Majoritatea bunelor deprinderi în viață se fac din copilărie. Aici putem enumera mișcarea fizică regulată, mâncatul sănătos, programul clar de somn. Printre cele despre care însă se vorbește mai puțin este și deprinderea igienei corespunzătoare dentare. Înainte să ajungem prima dată cu cel mic la stomatolog, este esențial să îl învățăm cum să aibă grijă de sănătatea bucală.
Igiena corespunzătoare a gurii
„Îndepărtarea plăcii microbiene și prevenirea acumulării ei pe dinții și suprafața gingivală adiacentă reprezintă condiția esențială pentru menținerea stării de sănătate”, ne spune Dr. Cătălina Corduneanu – medic specialist stomatolog la Policlinica OCH Constanța.
Pentru a ne păstra igiena gurii trebuie să știm cum să îndepărtăm placa bacteriană corect. Aici sunt mai multe mijloace prin care putem realiza acest lucru. Dr. Cătălina Corduneanu ne spune care sunt acestea.
„Principalul mod rămâne periajul gingivo-dental care se realizează cu perii de dinți obișnuite, acționate manual sau cu perii de dinți electrice. Trebuie subliniat aici că și frecvența periajului are un rol. Periajul gingivo-dentar efectuat după fiecare masă, deci de 3-4 ori pe zi, de obicei cu perii aspre, apăsare puternică în timp prelungit, este un periaj agresiv, care favorizează retracția și traumatismul gingiei. Deci nu sfătuim sau învățăm copilul să îl practice. El trebuie să se învețe de mic să își curețe gura în timpul zilei prin clătirea energică, urmată de îndepărtarea resturilor alimentare interdentare cu fir de mătase, scobitori din lemn moale, periuțe interdentare sunt măsuri suficiente de igienizare, ținând cont și de activitatea de autocurățire fiziologică a părților moi învecinate.”
Pentru copii, dar și pentru adulți, o soluție la îndemână o reprezintă și consumul de fructe, precum mărul, sau legume, de exemplu morcovul, după masă, care dislocă resturile organice depuse gingivo-dentar.
Există însă și mijloace secundare de îndepărtare a plăcii microbiene, foarte folositoare oricui. Pentru îndepărtarea materialului organic depus în zonele inaccesibile se pot folosi mai multe soluții precum firul de mătase, scobitorile din lemn moale, cu formă triunghiulară corespunzătoare spațiului interdentar, perii cu acțiune de curățire interdentară, dar și apa de gură.
„Periajul obligatoriu este cel de seară, după masă, înainte de culcare. Acest periaj este esențial, deoarece menținerea în cavitatea bucală a plăcii microbiene, a resturilor alimentare, în condiții constante de temperatură și umiditate, oxigenare redusă, repausul părților moi, favorizează dezvoltarea florei microbiene. Periajul gingivo-dentar de dimineață, înainte de masă, acționează ca un masaj asupra gingiei, stimulează tonusul, vascularizația gingivală. Completarea periajului de dimineață și seară prin clătirea gurii, cu soluții antiseptice, favorizează o bună igienizare”, a completat medicul stomatolog de la Policlinica OCH Constanța.
Timpul de periaj diferă de la o persoană la alta. Un periaj corespunzător se face însă 3-5 minute și nu mai puțin. După aceea, peria de dinți se spală abundent după folosire și se degajează de apă dintre filamente prin scuturare energică sau jet de aer. Este bine ca fiecare persoană să aibă chiar două perii de dinți, folosite alternativ, astfel se mențin uscate și observă mai bine înmuierea și rărirea periilor, învechirea și deci necesitatea înlocuirii lor.
Molarul de 6 ani
Prima vizită la stomatolog are de obicei o strânsă legătură cu creșterea dinților definitivi, mai ales a molarului de 6 ani. De ce? Acesta ocupă o poziție specială în categoria dinților permanenți, datorită vulnerabilității sale deosebite la carie. Medicul stomatolog ne explică:
„Factorii care favorizează cario-activitatea molarului de 6 ani sunt formarea și mai ales mineralizarea acestui dinte, care se desfășoară în etape dificile ale dezvoltării, în momentul nașterii și postnatal, până la vârsta de 3 ani. În plus, durata erupției acestui dinte este foarte lungă, între 6 luni și 1 an. Maturizarea posteruptivă se face în condiții dificile, deoarece imediat după erupție acest molar conviețuiește cu dinți de lapte cariați și mobili, care favorizează retențiile și defavorizează autocurățirea. Din aceste motive, defectele de smalț nu beneficiază de posibilități de reparative, prin mecanisme salivare.”
Acești factori explică frecvența cariei simple și complicate și posibilitatea de a opri creșterea rădăcinii. Medicii mai spun că pierderea molarului de 6 ani atrage instalarea unor dezordini morfologice și funcționale, cu consecințe pe toată întinderea arcadei dentare. Importanța prezenței lui pe arcadă face ca efortul de a-l menține să nu fie niciodată prea mare, iar extracția este rezervată numai unor cazuri extreme.
„Din toate motivele amintite molarul de 6 ani poate fi considerat “regina jocului de șah ” care este formarea ocluziei (mușcăturii) permanente”, adaugă Dr. Cătălina Corduneanu.
Părintele are un rol foarte important în asigurarea sănătății orale a copilului. Cei mici deseori nu reușesc să își perieze dinții așa cum trebuie, așadar părintele va avea un rol activ în acest sens.
„Cercetări recente arată că rezultatele școlare slabe pot fi influențate de malocluzie sau “boala dinților strâmbi”. Ceea ce mulți părinți pot considera simpatic, zâmbetul asimetric al copiilor lor este, de fapt, principalul vinovat de puterea de concentrare scăzută și de dificultățile în a citi, deci notele proaste ale micuților. O problema ortodontică nu este întotdeauna așa evidentă. Chiar și dinții drepți pot ascunde “o mușcătură” sau o aliniere greșită”, ne precizează medicul.
Iată care sunt indiciile unor probleme ortodontice ale copilului:
· pierderea târzie a dinților de lapte
· dificultăți în mestecare sau mușcare
· respirație pe gură
· sugerea degetului
· dinți înghesuiți sau ieșiți în afară
· maxilar inegal
În aceste situații, părintele trebuie să aducă copilul la medicul ortodont. De asemenea, o vizită cât mai din timp la stomatolog poate asigura un debut corect a celui mic în igiena dentară. Medicul poate informa părintele ca acesta să poate evita sau preîntâmpina viitoare probleme de sănătate orală.
La Ovidius Clinical Hospital, programări la stomatolog pentru copii se pot face la numărul 0241.480.400, departamentul de Stomatologie OCH.