close

Leucemia – cancer de sânge

2022-07-11

Leucemia este un cancer al celulelor sângelui sau al măduvei osoase. Leucemia este un termen care acoperă un spectru mai larg de boli. La rândul ei, leucemia face parte din grupul mai larg de boli care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, cunoscute ca tumori hematologice.

Potrivit GLOBOCAN, 474.519 de cazuri noi de leucemie au fost diagnosticate la nivel mondial în 2020, reprezentând 2,5% din toate tipurile de cancer raportate. Statisticile care iau în considerare toate tipurile de leucemii, arată că supraviețuirea la 5 ani (media globală) este de 20%. În țările dezvoltate, 31% dintre pacienți supraviețuiesc 5 sau mai mulți ani, comparativ cu 15% în țările în curs de dezvoltare. Acest lucru subliniază importanța accesului la tratament modern.


Prevenția în hematologie


Încă nu se știu cauzele exacte care duc la apariția leucemiei. Se pare, însă, că afecțiunea se dezvoltă dintr-o combinație de factori genetici și de mediu. Leucemia implică de obicei celulele albe din sânge. Celulele albe (leucocitele) au rolul de a lupta împotriva infecțiilor din organism; cresc și se împart într-un mod ordonat, pe măsură ce corpul are nevoie de ele. Dar, la persoanele cu leucemie, măduva osoasă produce o cantitate excesivă de globule albe anormale și nefuncționale, lăsând puțin spațiu pentru celulele sănătoase.

ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi dictează unei celule ce trebuie să facă. În mod normal, ADN-ul spune celulei să crească la o rată stabilită și să moară la un moment stabilit. În leucemie, mutațiile transmit celulelor sanguine să continue să crească și să se divizeze. Când se întâmplă acest lucru, producția de celule sanguine scapă de sub control. De-a lungul timpului, aceste celule anormale pot îndepărta celulele sanguine sănătoase din măduva osoasă, ceea ce duce la mai puține globule albe, globule roșii și trombocite sănătoase, provocând semnele și simptomele leucemiei.

Medicii clasifică leucemia în funcție de cât de repede evoluează boala și de tipul de celule implicate.


• Clasificarea după rapiditatea evoluției:

Leucemie acută. Celulele sanguine imature (blaști) dau naștere unor celule anormale, care nu își pot îndeplini funcțiile și se înmulțesc rapid, astfel încât boala se agravează accelerat. Leucemia acută necesită un tratament agresiv, în timp util.

Leucemie cronică – există mai multe tipuri. Unele produc prea multe celule, iar altele produc prea puține celule. Leucemia cronică implică celule sanguine mai mature. Aceste celule sanguine se reproduc sau se acumulează mai lent și pot funcționa normal pentru o perioadă de timp. Unele forme de leucemie cronică nu produc simptome precoce și pot trece neobservate sau nediagnosticate ani de zile.


• Clasificarea după tipul de globule albe afectate:

Leucemie limfocitară. Acest tip de leucemie afectează celulele limfoide (limfocitele), care formează țesut limfoid sau limfatic (care alcătuiesc sistemul imunitar).

Leucemie mielogenă. Acest tip de leucemie afectează celulele mieloide. Celulele mieloide dau naștere celulor roșii din sânge, globulelor albe și celulelor producătoare de trombocite.


Simptomele leucemiei variază, în funcție de tipul de leucemie, însă există un fond comun:

• Febră sau frisoane;
• Oboseală persistentă, slăbiciune;
• Infecții frecvente sau severe;
• Pierdere în greutate (fără intenție);
• Ganglioni limfatici umflați (mai ales în zona gâtului și la axile);
• Ficatul și/sau splina mărite;
• Vânătăi (care apar cu ușurință);
• Sângerări ușoare;
• Sângerări nazale recurente (epistaxis);
• Pete mici roșii în piele (peteșii);
• Transpirație excesivă (mai ales noaptea);
• Dureri osoase.


Afecțiuni oncologice din sfera hematologiei tratate prin programul național la OCH


Simptomele leucemiei sunt adesea vagi, nespecifice. În fazele precoce ale bolii, le puteți trece cu vedere, deoarece pot semăna cu simptomele gripei și ale altor boli comune. Uneori, leucemia este descoperită în timpul analizelor de sânge pentru o altă afecțiune.

Principalele tipuri de leucemie sunt:

– Leucemie limfocitară acută (LLA) – este cel mai frecvent tip de leucemie la copiii mici, dar poate apărea și la adulți.
– Leucemie mielogenă acută (LMA) – un tip comun de leucemie. Este cel mai frecvent tip acut la adulți.
– Leucemie limfocitară cronică (LLC) – cea mai frecventă formă cronică pentru adulți. Pacientul se poate simți bine ani de zile, fără a avea nevoie de tratament.
– Leucemie mielogenă cronică (LMC) – afectează în principal adulții. O persoană cu LMC poate avea simptome puține sau deloc timp de luni sau ani înainte de a intra într-o fază în care celulele leucemice cresc mai repede.
– Există și alte tipuri mai rare de leucemie, inclusiv leucemia cu celule păroase, sindroamele mielodisplazice și tulburările mieloproliferative.

Factorii care pot crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de leucemie includ:

• expunerea la doze mari de substanțe chimice (de exemplu benzen, care se găsește în benzină și este folosit de industria chimică, ori pesticide);
• expunerea la doze mari de radiații (ionizante);
• fumatul (crește riscul de leucemie mielogenă acută);
• istoric familial de leucemie;
• mutații genetice (ale cromozomului Philadelphia);
• sindromul Down;
• virusul HIV;
• alte afecțiuni ale sângelui.

Diagnosticul presupune anamneza pacientului și examen fizic; medicul va recomanda un set de analize. Ecografia abdominală va evidenția modificarea (mărirea) spinei și a ficatului, investigațiile imagistice vor evalua organele interne afectate (splină, ficat, plămâni), ganglionii limfatici și țesutul cerebral.

Tratamentul pentru leucemie poate fi complex – în funcție de tipul de leucemie și starea generală de sănătate. Dar există strategii și resurse care pot duce la succesul tratamentului.

Dr. Cezara Tudor, medic specialist hematologie, le spune pacienților cu leucemie: „Leucemiile acute reprezintă o urgență medicală și de cele mai multe ori au o evoluție imprevizibilă. Diagnosticul lor prompt este absolut necesar pentru a iniția tratamentul cât mai rapid. Leucemiile cronice au însă o evoluție lentă, iar în cazul celor limfatice, uneori necesită doar monitorizarea lor o perioadă de timp.”

De reținut: Persoanele care au urmat anumite tipuri de chimioterapie și radioterapie, pentru alte tipuri de cancer, au un risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de leucemie.

Programați-vă la specialist pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.