close

Afecțiunile chirurgicale din sfera ORL

2017-01-07

Afecțiunile ORL se pot manifesta prin simptome imperceptibile, moderate sau severe, și pot indica tratament chirurgical și nechirurgical pentru pacienți, în funcție de diagnosticul stabilit de către medicul specialist și de indicațiile de recuperare a funcționalității normale a urechii, a nasului sau a gâtului.

O afecțiune ORL tratată necorespunzător poate să se dezvolte și să creeze probleme dificile, iar odată manifestate, simptomele pot afecta capacitatea pacientului de a desfășura activitățile zilnice. Un diagnostic corect, cu aparatură performantă, este esențial pentru tratarea afecțiunilor din sfera ORL.

Dr. Carmen Mocanu, medic primar chirurgie ORL, vine în sprijinul pacienților din cadrul Ovidius Clinical Hospital cu o experiență profesională remarcabilă în centrele medicale din Belgia și din Europa, și ne explică în continuare care sunt particularitățile chirurgiei ORL și ce trebuie să știe pacientul ce poate avea nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală.

“Chirurgia ORL se adresează pacienților cu suferințe ale nasului, regiunii cervico-faciale, ale gâtului și ale cavității bucale, ale glandelor salivare, faringelui, laringelui și ale urechii. Afecțiunile pot determina manifestări clinice, precum: obstrucție nazală, rinoree (nas care curge), strănut, cefalee (durere de cap), scăderea sau absența mirosului, sângerare nazală, odinofagie (durere la înghițit), disfagie (dificultate la înghițit), dispnee (dificultate respiratorie), otoree (ureche ce curge), vertij (amețeli), instabilitate, dezechilibru, sforăit nocturn, tulburări de deglutiție (înghițire)”, explică Dr. Mocanu cu privire la afecțiunile pentru care pacienții se pot adresa medicului pentru un consult de specialitate.

Investigațiile medicului prin audiologie (audiometrie, impedancemetria, otoemisiile acustice) permit  diagnosticarea și cuantificarea deficiențelor auditive, care sunt esențiale în indicarea terapiei de tratament și de recuperare a pacientului, în funcție de particularitățile afecțiunii și a modului în care se manifestă acesta. Unele cazuri pot deveni chirurgicale, si se poate impune intervenția medicului în sala de operație.

Sub anestezie generală, chirurgia ORL presupune abordul endoscopic al patologiei nazale, radiofrecvența multi-level pentru patologia sforăitului sau obstrucția nazală, abordul sub microscopul operator al patologiei otologice (reconstrucția timpanului, a lanțului osicular, chirurgia colesteatomului, chirurgia hipertrofiei  adenoidiene și patologiei amigdaliene, chirurgia regiunii cervicale pentru chiste, ganglioni, tumori). “Chirurgia ORL ține de precizie, date fiind proximitățile bazei craniului, ale orbitei, ale nervilor, ale venelor și ale arterelor capului și gâtului, și se efectuează sub control microscopic sau endoscopic”, menționează Dr. Mocanu cu privire la abordarea chirurgicală a afecțiunilor ORL.

Monitorizarea post-operatorie a pacientului este riguroasă, și poate dura de la câteva ore până la o noapte la departamentul de terapie intensivă, și este urmată de o supraveghere atentă în cadrul serviciului de chirurgie. În funcție de patologia abordată și de afecțiunile conexe ale pacientului, spitalizarea pacientului poate fi pentru o singură zi sau pentru un număr de 2-4 zile. Chirurgia ORL permite în general pacientului să-și reia activitatea profesională într-un timp scurt, în absența complicațiilor.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numarându-se și afecțiunile chirurgicale ORL. 

O afecțiune ORL tratată necorespunzător poate să se dezvolte și să creeze probleme dificile, iar odată manifestate, simptomele pot afecta capacitatea pacientului de a desfășura activitățile zilnice. Un diagnostic corect, cu aparatură performantă, este esențial pentru tratarea afecțiunilor din sfera ORL.