close

Tulburarea de anxietate generalizată – când grijile scapă de sub control

2023-01-20

Tulburarea de anxietate generalizată (GAD / Generalized Anxiety Disorder) se caracterizează prin îngrijorare persistentă și excesivă cu privire la o serie de evenimente din viața cotidiană. Îngrijorarea nu este limitată la un motiv sau o sursă anume. Persoanele cu GAD pot anticipa dezastrul și pot fi preocupate excesiv de bani, sănătate, familie, muncă sau alte probleme.

Persoanelor cu GAD le este greu să-și controleze anxietatea; se pot simți copleșite într-un mod nejustificat cu privire la evenimentele reale sau se pot aștepta la ce este mai rău chiar și atunci când nu există niciun motiv aparent de îngrijorare.

Tulburarea de anxietate generalizată este diagnosticată atunci când unei persoane îi este greu să își controleze îngrijorarea în majoritatea zilelor, timp de cel puțin șase luni și are trei sau mai multe simptome. Acest lucru diferențiază GAD de îngrijorarea care poate fi specifică unui anumit factor de stres sau pentru o perioadă limitată de timp. Tulburarea de anxietate generalizată afectează între 5-10% din populație și este de două ori mai întâlnită la femei decât la bărbați.

Este normal ca orice persoană să se confrunte cu anxietate situațională, în diferite momente din viața sa.

Anxietatea devine însă problematică atunci când duce la o suferință continuă și afectează funcționalitatea zilnică. Pe lângă sentimentul de îngrijorare (dificil sau imposibil de controlat) pe o perioadă lungă de timp, alte simptome ale GAD sunt:

– senzație de iritabilitate sau nervozitate;
– sentimente de groază;
– sentimentul unei condamnări iminente, al unui pericol sau al panicii.

În plus, apar și simptome fizice, precum:

– transpirație excesivă;
– senzație de amețeală;
– dificultăți la înghițire;
– dificultăți de respirație;
– palpitații;
– dureri de stomac sau alte tulburări digestive (unele cercetări au asociat anxietatea cu sindromul de colon iritabil);
– dureri de cap.

Inevitabil, apar:

– probleme de concentrare;
– tulburări de somn.

Rolul psihologului în tratamentul pacienților cu boli grave

Să te simți anxios este un lucru pe care aproape cu toții îl avem în comun, în ultima perioadă de timp. Între pandemie și multitudinea de probleme generate de factorii sociali și economici, anxietatea se simte ca un răspuns lesne de înțeles, ca o condiție pentru supraviețuire în 2022. Sentimentele de anxietate care sunt suficient de intense pentru a influența modul în care vă desfășurați ziua, ar putea fi însă un semn al unei tulburări de anxietate reale, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată. Ceea ce trebuie să știți și să rețineți este că profesioniștii din domeniul sănătății mintale vă pot ajuta să vă tratați tulburarea de anxietate generalizată”, spune psihologul Minodora Chiru, care își desfășoară activitatea în cadrul Policlinicii OCH Constanța.


Tulburarea apare treptat și poate începe pe parcursul ciclului de viață (simptomele apar adesea în jurul vârstei de 30 de ani), deși riscul este cel mai mare între copilărie și vârsta mijlocie (la copii și adolescenți, se estimează că opt procente suferă de tulburări de anxietate; pentru multe persoane, simptomele încep să se dezvolte înainte de a împlini 21 de ani). Deși cauza exactă a GAD este necunoscută, există dovezi că factorii biologici, mediul familial și experiențele de viață (în special cele stresante) joacă un rol în declanșarea tulburării.


Factorii de risc pentru tulburarea de anxietate generalizată pot include:

– membri ai familiei cu antecedente de tulburări de anxietate;
– abuz sau traumă în copilărie;
– utilizarea excesivă a anumitor substanțe excitante;
– expunere continuă și prelungită la medii sau situații stresante.

Uneori, doar gândul de a trece peste zi produce anxietate persoanele cu GAD, care nu știu cum să oprească ciclul de îngrijorare și simt că este ceva total în afara controlului lor, chiar și când realizează că anxietatea este mai intensă decât o justifică situația.

Toate tulburările de anxietate pot fi legate de o dificultate de tolerare a incertitudinii și, prin urmare, multe persoane cu GAD încearcă să planifice sau să controleze situațiile. Mulți oameni cred că îngrijorarea împiedică să se întâmple lucruri rele, așa că pleacă de la premisa că este riscant să renunțe la îngrijorare. Atunci când nivelul de anxietate este ușor până la moderat sau sub tratament, persoanele cu GAD pot funcționa social, pot avea o viață normală, inclusiv pot activa fără probleme în câmpul muncii. Dacă însă anxietatea este severă, persoanele afectate pot avea dificultăți în desfășurarea celor mai simple activități zilnice.

De asemenea, nu este neobișnuit ca anxietatea și depresia să meargă mână în mână, ceea ce înseamnă că persoanele care se confruntă cu depresie sunt mai predispuse să aibă și anxietate”, precizează psih. Minodora Chiru, care indică și pașii de urmat: „Odată ce ați vorbit cu un medic, psiholog sau psihiatru și ați primit un diagnostic de GAD, acesta ar putea sugera psihoterapia și/sau medicamente.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este cea mai potrivită pentru tratarea tulburării de anxietate generalizată. În sesiuni, veți lucra cu terapeutul dumneavoastră abordând gândurile anxioase, situațiile sau subiectele tulburătoare în mod diferit, pentru ca, în timp, să vă transformați gândirea. Scopul terapiei este să vă ajute să vă recalibrați gândurile și să preveniți anxietatea excesivă care vă impactează negativ comportamentul și viața; în fapt, terapia nu își propune să elimine complet preocuparea pentru ziua de azi și de mâine, ar fi nenatural, ci doar să micșoreze impactul asupra vieții dumneavoastră. În timp ce unii oameni încep să simtă îmbunătățiri încă din primele câteva sesiuni, pentru alții procesul terapeutic poate dura câteva luni, însă pentru toate persoanele cu GAD este cel mai util proces”.   

Apelați la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top și abordare multidisciplinară.