Angina pectorală este boala care se caracterizează prin dureri în regiunea inimii și prin accese de lipsă de aer datorate alterării funcționale sau anatomice ale arterelor coronare. Atunci când fluxul sangvin către mușchiul cardiac este redus, scade automat și aportul de oxigen și poate să apară ischemia cardiacă (infarct miocardic), iar pacientul are o senzație de apăsare, de greutate sau tensiune, ori durere acută, ca o gheară, în piept. Deși angina pectorală este relativ frecventă, poate fi totuși greu de distins de alte tipuri de dureri toracice, cum ar fi disconfortul provocat de indigestie. E bine să se solicite ajutor medical imediat în caz de apariție a durerilor toracice inexplicabile.
Cea mai frecventă cauză a anginei pectorale este boala coronară cronică. Prin depunerea plăcii de aterom pe arterele coronare care alimentează inima cu sânge (procesul de ateroscleroză), acestea se îngustează, iar cantitatea de sânge care ajunge la mușchiul cardiac scade. Deși inima nu primește un aport de oxigen suficient, totuși, angina pectorală nu se manifestă permanent; de obicei, dacă pacientul este în repaus, mușchiul inimii nu este în suferință, însă dacă depune efort fizic, apare și durerea în piept.
Ateroscleroza coronariană - afecțiunea ce poate evolua cu infarctul miocardic
Tipuri de angină pectorală
Există mai multe tipuri de angină pectorală, în funcție de contextul în care apar și de manifestări.
Angina pectorală stabilă
Este cea mai frecventă formă de angină pectorală. De obicei, apare în timpul activității fizice (angină de efort) și dispare când pacientul se odihnește sau cu medicație specifică. De exemplu, durerea apare atunci când pacientul urcă scări, merge pe jos, se expune la temperaturi scăzute, ia o masă copioasă, fumează sau trece printr-o situație stresantă. Durerea toracică durează de obicei un timp scurt, poate cinci minute sau mai puțin.
Angina instabilă (o urgență medicală, sunați la 112!)
Este imprevizibilă și apare în repaus sau durerea pectorală se agravează și apare cu un efort fizic mai mic decât obișnuit. De obicei angina este severă și durează mai mult decât forma stabilă (poate 20 de minute sau mai mult) și nu cedează la odihnă sau cu medicația obișnuită. Dacă fluxul sangvin nu se îmbunătățește, inima este lipsită de oxigen și apare atacul de cord, de aceea necesită tratament de urgență.
Angina Prinzmetal
Angina pectorală Prinzmetal nu se datorează bolii coronariene, ci este cauzată de un spasm în arterele inimii care reduce temporar fluxul sangvin. Durerea toracică severă este principalul simptom al acestui tip de angină și apare cel mai adesea în cicluri, de obicei în repaus și peste noapte. Durerea cedează la tratamentul prescris de cardiolog.
Angina refractară
Angina refractară este reprezentată de episoadele de angină pectorală ce rămân frecvente, în ciuda medicației și a schimbărilor necesare în stilul de viață.
Angina pectorală - simptome
Semnele și simptomele anginei variază în intensitate, de la un pacient la altul, dar în general manifestările sunt următoarele:– durere în piept, cu caracter constrictiv (care ține între 5 și 15 minute);
– durere care iradiază spre umăr, braț (stâng), gât, mandibulă;
– dificultăți de respirație;
– amețeli;
– transpirație abundentă;
– stare de greață;
– oboseală.
Angina afectează ambele sexe, dar simptomele în cazul femeilor pot să fie diferite față de manifestările clasice.
De exemplu, durerea toracică este comună la femeile cu angină pectorală, dar este posibil să nu fie singurul sau cel mai răspândit simptom în cazul lor și să se manifestă prin durere ca un junghi, în loc de durere ca o gheară.
Femeile pot avea, de asemenea, simptome precum:
– Vertij;
– Dificultăți de respirație;
– Dureri abdominale;
– Disconfort la nivelul gâtului, maxilarului sau al spatelui.
Monitorizare Holter EKG sau electrocardiograma ambulatorie
Boala coronariană, implicit angina pectorală, poate fi agravată de o serie de factori:
• efort fizic prelungit sau de intensitate crescută;
• mese prea bogate;
• expunere la temeperaturi extreme (mai ales frig);
• fumat;
• hipertensiune arterială crescută;
• colesterol și trigliceride crescute;
• vârstă (după 45 de ani) și istoric de boli cardiace în familie;
• diabet;
• obezitate;
• sedentarism.
„Fie că a fost diagnosticat deja sau nu cu angină, în cazul apariției simptomelor, în primul rând pacientul se oprește din ceea ce face și se odihnește; dacă are deja medicație, o va administra. Dacă pacientul este în evidențele cardiologului cu angină stabilă, dar resimte o durere mai puternică sau aceasta durează mai mult de 5 minute și nu cedează la tratament, va apela serviciul de urgență. Pentru persoana care încă nu a fost diagnosticată și are simptome, este important ca să vadă cât mai repede un cardiolog pentru diagnostic și tratament”, explică Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiolog în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
Diagnosticul de angină pectorală
Diagnosticul de angină pectorală va fi stabilit de cardiolog în urma anamnezei și a unor teste specifice:
– electrocardiogramă (EKG);
– ecografie cardiacă;
– test de efort;
– ecografie Doppler;
– analize de sânge;
– coronarografie (angiografie coronariană).
Tratament angina pectorală
Tratamentul medicamentos este în funcție de tipul de angină și va ajuta la oprirea episoadelor de angină și reducerea riscului de infarct miocardic. În plus, se cere schimbarea stilului de viață: hrană săracă în grăsimi, zahăr și sare, renuțarea la tutun și limitarea cantității de alcool, mișcare zilnică, odihnă suficientă, evitarea factorilor de stres.Angioplastia coronariană este o metodă de diganostic care folosește razele X pentru a examina arterele coronare în interior și a stabili dacă sunt îngustate; este o metodă recomandată în angina instabilă sau atunci când tratamentul medicamentos nu mai ține angina stabilă cronică sub control. În cadrul acestei proceduri, arterele îngustate sunt dilatate cu ajutorul unui balon sau stent, iar mușchiul inimii este revascularizat și angina fie dispare, fie simptomele sale sunt mult reduse.
Bypass-ul coronarian (grefa de bypass coronarian) este recomandat pacienților cu afecțiuni grave ale arterelor coronare și este tratamentul chirurgical în cadrul căruia se prelevează o porțiune de venă sau arteră din altă parte a corpului pentru a fi folosită la devierea circulației în zona stenozată; în urma acestei intervenții, fluxul sangvin este relua, iar simptomele anginei pectorale sunt reduse sau dispar.
Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.