close

Dispneea cardiacă – sau senzația de lipsă de aer

2023-03-25

Dispneea este o afecțiune care constă în dificultate respiratorie (schimbarea ritmului și intensității respirației), în timpul efortului fizic sau în repaus. Persoana afectată are senzația că nu poate respira și de apăsare în piept..

Dispneea este un simptom care apare în cazul afecțiunilor cardiace (insuficiență cardiacă, infarct miocardic, hipotensiune arterială), respiratorii (astm, bronșită cronică, pneumonie, embolie pulmonară), otorinolaringologice, neurologice sau metabolice, dar și ca urmare a unei alergii severe sau în sarcină și obezitate.

Cum se manifesă dispneea cardiacă?

În general, este resimțită ca o apăsare acută în piept, dureroasă, cu lipsă de aer sau senzație de sufocare. Această nevoie de aer care nu poate fi satisfăcută, în ciuda încercărilor persoanei afectate, duce de multe ori la anxietate și atacuri de panică. Lipsa de aer poate fi moderată sau severă, de scurtă sau de lungă durată. Dacă această senzație apare în mod recurent sau se înrăutățește, persoana în cauză trebuie să apeleze la medic.

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare

Dacă dispneea apare în urma efortului fizic sau a unei emoții puternice (hiperpnee / polipnee), în mod normal, este tolerată de organism și se ameliorează prin odihnă, respectiv diminuarea emoției care a declanșat-o. Dacă pacientul însă nu poate respira în poziția culcată (ortopnee) sau dacă se trezește brusc în timpul nopții (eventual având și anxietate, tuse cu expectorații, transpirații), atunci suspiciunea de afectare cardiacă agravată trebuie investigată.

De reținut: dacă dificultățile de respirație sunt bruște și nu scad în scurt timp, dacă respirația devine accelerată, cu mai mult de 40 de respirații pe minut, dacă pacientul este forțat să se așeze ca să poată respira sau dacă starea lui generală se înrăutățește, e nevoie de asistență medicală imediată. Orice persoană care acuză dispnee, în special în condiții de repaus, durere în piept ori greață, trebuie să consulte cât mai degrabă un medic, probabilitatea unui infarct miocardic este foarte mare.

Semnele și simptomele specifice dispneei cardiace

• respirație dificilă / șuierătoare;

• palpitații;

• tuse;

• durere la nivelul toracelui;

• anxietate (panică);

• transpirații nocturne;

• cianoză (la nivelul buzelor și a extremităților).


Dispneea cardiacă este semn de agravare a afecțiunii cardiace a pacientului; printre aceste boli cardiace se numără: insuficiența cardiacă, boala arterială coronariană, infarctul miocardic, aritmia cardiacă, cardiomiopatia, pericardita, disfuncțiile valvulare. Deseori, dispneea este cauzată de o combinație de factori de natură cardiacă și pulmonară”, ne spune Dr. Sebastian Vasilescu, medic specialist cardiolog în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Test de stres la efort

Dispneea cardică - investigații și diagnostic

Diagnosticul de dispnee cardiacă se face pe baza consultului medical și a unor teste cât mai variate, pentru a se stabili cu exactitate natura dispneei. Astfel, se recomandă:

– radiografii pulmonare;

– analize de sânge;

– electrocardiogramă (EKG);

– ecocardiogramă;

– CT toracic;

– pulsoximetrie;

– spirometrie;

– test de efort;

– coronarografie.

Tratament dispnee cardiacă

Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient în parte; dispneea care are o cauză cardiacă înseamnă în principal măsuri pentru afecțiunea cardiacă de care suferă pacientul. În plus, recomandările medicului vor fi în zona de stil de viață și prevenție. Acestea includ:
– exerciții fizice moderate, dar zilnice;
– renunțarea la fumat;
– eliminarea kilogramelor suplimentare;
– dietă pe bază de fructe și legume;
– evitarea temperaturilor extreme;
– evitarea poluării / unui mediu toxic. 

Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.