close

Colonoscopia de rutină - metodă de prevenție a cancerului de colon

2021-11-29

Interviu cu Dr. Raluca Caraivan de la Ovidius Clinical Hospital


Colonoscopia este un tip de intervenție care, chiar dacă pare o bătaie de cap la prima vedere, îți poate salva viața în cazul în care este efectuată la timp. În ultima perioadă sunt pacienți din ce în ce mai tineri care au nevoie să facă această investigație. Pentru a înțelege exact când trebuie făcută, de către cine și mai exact pentru ce, discutăm cu Dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital, în cadrul unui interviu pe larg.


Când este cazul unei colonoscopii?

Este o întrebare dificilă pentru că în ultima perioadă, în practica de zi cu zi, întâlnim tot mai des pacienți din ce în ce mai tineri cu polipi colonici, chiar cancer colo-rectal. Incidența cancerului colorectal crește odată cu vârsta, iar ghidurile ne recomandă la acest moment efectuarea unei colonoscopii după vârsta de 50 de ani, în cazul populației generale. Pragul acesta poate fi coborât și la vârsta de 45 de ani în cazul pacienților cu factori de risc asociați (fumat, alcool, alimentație nesănătoasă etc). La pacienții cu rude de gradul I diagnosticate cu cancer colo-rectal se recomandă efectuarea colonoscopiei după vârsta de 40 de ani. Practic, acești pacienți trebuie să efectueze o colonoscopie la vârsta cu 10 ani mai puțin decât la cea care au fost diagnosticate respectivele rude de gradul I.


De ce pentru unii vârsta de 50 ani poate fi prea târziu pentru o colonoscopie?

Vârsta de 50 de ani poate fi prea târziu în primul rând pentru pacienții cu rude diagnosticate cu cancer colo-rectal. Se pare că factorul genetic este extrem de important, de dominant, și de obicei apariția cancerului este mai devreme la descendenți. Dar poate fi prea târziu și pentru pacienții cu factori de risc ce predispun la apariția cancerului colo-rectal. Factorii de risc studiați de-a lungul timpului sunt pe primul loc consumul de alcool, fumatul, dar și consumul de alimente bogate în grăsimi, nitriți etc.


Ce presupune mai exact o colonoscopie?

Investigația se realizează cu ajutorul colonoscopului, un tub flexibil cu cameră video și sursă de lumină în vârf, ce transmite imagini în timp real pe un monitor. Acesta este introdus prin orificiul anal și vizualizează mucoasa colonului pe toată lungimea lui (rect , colon sigmoid, descendent, transvers, ascendent și cec).


Cum se pregătește pacientul înaintea unei colonoscopii la Ovidius Clinical Hospital?

Înaintea investigației pacientul trebuie să consume 4 l de lichide cu o substanță în ele pentru a curăța întreg colonul.


Ce simte pacientul în timpul colonoscopiei?

Dacă vorbim de colonoscopia realizată cu sedare ușoară, pacientul nu simte absolut nimic. În cazul colonoscopiei fără sedare, din cauza introducerii aerului, pacientul acuză senzația de balonare și uneori chiar durere abdominală, ca niște crampe. Dar aceste dureri de cele mai multe ori sunt suportabile.


Ce se poate descoperi în timpul acestei investigații?

Se pot descoperi o serie de leziuni ale colonului. Dintre care cele mai frecvente ar fi diverticulii colonului și inflamații ale colonului de diferite cauze. Aici vorbim de colite bacteriene, parazitare, ischemice, afecțiuni inflamatorii ale colonului – Boala Crohn, colite ulcerative – afecțiuni funcționale – sindrom de intestin iritabil – ce se poate manifesta cu diaree funcțională, constipație funcțională și/sau balonare, dureri abdominale diferite, polipii colonului cu diferite dimensiuni și morfologii și, nu în ultimul rând, cancerul colo-rectal.


Ce cazuri ați întâlnit în activitatea dumneavoastră care vă fac să credeți că screeningul cancerului colo-rectal este o mare necesitate indiferent de vârstă?

Am avut un pacient în vârstă de doar 38 de ani care s-a prezentat la OCH pentru a efectua o endoscopie digestivă superioară și una inferioară. La discuția de dinaintea investigațiilor l-am întrebat de ce face aceste investigații? Ce îl supără? Răspunsul lui a fost că are metastaze hepatice și medicul oncolog i-a recomandat să facă aceste investigații pentru a descoperi punctul de plecare. Uitându-mă pe documentele medicale avea o ecografie abdominală și un computer tomograf care confirmau diagnosticul de metastaze hepatice. La colonoscopie am descoperit un colon cu multiplii polipi de diferite dimensiuni ce se întindeau pe tot colonul, cu o formațiune tumorală la nivelul cecului din care s-au recoltat biopsii. La discuția de după investigație mi-a spus că în urmă cu 3-4 luni îl diagnosticasem pe tatăl lui cu cancer la nivelul sigmoidului.

Un alt caz pe care trebuie să îl menționez este o femeie de 34 de ani care a venit la noi pentru un meteorism abdominal și un disconfort la nivelul abdomenului. Simptomatologie intermitentă. Dar cel mai mult a determinat-o să vină la o colonoscopie faptul că bunica din partea mamei și o mătușă tot din partea mamei fuseseră diagnosticate cu cancer colonic. La colonoscopie am găsit un polip sigmoidian pediculat destul de mare de aproximativ 15 mm ce a fost rezecat. Pacienta a intrat într-un program de urmărire cu colonoscopii efectuate la intervale mai scurte de timp. Recomandarea fiind să repete colonoscopia peste un an. La această pacientă, de exemplu, chiar și vârsta de 40 de ani probabil ar fi fost prea târziu.


De ce OCH este cea mai bună alegere pentru o vizită la gastroenterolog?

Ovidius Clinical Hospital este o alegere bună datorită condițiilor deosebite, precum și atenției pe care o acordăm prevenției COVID-19, dar în mod special a aparaturii performante și a faptului că pacienții pot efectua investigațiile cu ajutorul sedării în cele mai sigure condiții.

Pentru mai multe informații și programări, puteți suna oricând la numărul de telefon 0241 480 400.