close

Bruxismul

2023-02-02

Bruxismul este o activitate parafuncțională și se caracterizează prin mișcări involuntare, inconștiente, excesive ale dinților (scrâșnit, încleștat, frecare).

După perioada din zi în care se manifestă, bruxismul poate fi:

> Diurn – apare în timpul zilei, în urma unor situații stresante, traume emoționale puternice sau perioade de concentrare profundă. Pacientul scrâșnește dinții, fără să fie conștient de acest obicei.

> Nocturn – pacientul nu realizează că are o astfel de problemă, partenerul său semnalizează faptul că este deranjat de zgomotul pe care îl face când doarme. Bruxismul nocturn poate fi însoțit de tulburări de somn, sforăit, apnee.

Conform „National Institute of Health”, în rândul populației adulte, bruxismul diurn apare mai ales la femei, în timp ce, în cazul celui nocturn, nu există o diferențiere de gen. Bruxismul nocturn apare la copii în proporție de 14-20%, iar la persoane de peste 60 de ani într-un procent de 3%.

Când îți duci prima dată copilul la stomatolog și de ce

Cauzele bruxismului nu sunt cunoscute pe deplin, pot fi rezultatul unei combinații de factori fizici, psihologici, genetici:

· dezvoltarea anormală a oaselor maxilare (malocluzie);
· stări emoționale intense (anxietate, depresie, stres, traume emoționale);
· tulburări de somn;
· schimbarea dentiției;
· fumatul, consumul de alcool, băuturi cofeinizate, droguri;
· alte afecțiuni (sindrom Down, ADHD etc).

Simptomele bruxismului:

· încleștarea și scrâșnitul dinților (uneori foarte zgomotos);
· dinții au un aspect anormal (devin mai scurți și mai subțiri);
· sensibilitate dentară accentuată la agenți chimici/termici;
· oboseală musculară a mușchilor feței;
· durere cu iradiere la nivelul urechii și în diferite zone ale capului;
· tulburări de somn.


Complicațiile date de bruxism

Dacă bruxismul nu este depistat și tratat corespunzator pot să apară:

· deteriorări ale dinților: atriție, eroziuni, fisuri în smalț, fracturi dentare;
· deteriorări ale lucrărilor protetice;
· cefalee;
· resorbție gingivală, mobilitate dentară;
· afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.

Prevenția în stomatologie


Diagnosticarea bruxismului

Doamna dr. Cătălina Corduneanu, medic specialist stomatolog, ne informează despre modul în care se stabilește diagnosticul de bruxism: „Diagnosticul corect de bruxism este pus în urma unei consultații la medicul dentist. Dacă este cazul, se solicită o radiografie dentară, CT. Se examinează cavitatea bucală și se evaluează starea generală de sanitate, alte afecțiuni, medicația. Dacă bruxismul este asociat cu tulburări de somn, anxietate, depresie se recomandă controale de specialitate.


Tratamentul bruxismului variază în funcție de cauză și de manifestările clinice. Cea mai simplă metodă este confecționarea unei gutiere pe care pacientul o poartă, în vederea decondiționării obiceiului vicios. Pentru formele mai complicate, tratamentul poate fi protetic, ortodontic, medicamentos” completează dr. Corduneanu, medic stomatolog la Policlinica OCH Constanța.


Prevenirea bruxismului presupune:

· evitarea consumului excesiv de alcool, cofeină;
· evitarea obiceiurilor vicioase (ros creioane/pixuri), mestecarea excesivă a gumei;
· un program de odihnă echilibrat;
· control stomatologic periodic.


Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară. 

Nu ezitați să mergeți la stomatolog în mod regulat, chiar și atunci când nu aveți o problemă evidentă – prevenția este cea mai bună măsură de tratament.