Hidrocelul este o acumulare de lichid seros în scrot (învelișul care căptușește testiculele). Hidrocelul este diagnosticat frecvent la prematuri, însă poate să apară la orice vârstă. De obicei, singurul simptom al hidrocelului este umflarea nedureroasă a unuia sau ambelor testicule. Bărbații adulți cu hidrocel pot experimenta disconfort din cauza unui scrot tumefiat; durerea crește, în general, odată cu dimensiunea inflamației.
– Hidrocelul congenital apare la circa 2-5% dintre nou-născuți și este o acumulare de lichid în jurul testiculului (hidrocel testicular) sau la nivelul funicului spermatic (chist de cordon spermatic). Dacă hidrocelul bebelușului nu dispare după un an sau dacă se mărește, copilul are nevoie de intervenție chirurgicală.
– Hidrocelul dobândit (secundar) apare după un traumatism (hematom), o infecție (conține lichid purulent), o tumoră testiculară (conține lichid sangvinolent) sau obstrucție (blocaj limfatic retroperitoneal).
Factorii de risc pentru dezvoltarea unui hidrocel la băieții mai mari sau la adult sunt:
– Leziune sau inflamație a scrotului;
– Infecție (inclusiv o infecție cu transmitere sexuală).
Un hidrocel nu este periculos și, de obicei, nu afectează fertilitatea. Dar ar putea fi asociat cu o afecțiune testiculară preexistentă care poate provoca complicații grave, inclusiv:
– Infecție sau tumoră (care pot afecta spermatozoizii, implicit fertilitatea);
– Hidrocel în tensiune (e o situație chirurgicală de urgență, mărirea bruscă a hidrocelului poate afecta testiculul);
– Hernie inghinală.
Dr. Ozgun Osman, medic specialist urologie la OCH, relatează că, pentru diagnostic, medicul va face examenul clinic, iar dacă e cazul, va exclude alte patologii.
„Uneori se pot recomanda teste de sânge și urină, ecografie testiculară. Dacă aveți un hidrocel, scrotul dvs. va fi umflat, dar nu veți simți în mod automat durere. Medicul însă nu va putea simți bine testicolul prin sacul plin de lichide.”
La adulți, hidrocelul poate să dispară în circa șase luni. Hidrocelul care provoacă disconfort sau cel comunicant, care poate duce la hernii, necesită intervenție chirurgicală. Pentru pacienții vârstnici, cu risc ridicat de complicații în timpul intervenției chirurgicale, se poate indica tratarea hidrocelului prin drenarea cu un ac lung.
Hidrocelul, cel mai frecvent îl întâlnim unilateral, dar pot fi cazuri în care este bilateral. Pacientul se prezintă cu o umflătură inițial nedureroasă, la nivelul hemiscrotului. Odată cu creșterea progresivă a cantității de lichid acumulat în foițele vaginalei, poate apărea o simptomatologie dureroasă sau tulburări sexuale cauzate de deformarea regiunii respective.
Pentru diagnosticul hidrocelului este nevoie în primul rând de un consult urologic pentru a stabili ce investigații sunt necesare, dar și pentru personalizarea planului terapeutic în funcție de pacient.
Programați-vă la specialist pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.