close

Examinări medicale în siguranță la Centrul de Medicină Maritimă OCH

2022-07-25

Dr. Georgeta Grindei are experiență de peste 15 ani în Medicină Maritimă, iar în cadrul Centrului de Medicină Maritimă OCH, este acreditată să evalueze starea de sănătate a personalului care profesează în domeniul maritim.

În seriile video precedente, „Pacienții întreabă, medicii OCH răspund”, doamna doctor Grindei ne-a informat despre importanța menținerii sănătății navigatorilor. În acest al doilea episod, Dr. Grindei, îndrumă navigatorii pas cu pas în etapele examinărilor medicale din cadrul OCH.


Ce trebuie să știe navigatorii înainte de a veni la OCH?

Dr. Grindei: „Toți candidații care optează să își desfășoare activitatea profesională în domeniul maritim, să înțeleagă că munca la bordul navei implică un stres ocupațional mare, accidente de muncă, apariția bolilor și inclusiv tulburări în sănătatea mintală.


Urmăriți aici serviciile medicale ale Centrului de Medicină Maritimă OCH


În acest sens, pentru a se înțelege acest lucru și a se responsabiliza, insist ca toți candidații să țină cont, de la bun început, de toate recomandările pe care le primesc, când vin personal să se programeze pentru aceste vizite medicale, sau dacă cumva sunt programați de către companiile angajatoare.

Trebuie să știe că înainte de vizita medicală trebuie să fie odihniți din punct de vedere fizic și psihic și, mai ales candidații care vin din alte localități, rog pe această cale, să reușească să ajungă, poate cu o zi înainte, tocmai pentru a se odihni.

De asemenea, în preziua examinării medicale să evite mesele copioase, consumul de alcool și administrarea medicamentelor, altele decât cele absolut necesare unor boli cronice.

De asemenea, dacă au o afecțiune acută pentru care iau un tratament medicamentos, să aștepte vindecarea și să amâne programarea pentru vizita medicală.




În cazul bolilor cronice, ca hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, hepatopatii, în variante sub tratament stabil și urmărire periodică de către medicul de specialitate, să prezinte scrisori medicale datate cât mai recent posibil, acest lucru fiind valabil pentru absolut orice istoric medical, orice tip de intervenție chirurgicală, spitalizări, repatrieri.

În ziua prezentării la vizita medicală, să evite consumul de alimente și de băuturi, în afară de apă, dacă este necesar.

Să se prezinte cu buletinul de identitate, carnetul de marinar, pașaportul și, de preferat, carnetul de vaccinări internaționale, sau orice altă dovadă de vaccinare.

Să prezinte o radiografie pulmonară, nu mai veche de șase luni, în cazul în care nu au apărut între timp afecțiuni pulmonare.


Rolul Medicinei Maritime în siguranța navigatorului


Pentru candidații care profesează în sectoarele unde se manipulează produse alimentare, să se prezinte cu probele de scaun, în recipiente specifice, de preferat, procurate de la laborator.

Pentru examenul de sumar urină, tot așa, recoltarea se face din urina de dimineață, în recipiente sterile,  procurate, de preferat, de la laborator.

Testul toxicologic drog alcool, se va efectua în funcție de solicitare, din urină sau din sânge.

Ce vreau să menționez: deoarece sunt multe medicamente care pot influența rezultatul acestui test toxicologic, rog pacienții să informeze medicul asupra administrării oricărui medicament, cu sau fără rețetă, orice supliment naturist, vitamine, chiar și cu două săptămâni înainte de vizita medicală.

Și, în special, să evite să administreze orice medicament pentru somn, liniște, anxiolitice etc., întrucât influențează acest test toxicologic.

Pentru ecografia abdominală, care deseori se efectuează în cadrul fișei, pacientul nu trebuie să mănânce cu aproximativ șase ore înainte de ecografia abdominală și nici să bea băuturi acidulate, dar, ar fi de preferat să bea apă cu o oră înainte, pentru o mai bună vizualizare a organelor din etajul abdominal inferior.

Pentru testul de efort, îi rog să vină îmbrăcați lejer, cu încălțăminte comodă și dacă medicul decide și se poate, să întrerupă această medicație înainte cu 24 de ore, 12 ore, și chiar în dimineața zilei în care trebuie efectuat testul de efort.

Pentru spirometrie, să nu fumeze, să nu facă un efort fizic imediat înaintea spirometriei, să evite mesele copioase.

Pentru audiometrie, se recomandă să evite zgomotele puternice cu cel puțin 4-5 ore înaintea efectuării audiometriei.




Dacă pacienții știu că trebuie să dea și o testare psihologică, de asemenea, trebuie să fie odihniți fizic și psihic.

Este de preferat ca pacienții să fie sinceri și responsabili cu ei înșiși și față de familia lor și față de medic, în ideea cunoașterii și înțelegerii faptului că toate aceste examinări medicale concură la menținerea în funcție, menținerea sănătății proprii, siguranța familiei și menținerea vieții pe mare, și că toate examinările medicale efectuate în cadrul spitalului OCH și a policlinicii OCH sunt de înaltă calitate și se efectuează în siguranță.”


Navigatorii pot veni direct pentru medicina muncii, sau există contracte prestabilite cu agenții de crewing, armatori, cluburi, asiguratori?

Dr. Grindei: „Personalul navigant se poate adresa departamentului de medicină maritimă direct prin email, telefon sau direct în recepție, dar există și contracte prestabilite cu companii de crewing, armatori, cluburi de asiguratori, contracte care funcționează pe bază de acreditare, în urma auditării clinicii medicale, urmărindu-se astfel respectarea implementării standardelor medicale internaționale și a cerințelor specifice companiilor.”




Așadar, navigatorul se înarmează în primul rând cu răbdare, vine la medicina maritimă, înțelege că este vorba despre siguranța lui și a familiei, despre sănătatea lui și alege să vină la OCH pentru că…

Dr. Grindei: „…pentru că spitalul OCH este cel mai mare spital privat din regiune. Echipa medicală de peste 150 de specialiști asigură toate serviciile medicale posibile. Garanția serviciilor medicale la standarde europene este asigurată de pregătirea profesională a întregului colectiv din cadrul spitalului și a policlinicii OCH.

În cazul repatrierilor medicale, spitalul OCH și policlinica OCH au experiență și asigură spitalizarea, tratamentul, recuperarea medicală necesară, pe toată perioada, până la reabilitare completă. E un aspect important al asigurării acestor servicii în cazul repatrierilor medicale a personalului navigant. Policlinica OCH se află într-o zonă ușor accesibilă pentru orice tip de transport.


În concluzie vreau să spun că examinările necesare pentru vizitele medicale de îmbarcare se efectuează în totalitate în spitalul OCH și în policlinica OCH, lucru care conduce la eliberarea fișei medicale în timp util, adică în timp cât mai scurt, care să confere satisfacție și siguranță atât angajatorului, angajatului și implicit, a prestatorului de servicii medicale.”



Prin Centrul de Medicină Maritimă, OCH asigură servicii medicale integrate, dedicate personalului navigant. Programați-vă acum la 0787 650 750.