close

Rinita cronică hipertrofică sau nas înfundat

2022-09-22

Rinita cronică este o inflamație a mucoasei nazale, prezentând un set de simptome care persistă o perioadă lungă de timp (câteva luni) și care e caracterizată prin recurențe.

În rinita cronică, cornetele se hipertrofiază și apar manifestările clinice.

Cornetele sunt structuri osoase situate la nivelul peretelui lateral al cavităților (foselor) nazale, căptușite cu o mucoasă bogată în vase de sânge, cu rol de a aduce aerul inspirat la temperatura și umiditatea corpului uman. În anumite situații, mucoasa cornetelor nazale (mai ales cele inferioare) crește în dimensiuni (se hipertrofiază) și duce la un efect de obstrucție (nas înfundat) – fosele nazale se îngustează, iar respirația se îngreunează.

O rinită acută, care durează doar câteva zile consecutive până la maximum o lună, poate să se cronicizeze.

Afectează atât adulți, cât și copii, dar este mai frecventă după vârsta de 20 de ani. Cauzele care duc la apariția rinitei hipertrofice cronice nu sunt cunoscute cu exactitate. Oricare ar fi declanșatorul însă, rezultatul este același – o hiperactivitate la nivelul terminațiilor nervoase, care se manifestă prin mărirea mucoasei nazale.


De obicei, nu există suspiciune de boală infecțioasă, deși infecția poate fi secundară rinitei cronice. Boala poate fi asociată totuși cu câțiva factori predispozanți, printre care:


• agenți de mediu sau profesionali poluanți (praf, smog, fumat pasiv, mirosuri puternice, vapori chimici);
• schimbări bruște de temperatură / umiditate;
• infecții virale;
• stimulare pe termen lung a mucoasei nazale (boli cronice nazale);
• anumite alimente (calde sau picante) ori băuturi alcoolice;
• anumite medicamente (aspirină, ibuprofen, medicamente pentru hipertensiune arterială, sedative, antidepresive, contraceptive orale sau medicamente pentru disfuncție erectilă);
• utilizare excesivă a spray-urilor nazale decongestionante;
• modificări hormonale (sarcină târzie, pubertate, hipotiroidism);
• diabet, anemie, reumatism, tuberculoză, astm, boală de reflux gastroesofagian, boli de inimă, ficat, rinichi;
• deviație de sept;
• dormitul pe spate / apneea în somn;
• rinita alergică.

Simptomele rinitei cronice sunt asemănătoare cu cele din cazul rinitei alergice (febra fânului), dar, în general, fără mâncărimi ale nasului, ochilor sau gâtului. Rinita alergică (febra fânului) este cauzată de un răspuns alergic la alergeni specifici, cum ar fi polenul, praful sau părul de animale de companie. În timpul unui răspuns alergic, sistemul imunitar al organismului reacționează în mod exagerat la prezența unuia dintre acești alergeni.

Tratamentul rinitei alergice la OCH

Rinita non-alergică este orice formă de rinită care nu implică sistemul imunitar al organismului. Pentru a se determina sursa clară a simptomelor, medicul poate recomanda pacientului efectuarea unui test de alergie (test de anticorpi imunoglobulină E – IgE sau teste cutanate) pentru a afla dacă simptomele sunt cauzate de o alergie.


Manifestările rinitei cronice includ:

– nas înfundat (congestie nazală uni- sau bi-laterală – pacientul simte nevoia să își sufle nasul înfundat, dar asta nu îl ajută prea mult, deoarece congestia e dată de hipertrofia cornetelor, nu de excesul de mucus;
– respirație orală;
– durere de cap;
– sforăit;
– scurgere de mucozități (rinoree);
– mucus în gât;
– strănut (nu atât de sever ca în rinita alergică);
– tuse;
– diminuarea mirosului (la un număr mic de pacienți).

Complicațiile date de rinita cronică sunt: polipi nazali, sinuzită, infecții ale urechii medii.

Diagnosticul este pus pe baza simptomelor și a excluderii altor cauze (alergiile). Un test imagistic (CT / RMN) va confirma existența cornetelor hipertrofiate.

,,Automedicația cu spray-uri nazale, decongestionante, agravează în timp rinita, făcând tratamentul mai dificil.
În plus, e bine să nu neglijăm prezența unei obstrucții îndelungate a nasului, gândindu-ne că e vorba de o simplă rinită cronică, deoarece, în unele cazuri, această obstrucție poate ascunde afecțiuni mult mai grave, în cazul cărora diagnosticul timpuriu este vital
” recomandă dr. Andreea Banu, medic primar ORL la Policlinica OCH Constanța.

Scopul tratamentului este de a reduce simptomele cauzate de inflamația țesuturilor afectate și de a crește calitatea vieții pacientului. În cazul unei deviații de sept, este recomandată corecția chirurgicală. Tot la chirurgie se apelează în cazul unei hipertrofii severe a cornetelor. Medicația este prescrisă de specialist, în funcție e fiecare caz în parte; evitarea factorilor declanșatori este parte din profilaxie.

Afecțiunile chirurgicale din sfera ORL

Programați-vă la medic pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.