close

Beneficiile chirurgiei minim invazive în urologie

2018-01-18

O intervenție chirurgicală reprezintă o decizie dificilă pentru fiecare pacient. Durerile și recuperarea post-operatorie reprezintă câteva dintre temerile pacienților, însă medicina actuală elimină multe dintre aceste temeri prin siguranța actului medical pe care o oferă. Tehnologia medicală a avansat foarte mult în ultimele decenii, încât în prezent intervențiile chirurgicale complexe pot fi realizate fără complicații și cu recuperare rapidă, pacienții revenind la activitățile zilnice într-un timp foarte scurt.

Asist. Univ. Dr. Azis Olgun, medic primar urologie la Ovidius Clinical Hospital explică în continuare despre chirurgia minim invazivă în urologie.

„Rostul chirurgiei minim invazive este tocmai acesta, de a minimaliza durerea legată de intervenția chirurgicală, de a minimaliza pierderile de sânge, perioada de internare și de a determina o vindecare cât mai rapidă. În mod automat, pacientul nu mai are de ce să se teamă. Totuși trebuie să înțelegem că vorbim despre o intervenție chirurgicală. Tratamentele de durere, antialgice, anti-inflamatoare, vor fi în cantitate redusă și cu efectele adverse reduse, cu rezultate cât mai bune fiindcă se utilizează căile normale ale organismului, fără incizii suplimentare”, a spus medicul urolog.

Chirurgia minim invazivă este realizată prin endoscopie sau chirurgie percutanată. Cele două metode înseamnă abordarea unor căi naturale ale organismului. Nu se fac incizii extensive, nu se fac disecții de organe foarte întinse, foarte laborioase. În special, endoscopia folosește orificiile naturale ale organismului, astfel este evident că vindecarea și recuperarea sunt mult mai rapide decât după o incizie care se face pe piele, mușchi și alte organe, până se ajunge la partea care trebuie operată.

„Aici, la OCH, avem marele avantaj de a putea efectua puncții biopsii, puncții aspirative ale diverselor tumori, ale diverselor organe, prin ghidaj ecografic. De exemplu, puncția biopsie de prostată transrectală ecoghidată se efectuează de rutină la noi în spital, lucru care nu se mai face în altă parte în județul nostru. Avem o adresabilitate sporită pentru aceasta. Săptămânal, sunt cel puțin două-trei puncții biopsii de prostată. Dacă și chirurgii ar aborda cu mai mult interes această idee, multe dintre intervențiile chirurgicale pot fi înlăturate definitiv sau măcar temporar și folosite doar aceste puncții biopsii. Desigur, se mai poate efectua și prelevarea de țesuturi tumorale sau pentru biopsie, însă nu neapărat să fie țesut tumoral. Poate fi vorba și de alte tipuri de țesuturi, poate fi vorba de infecții, colecții ce pot fi puncționate și drenate. Încă un exemplu: la chirurgia prostatică, mare parte dintre intervențiile chirurgicale prostatice pot fi evitate prin această puncție biopsie, care se poate face și prin rezectie transuretrală a prostatei, tot o intervenție chirurgicală endoscopică dar mult mai amplă decât o simplă puncție”, precizează Dr. Azis.

Ovidius Clinical Hospital are ca prioritate chirurgia minim invazivă. Spitalul adoptă tehnicile de ultimă oră cu interes și deschidere pentru ca toți pacienții tratați la OCH să beneficieze de servicii pe care le-ar întâlni în orice altă clinică de renume din Europa. Cu scopul performanței medicale, aparatura achiziționată la OCH este modernă, recent apărută pe piață.

„La noi, de principiu, aparatura medicală este cea care și-a dovedit fiabilitatea în timp. Și, de asemenea, tot ce și-a dovedit eficiența am adus aici, la OCH. Mă refer la nefrolitotomia percutanată, la ureterorenoscopie, la vaporizarea prostatei cu plasmă. Acestea sunt acum standardele de aur ale urologiei. Aparatura este de ultimă generație și de la firme care și-au dovedit seriozitatea”, a spus despre echipamentele utilizate de Dr. Azis în sala de operație.

Durata mică a intervențiilor chirurgicale reprezintă un alt beneficiu al tehnicilor și tehnologiilor moderne folosite în tratarea chirurgicală a problemelor care țin de urologie.

„Durata intervenției nu reprezintă neapărat un scop în sine. Bineînțeles că este de preferat să fie o durată cât mai scurtă, dar pe noi ne interesează în special ca intervențiile să fie efectuate minim invaziv, pentru ca recuperarea și durerea post-operatorie să fie minime. De exemplu, o operație tradițională la un adenom de prostată ar necesită o îngrijire post-operatorie de 7-10 zile”, a precizat medicul specialist urolog.

Iată intervențiile minim invazive care se realizează în condiții optime de echipa de chirurgi urologi la OCH: nefrolitotomia percutanată, laparoscopie renală, ureterorenoscopia, prostatectomia radicală, puncția biopsie de prostată și vaporizarea cu plasmă a prostatei.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile urologice.