close

Tipuri de tumori: îndreptar pentru pacientul cu cancer

2023-07-30

Persoanele diagnosticate cu cancer, în funcție de starea generală de sănătate și de stadializarea tumorii, vor avea recomandare de tratament chirurgical, chimioterapic, radioterapic și imunoterapic, într-o combinație specifică fiecărui pacient și fiecărui tip de afectare malignă.

La Ovidius Clinical Hospital, pacientul cu cancer poate accesa comisia oncologică iar rezultatul este gata în 72 de ore

Cancer sau neoplasm

Cancer este un termen general folosit pentru a numi toate formele de tumori maligne care se caracterizează prin creșterea rapidă și atipică a celulelor care alcătuiesc un țesut (organ) din corp, având tendința de a invada țesuturile vecine. Un alt termen pentru cancer este cel de neoplasm.

Tumori benigne

În mod normal, celulele din corp se divid și se înmulțesc în mod controlat, iar organismul uman se regenerează sau se vindecă, dacă e nevoie. Când acest proces scapă de sub control, celulele încep să se dividă și să crească necontrolat. Nu toate tumorile sunt canceroase însă. Ele pot să fie benigne și se limitează la organul (țesutul) în care își au originea. Cel mai frecvent sunt formațiuni bine delimitate, prezentând un înveliș care ține tumoarea într-o capsulă mobilă în țesut, ce poate fi îndepărată chirurgical. După ce sunt îndepărtate, aceste tumori nu mai reapar. Tumorile benigne sunt clasificate în funcție de unde apar, iar cele mai des întâlnite în practica medicală sunt adenoame, lipoame, condroame, fibroame, hemangioame, meningioamele, neuroame, osteoame, tumori beningne ale pielii. E de precizat faptul că unele dintre aceste tumori benigne, în anumite condiții favorizante, dar foarte rar, se pot transforma în tumori maligne. În mod normal, pericolul real în cazul tumorilor benigne este prezența celulelor pre-maligne.

Radioterapia: îndreptar pentru pacientul cu cancer


Tumori pre-maligne

Tumorile pre-maligne sunt de fapt benigne, dar netratate, se pot transforma în cancer; recomandarea pentru pacient este de a se monitoriza periodic.

Unele celule pre-canceroase au modificări ușoare ce pot să dispară fără tratament sau pot să transmită modificări genetice și treptat să înceapă să se dividă în mod tipic pentru cancer. Tumorile pre-canceroase care se întâlnesc sunt: hiperplazia (celulele se divid și cresc mai repede decât normal); atipiile (celulele pot fi ușor anormale); metaplazia (celulele arată normal, dar nu se găsesc în mod obișnuit în țesutul respectiv); displazia (celulele anormale deja depășesc numărul celor normale, cresc repede și nu sunt aranjate precum cele sănătoase – afecțiunea e pre-canceroasă); carcinomul in situ (celulele sunt anormale, dar nu au depășit organul unde s-au format – necesită tratament).

Centrul de Oncologie și Radioterapie


Tumori maligne

Tumorile maligne sunt acele formațiuni care se dezvoltă atipic, haotic, având tendința de a invada alte organe și sisteme din corp, răspândindu-se prin intermediul sistemului limfatic și al celui sangvin. Sunt în mod frecvent formațiuni intens vascularizate, care au aderat la țesuturile învecinate, cu formă și aspect neregulat. Când dezvoltă noi tumori, la distanță față de țesutul primar (tumora primară), cancerul a metastazat, iar noile formațiuni tumorale sunt cunoscute drept metastaze (tumori secundare).


Principalele tipuri de cancer sunt:

• carcinomul (la nivelul pielii sau în țesuturile care formează sau învelesc organe interne);
• sarcomul (la nivelul oaselor, cartilajelor, mușchilor, vaselor sangvine, țesutului conjunctiv și adipos);
• limfomul sau mielomul multiplu (la nivelul celulelor sistemului imunitar);
• tumori germinale (la nivelul organelor genitale masculine);
• tumori la nivelul țesuturilor care formează elementele sangvine (leucemie, limfom);
• tumori maligne neurale;
• blastoame (dezvoltate din țesuturi embrionare sau în curs de dezvoltare).

Diferențierea tumorilor este certă prin biopsie – o mostră de țesut este prelevată din formațiunea tumorală (cu un ac, endoscopic sau chirurgical) și analizată la laborator. Celulele canceroase au adesea cromozomi anormali și forme diferite față de celulele normale.

Ce presupune un tratament complet al cancerului de sân


Diagnosticarea cancerului

Diagnosticul de cancer presupune o serie de proceduri și etape. Semnele și simptomele care trimit pacientul la medic se completează cu examenul fizic și istoricul medical (personal și familial).

Valori mai mari sau mai mici ale unor substanțe din organism (prelevate din sânge, urină, fluide), evaluate prin analizele de laborator, pot ridica un semn de întrebare și indica un potențial cancer. Markerii tumorali sunt secretați de țesuturile tumorale în sânge și funcționează ca un indicator de prezență a celulelor anormale în organism. Uneori poate fi util un test genetic care să arate predispoziția pentru a dezvolta un anumit cancer.

Imagistică oncologică la OCH

Procedurile imagistice facilitează vizualizarea și depistarea cancerului încă din stadii incipiente, chiar și când pacientul nu prezintă semne și simptome. Ajută la localizarea tumorii (tumorilor), la stadializarea cancerului și stabilirea unui plan de tratament, la monitorizarea și evaluarea periodică a pacientului.

Chirurgie oncologică la OCH


Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. La Ovidius Clinical Hospital, pacienții oncologici beneficiază de multiple gratuități și alte beneficii.


Solicitați o programare pentru serviciile noastre oncologice la telefon 0241 480 400.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale.

Prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă