close

Rolul medicinei maritime în siguranța navigatorilor

2022-07-12

Personalul navigant român și internațional are posibilitatea de a efectua examinările pentru Medicina Maritimă în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 150 de medici specialiști la dispoziția pacienților, o gamă largă de servicii medicale și o experiență de peste 15 ani în medicina maritimă.

Dr. Georgeta Grindei este specialistul în medicină maritimă din cadrul OCH și aduce informații importante în ceea ce privește menținerea sănătății navigatorilor.


Dr. Grindei este medic specialist medicină de familie, competență medicină de întreprindere și activează în acest domeniu al medicinei maritime de peste 15 ani. Datorită pregătirii profesionale continue și a experienței acumulate Dr. Grindei este acreditată să evalueze starea de sănătate a personalului care profesează în domeniul maritim.


Centru de Medicină Maritimă OCH, oferă servicii medicale integrate, dedicate personalului navigant.


Care este rolul medicinei maritime în meseria de navigator?

Dr. Grindei: „Nevoia dezvoltării acestei ramuri de medicină maritimă a apărut ca urmare a dezvoltării flotei internaționale, a apariției echipajelor multietnice, aspecte care conduc la creșterea stresului ocupațional, creșterea riscului apariției accidentelor de muncă și a bolilor la bordul navei.

Știm că mediul naval cuprinde factori fizici, ergonomici, biologici, chimici, psihologici și sociali care pot conduce la accidente de muncă, vătămare sau boală. Navigatorii trebuie să fie sănătoși din punct de vedere fizic și psihic pentru a-și putea desfășura activitatea la bordul navei în mod productiv și sigur.”


De aceea, înainte să urce pe navă, trebuie să completeze niște fișe și să parcurgă niște examene medicale. Ce presupune completarea unei fișe de îmbarcare?

Dr. Grindei: „În primul rând, trebuie să spunem că Asociația Internațională de Sănătate Maritimă promovează în mod științific și se implică activ în creșterea calității sănătății navigatorilor și, toate fișele medicale, toate examinările medicale se fac conform standardelor impuse de organizațiile și convențiile internaționale în munca maritimă numite ILO, IMO, MLC 2006, dar și conform standardelor impuse de convenția internațională privind standardele de pregătire, certificare și supraveghere a navigatorilor, numită STCV.

Fișa medicală standard prevăzută de aceste organizații și convenții presupune o examinare medicală efectuată de către medicul de medicina muncii, înțelegându-se și discutarea și analizarea tuturor aspectelor legate de condiții medicale preexistente, efectuarea unei electrocardiograme, testarea acuității vizuale, acuității auditive, eventual o radiografie pulmonară și, în mod obligatoriu, analize de laborator și anume: sumarul de urină și test toxicologic pentru depistarea substanțelor interzise și a alcoolului din sânge sau urină.

În afară de această fișă standard există și foarte multe alte fișe de angajare și examene periodice numite Pre-Employment Medical Examination sau Re-Employment Medical Examination, solicitată de către armatori, asiguratori sau de autorități navale ale diferitelor state.

Toate aceste entități enumerate solicită fișe medicale pentru anumite pavilioane și pentru nave destinate în general transportului de mărfuri: cargo-uri, vrachiere, port containere, rorouri pentru automobile, camioane etc., tancuri petroliere, tancuri chimice sau gaze lichefiate, pavilioane de genul Antigua, Barbuda, Belgia, Bahamas, Marshall, Liberia, Panama, Norvegia, Grecia, Franța și multe altele, dar și fișe pentru navele de croazieră. Numim câteva: Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Crystal Cruises, Virgin Voyages, TUI, Celebrity și încă foarte multe.

Multe solicitări sunt și pentru fișe necesare desfășurării activității pe platformele marine de genul celor Oil and Gas, UK, sau North Oil Company și multe altele specializate în domeniu.”


Examinări medicale în siguranță la Centrul de Medicină Maritimă OCH


Ce servicii medicale include serviciul de medicină maritimă?

Dr. Grindei: „Fișele sunt foarte diferite și de la simple la complexe, iar departamentul de medicină maritimă al spitalului și policlinicii OCH asigură toată gama serviciilor medicale necesare întocmirii, desfășurării examenului medical și elaborării aptitudinii în muncă.

Examinarea medicală inițială este cea a pacientului de către medicul de medicina muncii, după care sunt necesare multe alte explorări funcționale: explorarea funcțională a aparatului vizual, auditiv, pulmonar, cu efectuare de radiografie pulmonară dacă este cazul sau dacă pacientul se află la angajare, spirometrie, care este o metodă de evaluare a ventilației pulmonare, ecografii abdominale, evaluarea aparatului cardiovascular prin efectuare de electrocardiogramă, eventual consult cardiologic dacă este necesar, ecografie cardiacă și test de efort EKG, presupunând că pacientul va efectua un efort fizic standardizat, progresiv crescător și sub permanenta monitorizare a electrocardiogramei, a tensiunii arteriale dar și a altor parametri. Amintesc saturația oxigenului în sânge. Acest test de efort este o metodă excelentă de diagnostic a unor eventuale boli coronariene.

În cadrul fișelor se pot solicita în plus: examen stomatologic, test psihologic și analize de laborator, de la un screening obișnuit până la analize mai complexe de tipul markerilor virali, markeri tumorali, teste de biologie moleculară.


Se pot solicita, de asemenea, vaccinări împotriva unor boli infecțioase cu caracter letal și / sau epidemic. Vaccinările se pot efectua în cadrul spitalului și a policlinicii OCH și, nu în ultimul rând, foarte important este că, dacă e depistată o patologie preexistentă în cursul examenului medical, spitalul OCH și policlinica OCH asigură absolut toate serviciile medicale necesare și anume: chirurgie generală, vasculară, chirurgie plastică, ortopedie-traumatologie, neurochirurgie, otorinolaringologie (ORL), oftalmologie, neurologie, boli de nutriție și diabet, boli interne, gastroenterologie, hematologie, oncologie și absolut toate serviciile medicale, inclusiv servicii de imagistică, începând de la radiografii, computer tomograf, RMN.Pentru informații și programări, ne puteți suna oricând la telefon 0787650750.