În întreaga lume, peste jumătate de miliard de oameni (bărbați, femei și copii de toate vârstele din fiecare țară a gobului), trăiesc cu diabet, spun statisticile din 2023. Se estimează că, în următorii 30 de ani, circa 1,3 miliarde de oameni vor trăi cu această afecțiune.
Diabetul este o boală cronică, metabolică, ce se caracterizată prin niveluri crescute de glucoză (sau zahăr) în sânge, ceea ce duce, în timp, la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor. Cea mai frecventă formă este diabetul de tip 2, întâlnit de obicei la adulți, care apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină.
În ultimele trei decenii, conform organismelor internaționale de sănătate publică, prevalența diabetului de tip 2 a crescut dramatic în toate țările, indiferent de nivelul de trai al acestora. Diabetul de tip 1 (diabetul juvenil sau diabetul insulino-dependent) este o afecțiune cronică în care pancreasul nu produce insulină.
„Din păcate, pe lângă fiecare persoană diagnosticată cu diabet în România, se pare că mai există încă una nediagnosticată, spun datele oficiale. Există acest stigmat asupra diabetului, potrivit căruia persoanele cu diabet au făcut alegeri nesănătoase în privința alimentației și stilului de viață, ceea ce determină o mulțime de persoane să nu se adreseze medicului”, spune dr. Niculina Vișan, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul OCH.
Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice
Manifestări tipice diabetului
Simptomele diabetului de tip 1 se dezvoltă rapid, însă cele ale diabetului de tip 2 apar treptat și pot trece ani până când pacientul ajunge la medic și deja boala este în stadiu avansat.Semnele de avertizare pentru diabet sunt:
• urinare frecventă (inclusiv pe timp de noapte);
• sete și foame prelungită (organismul utilizează apa în încercarea de a elimina surplusul de zahăr din sânge; pofta de mâncare se datorează faptului că celulele au nevoie de zahăr pentru a funcționa corect și organismul transmite semnale de foame);
• pierdere în greutate (mulți diabetici slăbesc brusc, organismul lor nu utilizează eficient nutrienții din alimente);
• slăbiciune și oboseală (ca urmare a faptului că organismul nu e capabil să folosească zahărul pentru a genera energie);
• vedere încețoșată / modificări ale vederii (un nivel ridicat de zahăr în sânge poate leza vasele mici de pe retină);
• piele uscată / crăpături în colțul buzelor (ca urmare a deshidratării organismului); apare mâncărimea tegumentului;
• răni care se vindecă mai greu / infecții cu fungi sau bacterii ale pielii;
• imunitate scăzută (și risc de infecții ridicat);
• respirație urât mirositoare (halitoza, datorată acizilor din compoziția glicemiei, care cresc volumul bacteriilor anaerobe responsabile de mirosurile neplăcute ale respirației).
De reținut:
Senzația constantă de amorțeală la nivelul extremităților este deja un simptom al unui diabet avansat; se poate ajunge chiar la amputarea membrelor inferioare.
„Diabetul este o boală cronică, nu dispare, dar cu tratament adecvat și un stil de viață adaptat, pacientul are o viață normală. E bine să nu se ignore niciun simptom apărut și să se apeleze la medic, singurul în măsură să diagnosticheze un diabet sau să trimită pacientul la altă specializare, dacă e necesar, singurul care poate să prescrie tratamentul personalizat de care acesta are nevoie”, punctează dr. Vișan, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a persoanelor cu diabet, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în spital, cât și la Policlinica OCH Constanța. Medici cu experiență națională și internațională asigură diagnostic rapid și tratament modern.
Pentru programări și informații, sunați la 0241 480 400.