Bajdechi, care adaugă: „Regimul alimentar, însă, poate ameliora simptomele. O alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, fibre și vitamine poate ajuta la corectarea deficiențelor nutriționale și menținerea unei greutăți corespunzătoare. Se recomandă evitarea fumatului, mai ales în boala Crohn, a stresului și efort fizic moderat”.Cele mai frecvente afecțiuni digestive
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la 0241 480 400.