close

Specialități

Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Diabetul zaharat, nutriția și bolile metabolice – specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul pacienților cu tulburări de metabolism.

Metabolismul este dat de totalitatea reacțiilor fizico-chimice care se produc în organism, prin care substanțele organice sunt sintetizate cu scopul de a elibera sau consuma energie, ori cu scopul de a se degrada. Organismul are nevoie de energie (chiar și în stare de repaus), pe care o ia din alimente solide și lichide. Reacțiile chimice transformă hrana în energie, prin asimilarea substanțelor nutritive. În plus, metabolismul se referă și la toate procesele necesare pentru folosirea energiei. La fiecare masă, hrana este transformată în energie; metabolismul arde caloriile, pentru buna funcționare a organismului, iar surplusul de hrană se depozitează ca grăsime.

Diabetul zaharat este o condiție cronică care de cele mai multe ori se instalează silențios sau cu simptome discrete (creșterea senzației de sete, de foame, scădere în greutate, oboseală cronică, infecții recurente). Diabetul nu doare, dar aduce cu el complicații dintre cele mai grave (orbire, afectare renală, amputații ale membrelor inferioare, infarct miocardic etc.). Diagnosticul și abordarea terapeutică trebuie să se facă de către persoane calificate. Modul de viață, terapia nutrițională, terapia medicamentoasă, țintele glicemice propuse, metodele de evaluare ale complicațiilor trebuie individualizate și adaptate fiecărei persoane în parte.

Nutriția este știința sau practica consumării și utilizării alimentelor. Nutriția aduce corpului energia de care are nevoie pentru a-și menține buna funcționare, activitățile și greutatea. O nutriție bună este condiția unei sănătăți optime.

Bolile metabolice reprezintă tulburări ce vizează o serie de factori nutritivi, caracterizate adesea prin reacții chimice anormale din care pot rezulta diverse modificări ale procesului metabolic. În categoria bolilor metabolice putem include: guta, hiperuricemia, intoleranța la gluten, intoleranța la lactoză.

În cadrul Ovidius Clinical Hospital, pacienții beneficiază de:
• examinare medic primar;
• examinare medic specialist;
• reexaminare medic primar;
• reexaminare medic specialist;
• examinare nutriție.

Medicii de diabet, nutriție și boli metabolice de la OCH au în îngrijire:
• Pacienți cu diabet nou diagnosticați sau care solicită o a doua opinie
• Gravide cu diabet gestațional sau diabet preexistent sarcinii
• Pacienți care vin pentru consiliere nutrițională
• Pacienți cu obezitate sau cu diferite intoleranțe, pacienți oncologici care solicit consultații de nutriție

Acest serviciu medical este disponibil în regim de spitalizare de zi, spitalizare continuă și ambulatoriu.

Pentru programări și informații, puteți suna la telefon 0241.480.400


Pacienții asigurați care vin la OCH beneficiază de gratuitate la anumite servicii medicale de Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice: consultație, analize de laborator, investigații imagistice de înaltă performanță, tratamente medicale, îngrijire și monitorizare de specialitate.


Servicii medicale

 • C

  Consultații boli metabolice (dislipidemii, hiperuricemii)

  Consultații diabet

  Consultații nutriție

 • E

  Examinare nutriție

  Examinare pacient medic primar

  Examinare pacient medic specialist

 • R

  Reexaminare pacient medic primar

  Reexaminare pacient medic specialist

 • S

  Sfaturi alimentare în diferite afecțiuni (cardiovasculare, digestive, renale și metabolice)

  Sfaturi alimentare în sarcină și alăptare