Bolile autoimune sunt afecțiuni în care sistemul imunitar atacă propriul organism. În mod normal, sistemul imunitar apără corpul de virusuri sau bacterii, făcând diferența între celulele străine și celulele proprii. În bolile autoimune, însă, sistemul imunitar dezvoltă reacții de apărare împotriva unor sisteme proprii (de obicei față de colagenul din diferite țesuturi, dar și în pereții vaselor mici de sânge), determinând inflamații cronice în diverse organe și generând simptome specifice fiecărei boli în parte.
Printre bolile autoimune se numără: lupusul eritematos sistemic (LES, ce afectează întregul organism), artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală (boala Crohn), tiroida Hashimoto, vasculita, sindromul Sjogren, vitiligo etc.; sunt mai mult de 100 de tipuri de boli autoimune cunoscute azi.
Pneumologie la OCH
Cauze ale bolilor pulmonare în cadrul bolilor autoimune
“O boală autoimună poate afecta orice organ. În cazul bolilor autoimune ale plămânilor, atacul sistemului imunitar se îndreaptă asupra țesutului pulmonar, ducând la inflamație și deteriorare. Există mai multe boli autoimune care afectează plămânii: lupus eritematos sistemic, sclerodermia, boala pulmonară interstițială, polimiozita, dermatomiozita.Nu se înțeleg cu exactitate cauzele bolilor autoimune ale plămânilor, dar se consideră că acestea sunt o combinație între factori genetici și de mediu care determină declanșarea lor,” relatează dr. Luiza Velescu, medic primar pneumolog la OCH.
Semne și simptome ale bolilor pulmonare în cadrul bolilor autoimune
Dată fiind multitudinea de boli autoimune, impactul acestora asupra plămânilor poate varia, în funcție de tipul bolii.
Unele boli autoimune cauzează inflamații și cicatrizări, altele duc la formarea de noduli sau la dezvoltarea de pneumonie interstițială. Funcționarea plămânilor este afectată, apar dificultăți respiratorii.
Între manifestările comune ale bolilor pulmonare în cadrul bolilor autoimune se află:
• dispneea (dificultatea de a respira / senzația de lipsă de aer, de la forme ușoare la forme severe);
• tusea persistentă (care nu se ameliorează în timp);
• durerea toracică (localizată în zona pieptului, însoțită de dificultăți de respirație);
• oboseala și slăbiciunea generală;
• pierderea inexplicabilă în greutate.
H3: De reținut: aceste simptome pot să apară într-o multitudine de afecțiuni, de aceea se impune consult / evaluare de specialitate.
Radiologie digitală la OCH
Diagnostic în boli pulmonare în cadrul bolilor autoimune
În majoritatea cazurilor, afectarea pulmonară în cadrul bolilor autoimune apare mai târziu față de alte manifestări, și, de regulă, pacientul a fost deja diagnosticat cu afecțiunea de sistem. Sunt, totuși, cazuri când afectarea pulmonară este prima manifestare a bolii. Indiferent de situație, este necesar să se stabilească / să existe un diagnostic corect, pentru a se prescrie tratamentul adecvat și pentru a îmbunătăți starea generală a pacientului.Medicul pneumolog va face anamneza pacientului și examinarea fizică. Se impun analize de sânge (pentru detectarea anticorpilor specifici bolilor autoimune), radiografie toracică, CT toracic, spirometrie și bronhoscopie.
Bronhoscopia – metodă exploratorie și de tratament
Tratament în boli pulmonare în cadrul bolilor autoimune
Tratamentul bolilor pulmonare în cadrul bolilor autoimune (de sistem) variază în funcție de severitatea și tipul bolii și implică o abordare multidisciplinară. Fiecare pacient în parte va avea un tratament personalizat.Ca regulă generală, tratamentul urmărește reducerea inflamației, controlul simptomelor și prevenirea deteriorării plămânilor. Pacienții au astăzi la îndemână terapia imunosupresoare, terapia biologică, oxigenoterapie, terapie de întreținere (medicație, exerciții fizice regulate, evitarea infecțiilor).
Recuperare și reabilitare medicală la OCH
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat.
Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a afecțiunilor pulmonare, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.
Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.